Nilüfer Çınarlı Mutlu: Yayaların rahatça yürüdüğü bir kent hayal ediyoruz

İzmir Konak Belediye Başkanı Mutlu, ilçedeki kaldırım işgallerine değinerek, "Yayaların rahatça yürüdüğü bir kent hayal ediyoruz. Konak’ta bir kentsel tasarımımız olacak" dedi.

Abone ol

DUVAR - Konak Belediyesi’nin haziran ayı ikinci olağan toplantısı Selahattin Akçiçek Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi.

Kaldırım işgalleriyle ilgili yapılan çalışmaları değerlendiren Konak Belediye Başkanı Nilüfer Çınarlı Mutlu, 20 yıl önce ‘kaldırımlar yayalarındır’ broşürünü basıp, o zamanki İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin meclisine gidip meclis üyelerinin masasına bıraktığını hatırlattı. “Ben bu kaldırım işgali konusuna ömrümü verdim. Dolayısıyla yöneticisi olduğum bir belediyede bunu göz ardı etmem beklenemez” diye konuşan Başkan Mutlu esnafa ceza kesmediklerine dikkat çekerek sözlerini şöyle sürdürdü:

“Esnafa özellikle para cezası kesmiyoruz. Çünkü ben buna para olarak bakmıyorum. Bu para meselesi değil. Bu, kenti nasıl algıladığınızla, nasıl yaşadığınızla, nasıl bir kent hayal ettiğinizle ilgili bir konu. Biz yayaların rahatça yürüdüğü bir kent hayal ediyoruz. Çocuğum oldu, bebek arabasıyla yürüyebildim mi, yürüyemedim. Daha sonra ileri yaşta annem ve teyzem engelli oldu, tekerlekli sandalyeyle de gezemedim. Bunun için de pek çok proje ürettik. Bir kaldırım tasarımına bile yıllarınızı vermesi gerekiyor.”

Başkan Mutlu, kaldırımların hiç kullanılmamasının söz konusu olmadığını, kurallar dahilinde ve kentsel tasarımla ilgili olarak düzenleme yapacaklarını belirtti ve “Her esnaf aynı zamanda bu kentin bir kullanıcısı, bir kentli. O dükkandan adımını attığı an o da bizimle aynı sıkıntıları yaşıyor. Biz kaldırımlarında hiçbir şeyin olmadığı bir kent için yola çıkmadık. Burası bir Akdeniz kenti, biz sokaklarda yiyeceğiz, içeceğiz, keyfimize bakacağız. Sadece bunu kurallarla yapacağız. Şu anki uygulamamızda, çok büyük şikayetler olmazsa masa sandalyelere müdahale de etmiyoruz. Şu anda kentsel tasarım çalışması yapılıyor. Kaldırım genişliklerine göre masa, sandalye nasıl konacak, yaya hangi aksta geçecek. Bütün Konak’a dair bir yönerge çıkaralım istiyoruz. Konak’ta bir kentsel tasarımımız olacak. İleride bunun içinde tabelalar ve tenteler de olacak” dedi.

'YAYANIN GEÇİŞİ ÖNCELİKLİ OLACAK'

Meclisteki muhalefet gruplarına destek çağrısı da yapan Başkan Mutlu konuşmasında şu ifadeleri kullandı:

“Bütün marketlerin işgallerini çıkardık. İşgal süreleri dolduğunda yenilemeyeceğiz ve içeri almalarını isteyeceğiz. Sizden çok büyük bir destek bekliyorum açıkçası. Hiç olmasın demiyoruz ama dışarıya konulacak şeyler belli. Ama yayanın geçişi öncelikli olacak. Bunların hepsini tasarlıyoruz. Şu konuda çok netiz. Bu beş yılda insanlar ‘Konak Belediyesi bize değer veriyor’ desin. Ama öncelikle bize bir yardım edin ki hepimizin çok keyifle yürüdüğü, çocuklarımızı, engellilerimiz rahatça gezdirdiğimiz, kendimizin de rahatça dolaştığımız, nefes aldığımız bir kent olsun. Biz mimar belediye başkanı olduğu, bu mimar belediye başkanıyla çalışan çok güzel bir meclis olduğu halka teneffüs etsin istiyoruz. El birliğiyle bir kent kültürünü yerleştirelim.”