Nilüfer mahalle komiteleri: Kötü kokudan camları açamıyoruz

Nilüfer'de bulunan iki OSB'den yayılan kötü kokudan rahatsız olan bölge sakinleri, bireysel başvurularla harekete geçmeyen yetkilileri basın açıklamasıyla işletmeleri denetlemeye davet etti.

Abone ol

BURSA - Nilüfer'in 23 Nisan, Altınşehir, Yüzüncüyıl, 19 Mayıs ve 29 Ekim mahalle komiteleri, 23 Nisan Mahalle Muhtarlığı'nda saat 19.00'da bir araya gelerek, fabrikaların yarattığı hava kirliliğine ilişkin basın açıklaması düzenledi. "Zehir solumak istemiyoruz" pankartı açan komite üyeleri adına açıklamayı 23 Nisan Mahalle Muhtarı Sevda Bayraktar okudu.

Mahalle sakinleri, sağlıklı bir çevrede yaşam hakkını savunmak için düzenledikleri basın açıklamasında, fabrika emisyonları ile insan sağlığını tehdit eden ve yaydığı kötü kokularla yaşam kalitesini düşüren fabrikalar ve arıtma tesislerinin denetlenmesini talep etti. Sevda Bayraktar, Anayasanın 56. Maddesini hatırlatarak, herkesin sağlıklı ve dengeli bir çevrede yaşam hakkına sahip olduğunu hatırlattı.

'ÖNEMLİ BİR TEHDİT HALİNE GELDİ'

Nilüfer sakinleri, yıllardır fabrika ve arıtma tesislerinden şikayetçi. İlçenin bazı mahallelerinde oluşan kötü kokuya ilişkin Bursa Valiliği ile Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'ne bireysel olarak binlerce kez başvurduklarını söyleyen Bayraktar, "Ancak yapılan tüm başvurulara rağmen, bu işletmeler üretim proseslerinde oluşan koku emisyonunu havaya salarak faaliyetlerini sürdürmeye devam etmektedir. Dahası koku emisyon oranı yakın dönemde bölgede yaşayan vatandaşları kapı pencere açamaz hale getirdiği gibi, evlerin kapı pencereleri kapalıyken dahi uykularından uyandıracak derecede artarak çevre ve halk sağlığı açısından önemli bir tehdit haline gelmiştir" dedi.

'SORUNU ÇÖZMEK İSTEMİYORLAR'

Muhtar Bayraktar, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'nün şikâyet dilekçelerine 'kokunun kaynağının tespit edilerek tarafımıza bildirilmesi' şeklinde cevap verdiğini belirterek, mahalle çevresinde iki adet organize sanayi bölgesi ve bu sanayi bölgelerinde yaklaşık 600 işletme bulunduğunu dile getirdi. Vatandaş olarak fabrikaları denetleme yetkilerinin olmadığından söz eden Bayraktar, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'nün verdiği cevabı "sorunu çözmekten imtina ediliyor" şeklinde eleştirdi. Bayraktar, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'nü görevini icra etmeye davet ederek sözlerini sonlandırdı. (DUVAR)