Nobel Edebiyat Ödülü tartışmalara neden oldu

2019 Nobel Edebiyat Ödülü'nün Avusturyalı yazar Peter Handke'ye verilmesi eleştirilere neden oldu. Yazar, Yugoslav Savaşı'nda Sırplara verdiği destek için eleştiriliyor.

Abone ol

DUVAR - 2019 Nobel Edebiyat Ödülü’nün Avusturyalı yazar Peter Handke’ye verilmesine Salman Rüşdi, Hari Kunzru ve Slavoj Žižek'in de aralarında olduğu pek çok yazardan tepki yağıyor. Avusturyalı oyun yazarı, romancı ve şairin 1990’lardaki Yugoslav Savaşı'nda Sırplara destek verdiğini belirten birçok isim kararı kınadı.

BBC’nin haberine göre, Handke’nin 1990’lardaki Balkan savaşlarında Yugoslavya’yı desteklemesi ve 2006 yılında soykırım ve diğer savaş suçlarından yargılanan eski Sırbistan lideri Slobodan Miloşeviç’in cenazesinde konuşma yapması tepkilere yol açmıştı.

Miloşeviç’in savunuculuğunu yaptığı için 1999’da Handke’yi “Yılın Uluslararası Moronu” seçen Salman Rüşdi, Guardian’a yaptığı açıklamada, “Ekleyecek yeni bir şeyim yok. O zaman dediklerimin arkasındayım” dedi. “Miloşeviç’in savunuculuğunu yapmasa” Peter Handke’nin Nobel’i çok daha erken alabileceğini söyleyen Hari Kunzru da, “Siyasî liderlerimizin kayıtsızlığı ve alaycılığı karşısında insan haklarını güçlü bir şekilde savunacak entelektüellere her zamankinden daha çok ihtiyacımız var. Peter Handke böyle biri değil,” dedi.

Handke’nin 2014’te “edebiyatın ‘yanlış kanonlaşmasına’ neden olduğu için” Nobel’in kaldırılması gerektiğini savunduğunu hatırlatan Slavoj Žižek, “Handke’nin şimdi ödülü almış olması, o zaman dediklerinde haklı olduğunu kanıtlıyor,” dedi. (Guardian, K24)