Norveç'te IŞİD istifası

IŞİD'le bağlantılı bir kadını ve iki çocuğunu insani gerekçelerle ülkeye kabul etme kararı Norveç siyasetinde çatlak yarattı. Sağcı ve göçmen karşıtı İlerleme Partisi, altı bakanını kabineden çekerek hükümetten ayrıldı. Suriye'de SDG kontrolündeki El Hol Kampı'nda tutulan kadının çocuklarından birinin hasta olduğunu vurgulayan Başbakanı Erna Solberg ise azınlık hükümetinin başında kalacağını açıkladı.

Abone ol

DUVAR - Norveç'te IŞİD'le bağlantılı bir kadın ile iki çocuğunun insani gerekçelerle ülkeye kabul edilmesi kararı hükümeti sarstı. Norveç Maliye Bakanı Siv Jensen ile lideri olduğu sağcı ve göçmen karşıtı İlerleme Partisi, hükümetten ayrılma kararı aldı. Böylece, kabineden toplam altı bakan istifa etmiş oldu. Jensen hükümetten çekilme kararını duyurduğu basın toplantısında, "Çok fazla taviz verildi" diye konuştu.

Bakanın istifası ve partisinin koalisyon hükümetinden çekilmesi, Norveç Başbakanı Erna Solberg'in parlamentoda çoğunluğu kaybetmesi anlamına geliyor. Bununla birlikte Solberg, azınlık hükümetinin lideri olarak şu an için görevine devam edeceğini açıkladı.

Solberg'in, Suriye Demokratik Güçleri'nin kontrolündeki El Hol kampında bulunan kadını ve çocuklarını ülkeye alma kararı tartışma yaratmıştı. İlerleme Partisi çocukların iadesini kabul etmiş ancak kadının IŞİD'le bağlantılarını gerekçe göstererek ülkeye alınmasına karşı çıkmıştı.

Norveç Dışişleri Bakanı Ine Eriksen Søreide, Pakistan vatandaşı olan ve IŞİD'e katılmış bir Norveçli ile Suriye'de evlenen kadının iki çocuğundan birinin hasta olduğunu açıklamış, iade kararını da insani gerekçelerle aldıklarını duyurmuştu. (DIŞ HABERLER)