Nuri Abi'nin suçu ne?

Daha birkaç ay öncesine kadar Osmanen Germania isimli boks kulübü kisvesi altında, Türk milliyetçisi bir suç örgütü olduğu gerekçesiyle ele başları yargı önüne çıkarılmıştı. Üzerinden birkaç ay geçmeden, şimdi de Yörükoğlu grubuyla karşı karşıyayız.

Abone ol

KÖLN - Merkel ve koalisyon ortağı Sosyal Demokrat Parti (SPD), Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı kırmızı halılarla karşılayarak, Erdoğan'ın Almanya'ya karşı yaptığı tüm Nazi benzetmelerini sineye çekerek, iki ülke arasındaki ilişkileri düzeltme sözü verdi. Aradan henüz iki hafta gibi kısa bir süre geçmesiyle bizler, öncelikle Almanya basınından, ardından Sol Parti (Die LINKE) Berlin Eyalet Parlamentosu Milletvekili Hakan Taş'tan, Türk polisi amblemli ve 'Özel Harekat' yazılı araçların, Türkiyelilerin yoğun yaşadıkları Berlin sokaklarında alenen dolaşmaya başladığını öğrendik. Tabii bu arabalar kime ait, Alman devleti durumdan haberdar mı, henüz belli değil...

Ancak Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın bu ziyaretinde Alman devletinin haberdar olduğu ve fakat bilmiyormuş gibi davranmaya çalıştığı başka konular gün yüzüne çıktı:

Hamburg'daki bir cep telefonu mağazası sahibi Nuri Harmankaya, cep telefonu ve aksesuarları satan, kırık telefonları tamir eden 41 yaşındaki bir esnaf. Ancak Harmankaya'nın bunun dışında bambaşka bir resmi daha var: 29 Eylül'de Köln'de DİTİB Merkez Camisi'nin açılışında gözünde güneş gözlükleri, siyah takım elbisesiyle, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yanında güvenlik görevlisi olarak yer aldı. Harmankaya Hamburg'da yapılan G20 zirvesinde de aynı şekilde Erdoğan'ın uçağının yanında yine 'koruma' olarak hazır bulundu.

Nuri Harmankaya, kendisinin Alman basınına verdiği bilgilere göre, “Avrupa Yörükoğlu Takımı” adlı Avrupa çapında 300 üyesi bulunan bir Türk grubunun başkanı. Takımın kendi iddiasına göre, ihtiyaç duyulduğunda Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Almanya'da güvenliğini sağlamak için görevlendiriliyorlar. Ayrıca Harmankaya ve grubu, haziran ayında yapılan başkanlık ve milletvekili seçimlerinde de bazen Türkiye Hamburg Konsolosluğu'nda, "Konsolosluk üzerinden görevlendirilerek", yine seçim gözlemcisi olarak çalışmış. Oysa AKP, Almanya'da temsilcisi bulunmadığını öne sürdüğü gibi, bu görevlendirme hakkında da herhangi bir açıklama yapmıyor. Konsolosluksa, bu grup hakkında basının sorduğu somut soruları cevaplandırmıyor, sadece G20 zirvesinde güvenliği sağlamaktan Alman makamlarının sorumlu olduğunu söylüyor.

Erdoğan'ın Köln ziyaretinde Harmankaya ve Yörükoğlu Takımı, Köln'de caminin açılışında ellerinde polis bandı ile caminin bulunduğu caddeyi kapatırken görüldüler. Bu görüntüler Alman basınında skandal olarak yorumlandı. Almanya'nın en yüksek tirajlı gazetesi Bild'e konuşan Köln polisinden bir ekipler amiri, Türk özel korumalarının Almanya'da ülke polisi gibi davranmalarının kabul edilemez olduğunu söyledi. Harmankaya, güvenliği Köln polisiyle ortaklaştırdıklarını iddia etti. Ancak Köln polisi dört gün önce böyle bir olayın yaşanıp yaşanmadığını netleştiremediklerini açıklarken ertesi gün, olayın basında ve kamuoyunda çok ciddi tepkilere neden olmasından dolayı olacak ki, bu kişilere izin vermediğini ve olay üzerinde 'yetki gasbı' nedeniyle soruşturma başlattıklarını açıkladı.

'ERDOĞAN'IN ASKERİ'

Basına yansıdığı kadarıyla Harmankaya, Facebook adresinde kendisini “Erdoğan'ın Askeri” olarak tanımlıyor. "Kim liderimizi mutsuz ederse, onu mutsuz ederiz" cümlesi Harmankaya ve grubunun üyelerinin çok sayıda Rabia ve bozkurt işareti kullandıkları fotoğrafları eşliğinde sosyal medya adresinde yer alıyor. 2017'de Harmankaya ruhsatsız yarı otomatik silah ve kurşunlar bulundurmaktan ceza almış. Harmankaya NDR'ye (Kuzey Almanya Devlet Kanalı) verdiği bilgilerde, silahın varlığını "unutulmuş bir yadigar" olarak tanımlamış olsa da ve aldığı cezayı ve yaşadığı ev baskınını basit bir konu gibi göstermeye çalışsa da, Facebook profilinde mermi sürülmüş bir tabanca resminin yanında "Geceler her sorunu çözmek için çaredir" cümlesi duruyor. Ayrıca yine sosyal medya hesabından, "Erdoğan'ı eleştiren bir komedyene" karşı da tehditler yağdırmış. Hamburg polisinin verdiği bilgilere göre, Harmankaya sadece ruhsatsız silah bulundurmak suçuyla ceza almış değil, birçok kez kriminal sebeplerle polisin karşısına çıkmış bir isim.

Harmankaya'nın ceza almış olmasına ve milliyetçilere olan yakınlığına rağmen, G20 zirvesinde ve Köln'deki cami açılışında özel koruma olarak nasıl yer aldığının arkasındaki sebepler karanlıkta. Alman güvenlik makamları bu kişi ve grubu hakkında yorum yapmıyorlar. Aynı şekilde hem Federal İçişleri Bakanlığı, hem de DİTİB, NDR'nin bu kişi ve grubu hakkındaki sorularına cevap vermemişler. Hamburg eyaleti Anayasayı Koruma Dairesi sadece, Yörükoğlu grubunu takip etmediğini açıklamış.

OSMANEN GERMANIA'DAN SONRA YÖRÜKOĞLU GRUBU

Daha birkaç ay öncesine kadar Osmanen Germania isimli boks kulübü kisvesi altında, Türk milliyetçisi bir suç örgütü olduğu gerekçesiyle ele başları yargı önüne çıkarılmıştı. Bu grup, polis ve Alman istihbaratınca izlendi ve sonra çökertildiği bilgisi paylaşıldı. Bu grup hakkındaki iddialar silah ve insan ticareti, uyuşturucu madde satma, kara para aklama, haraç alma gibi suçlamaların yanı sıra, AKP ile Almanya'daki AKP'nin lobi örgütü UETD üzerinden ilişkisi olması, Almanya'daki Erdoğan ve AKP muhaliflerini tehdit etme, Kürtlere saldırma gibi iddialarla da gündeme gelmişlerdi. Ancak grubun sadece en tepesindeki isimler bu adli suçlardan tutuklular ve yargılanıyorlar. Geri kalan üyelerin nerede olduğunu, ne yaptıklarını bilemiyoruz. Daha bu konuların üzerinden birkaç ay geçmeden, şimdi de Yörükoğlu grubuyla karşı karşıyayız.

Twitter'da dolaşan ve Almanya basınından anladığımız kadarıyla AKP üyesi olan ve Almanya TV kanallarına zamanında çıkıp, AKP için propaganda yapmış olan bir ismin yayınladığı 'Ne yapmış Nuri abi' videosunda, Nuri Harmankaya'nın evine yapılan polis baskınını, Alman polisinin herkese yaptığı rutin bir uygulama gibi anlatıyor.

Merkel hükümetinin ve koalisyon ortağının neler uğruna demokrasisini feda ettiğini bilemiyoruz. Ancak bu politikalarının ne derece yanlış olduğunu, 14 Ekim'de, yani bugün, Bavyera ve Hessen gibi iki önemli eyalette yapılacak seçimlerde, aşırı sağ popülist parti Almanya için Alternatif Partisi'nin (AfD) alacağı oy oranından anlaşılacak. Merkel kendi iktidarını Erdoğan'ın iktidarına feda etmiş olduğunu acı bir şekilde tecrübe edebilir...