Nursel Aydoğan’a 103 yıl hapis istemi
Tutuklu milletvekili Nursel Aydoğan için 103 yıl hapis istendi. Diyarbakır’a gönderilen dava önümüzdeki günlerde görülecek.
DUVAR- Tutuklu HDP Milletvekili Nursel Aydoğan hakkında hazırlanan ve “yetkisizlik” ile Diyarbakır’a gönderilen iddianamede 103 yıla kadar hapsi istendi. Aydoğan’ın Silivri'de tutuluyor.
DİHABER'de yer alan habere göre, Şırnak Cumhuriyet Başsavcılığı’nın yürüttüğü soruşturma kapsamında 4 Kasım’da Diyarbakır’da gözaltına alınıp götürüldüğü Şırnak’ta tutuklanan HDP Diyarbakır Milletvekili Nursel Aydoğan hakkında iddianame hazırladı. Şırnak 2. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edilen iddianamede, “örgüte üye olmak”, 14 defa “örgüt propagandası yapmak”, 2 defa “2911 Sayılı Kanuna Muhalefet”, 2 defa “Suç ve Suçluyu Övme”, “Halkı Kin ve Düşmanlığa Tahrik Etmek” ve “Halkı Kanunlara Uymamaya Tahrik Etmek” ile suçlanan Aydoğan’ın 103 yıla kadar hapsi isteniyor.
AVUKATI OLMADAN İFADESİ ALINMIŞ
Aydoğan’ın, gözaltına alınıp götürüldüğü Şırnak’taki savcılık ve hâkimlik sorgusunda avukatı olmadan ifade verdiği ortaya çıktı. İddianamede Aydoğan, 2007 ve 2016 yılları arasında siyasi parti faaliyetleri kapsamında Diyarbakır, Siirt, Batman, Mardin, Urfa, Elazığ ve Şırnak illerinde katıldığı eylem ve etkinliklerde yaptığı konuşmalar ile Demokratik Toplum Kongresi (DTK) ve Demokratik Özgür Kadın Hareketi’nde (DÖKH) yaptığı ileri sürülen çalışmalar nedeni ile suçlanıyor. İddianamenin geniş bir bölümünde KCK Sözleşmesi ve PKK tarihine yer verildi.
MİLLETVEKİLLERİNİ DİNLEMİŞLER
Yapılan dinlemelerde, bazı milletvekillerinin DTK içinde yer aldığının tespit edildiği ifade edilen iddianamede, yasama dokunulmazlıkları olmasına rağmen milletvekillerinin, 14 Temmuz 2011’de kapanan Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Diyarbakır il binasında düzenlenen DTK Olağanüstü Genel Kurul Toplantısı’nda yaptığı konuşmaların polis tarafından dinlendiği ortaya çıktı. Dinlenen milletvekilleri arasında dönemin BDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, dönemin DTK eşbaşkanları Aysel Tuğluk ve Ahmet Türk, Altan Tan, Halil Aksoy, Hüsamettin Zenderlioğlu, Nursel Aydoğan ve Sebahat Tuncel yer alırken, yapılan teknik dinleme ile kayıt altına alınan konuşmaları iddianameye yansıdı. İddianamede, dinlenen toplantıda konuşması kayıt altına alınan milletvekilleri hakkında fezleke hazırlanıp hazırlanmadığı, soruşturma için meclisten izin alınıp alınmadığı, soruşturma yasal dayanağı konusuna değinilmedi. Milletvekillerinin yasama dokunulmazlığı olmasına rağmen yasaya aykırı şekilde DTK toplantılarında elde edilen ortam dinleme kayıtlarının “delil” olarak kullanıldığı iddianamede, Aydoğan’ın 2011-2013 yılları arasında dinlenen DTK toplantılarda yaptığı konuşmalar ve kendisinin olmadığı toplantılarda bahsinin geçmesi, “Örgüt üyeliği” için delil olarak gösterildi. (HABER MERKEZİ)