Nusaybinli öğrencilere YKS'de korona tehdidi

Korona virüsü salgını devam ederken bulundukları merkezlerde sınav yapılmayan öğrenciler, farklı il ve ilçelerde YKS sınavına girmeye hazırlanıyor. Bunlardan biri de Mardin'in Nusaybin ilçesi. 108 bin nüfuslu Nusaybin'de YSK sınavına girecek bin 520 öğrenci, kendi ilçelerinde sınava girmek istiyor. Eğitimciler salgın döneminde hareketliğin riskine dikkat çekerken, “En iyi sınav yeri, öğrenciye en yakın yerdir” diyerek Nusaybin'de de sınav düzenlenmesi çağrısı yapıyor. Nusaybin’de sınav yapılmamasını eleştiren HDP de bu durumun katılımı azalttığına vurgu yaparak “Nusaybin’de YKS yapılması bir zorunluluk" diyor.

Abone ol

ANKARA - Korona virüsü nedeniyle bu yıl düzenlenecek olan üniversite sınavının 27–28 Haziran tarihlerinde yapılacak olması hem eğitimciler hem de adaylar tarafından eleştiriliyor. Covid-19 salgını devam ederken sınavın temmuz ayında yapılacağının açıklanmasının ardından yeniden öne çekilmesinin getirdiği sorunun yanı sıra, Türkiye’nin birçok kentinde, şehir merkezinden uzakta üniversiteye hazırlanan öğrenciler farklı ilçelere giderek sınava girecek. İki gün sürecek Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS), merkezlerde ve sadece bazı büyük ilçelerde yapılıyor.

'YKS NUSAYBİN’DE YAPILSIN' ÜLKE GÜNDEMİNE TAŞINDI

YKS’nin yapılmadığı ilçelerden bir tanesi de Mardin’in Nusaybin ilçesi. 108 bin 172 nüfusu olan ilçede bin 520 öğrenci üniversite giriş sınavına girecek. Covid-19 salgınına ilişkin sokağa çıkma yasakları ve seyahat kısıtlamasının devam ettiği günlerde YKS’nin Nusaybin’de yapılmasını isteyen aday öğrenciler, sosyal medya platformu Twitter üzerinden yaptıkları paylaşımlarla kendi ilçelerinde sınava girme talebinde bulundu. Twitter‘da açılan #yksNusaybindedeYapılsın başlığı ile konu ülke gündemine taşındı. Paylaşımlarda, Nusaybin’de sınav yapılmadığı için öğrencilerin sınav sabahı en az 1 saat yolculuk yapmak zorunda kalacağı, bunun gecikme riskine yol açabileceği, Nusaybinli adayların diğer öğrencilere göre uykusuz kalacağı gibi itirazlar dile getirildi, “Taşımalı sınava hayır” denildi.

EĞİTİM-SEN GENEL BAŞKANI: BULUNDUKLARI YERLERDE SINAVA GİREMEYEN ÖĞRENCİLER MAĞDUR

Feray Aytekin Aydoğan

Eğitim-Sen Genel Başkanı Feray Aytekin Aydoğan, öncelikle sınavların ertelenmesine dönük çağrıyı yinelediklerini kaydetti. Türkiye’de 2.5 milyon öğrencinin YKS’ye gireceğini hatırlatan Aydoğan, bulundukları yerlerde sınava giremeyen öğrencilerin mağdur olduklarını, salgın sürecinin bu mağduriyeti daha da artıracağına dikkat çekti. Nusaybin ilçesi, Mardin’in en büyük ilçelerinden biri olmasına rağmen, burada eğitim gören öğrencilerin her yıl sorun yaşadığını anlatan Aydoğan, şöyle konuştu:

“Nusaybin’de olağan dönemlerde dahi öğrencilerimizi mağdur eden bu durum pandemi döneminde daha da ciddi mağduriyet olasılığı barındırmakta, öğrencilerimizin, velilerin kaygılarını artırmaktadır. Yolculuk, ulaşım, barınma ve yemek masrafları açısından da maddi bir yük oluşacaktır. Sınav nedeniyle oluşacak yoğun hareketlilik pandemi koşullarından kaynaklı önlemlerin azaltılmaması gerektiği koşullarda da salgın yayılım riskini artıracaktır.”

EĞİTİM ALANINDA BİLİM KURULU OLUŞTURULMALI, SINAV YERLERİ ARTIRILMALI

Eğitim alanında çalışan bilim insanlarından oluşan ayrı bir bilim kurulu oluşturulmasını öneren Aydoğan, “Nusaybin’in yanı sıra öğrencilerimizin gereksinimleri doğrultusunda ihtiyaç duyulan tüm yerlerde salgın riski kalktıktan sonra sınav yerleri artırılarak ve gerekli sağlık önlemleri alınarak bir planlama yapılmalı. Okulların açılışından sınavlara, okul güvenliğine eğitim alanındaki tüm başlıklara ilişkin yol haritası oluşturulmalıdır” dedi.

.

YKS’YE GİRECEK BİN 520 ÖĞRECİ İÇİN KORONA VİRÜSÜ TEHDİDİ

Eğitim Sen Nusaybin ilçe temsilcisi Yakup Taşçı, bin 520 öğrencinin iki gün sürecek sınava Nusaybin dışında başka bir il ve ilçede girmesinin korona virüsü salgını döneminde tehlike arz ettiğini ifade etti. Taşçı, “Korona virüsü pandemisinin yoğun olduğu, seyahat etme ve sokağa çıkma kısıtlamasının uygulandığı dönemde sınav için yaşanacak bu hareketliliğin ilçe ve ülkemiz sağlığı için çok ciddi olumsuzluklar yaratabileceğini göz ardı etmemek gerekir. Salgın nedeniyle en yakın akrabaların bile birbirlerine misafir olmadığı bu günlerde, ailelerin ve öğrencilerin otellerde kalmaktan başka çareleri yoktur. Ayrıca toplu taşımada ve otellerde konaklayacak kişi sayısında sınırlamalar bu tabloyu daha da zorlaştıracaktır” ifadelerine yer verdi.

'EN İYİ SINAV YERİ, ÖĞRENCİYE EN YAKIN YERDİR'

Nusaybin’in nüfusuna dikkat çeken ve daha az nüfuslu ilçelerde sınav merkezinin bulunduğunu belirten Taşçı, “Üniversite sınavları ÖSYM tarafından her yıl Türkiye’nin bütün il merkezleri ve çoğu ilçesinde yapılıyor. Öyle ki 10–15 bin nüfuslu küçük ilçelerde dahi bu sınav yapılırken, 108 bin nüfuslu, merkez, belde ve özel liseler dâhil 17 lisesi bulunan ve binlerce öğrencisi olan ilçemizde yapılmıyor. Ülkedeki bütün akranları gibi bir yıl boyunca gece-gündüz demeden sınava hazırlık yapan gençlerimizi sınav stresi kadar, sınava girecekleri uzaktaki il ve ilçelere yapacakları yolculuk, kalacakları yer stresi sarmaktadır. İki gün ve iki oturum halinde yapılan sınav yerlerini görmek için bir gün öncesinden ilçeden hareket etmeleri gerekmektedir. İlçemizde sınav için yeterli sayıda okul binası, sınavlarda görev alacak öğretmen ve fazlasıyla okul yöneticisi var. “En iyi sınav yeri, öğrenciye en yakın yerdir” ilkesinden hareketle sınavın ilçemizde yapılmasını talep ediyoruz” dedi.

ÖĞRETMEN KAYA: LGS YAPILIYOR, YKS NEDEN YAPILMASIN

Nusaybin’de özel bir okulun kurucusu ve aynı zamanda matematik öğretmenliği yapan İbrahim Kaya da “Çoğu öğrenci maddi imkânsızlıklar sebebiyle toplu taşıma kullanmak zorunda. Aynı zamanda öğrencinin yanı sıra veli de toplu taşıma kullanacak. Öğrenciler sınava girmek için en yakın gidecekleri yer 50 kilometre. Sınav günü bu öğrencilerin hareketliliği virüsün yayılma hızını arttırabilir. Nusaybin’de tarih boyunca hiç YKS yapılmadı. Seyahat yasağının olduğu bir dönemde binlerce öğrenci nasıl şehir dışına çıkacak. Burada LGS yapılıyor, neden YKS yapılmasın. Yapacakları tek şey Nusaybin’e gözetmen atamak olacak” ifadelerine yer verildi.

.

EBRU GÜNAY: YKS'NİN NUSAYBİN'DE YAPILMASI ZORUNLULUK

Ebru Günay

HDP Mardin Milletvekili Ebru Günay ise, Nusaybin'in özel politikalar ile yönetildiğini işaret etti. Nusaybin'in Mardin'in en büyük ilçelerinden biri olduğuna dikkat çeken Günay, "İlçede bir üniversite yerleşkesi dahi yok. Nusaybin, düşman eğitim politikalarının yansıdığı bir şehir. Dolayısıyla öğrenciler sınav için merkeze ya da diğer ilçelere gitmek zorunda kalıyor. Bu durum haliyle hem katılımı etkiliyor hem de öğrencilerin problem yaşamasına neden oluyor. O yüzden YKS'nin Nusaybin'de yapılması bir zorunluluk" dedi.