Nusayrat saldırısı: İsrail askerlerinin aracı bozulunca bombardıman başlamış

ABD basınına yansıyan haberlere göre, İsrail askerleri, dört rehineyi kurtarırken 274 Filistinliyi öldürdükleri Nusayrat'a sivil araçlar ve Hamas mensubu gibi görünen askeri güçlerle geldi.

Abone ol

DUVAR - İsrail güçlerinin Gazze'de rehin tutulan dört İsrailliyi kurtarma operasyonu sırasında yoğun saldırı düzenlediği ve 274 Filistinliyi öldürdüğü Nusayrat Mülteci Kampı'na yönelik saldırısı hakkında yeni detaylar ABD basınına yansıdı.

The New York Times (NYT) gazetesinin haberine göre, kurtarıldıklarında 245 gündür rehin tutulan dört İsrailli, iki katlı, iki farklı binada tutukluyordu. İsrail ordusu, cumartesi günü gerçekleştirilen 'kurtarma çalışmasına' yüzlere istihbarat personelinin ve iki komando ekibinin katıldığını, ekiplerin rehinelerin tutulduğu binalara eş zamanlı baskın düzenlediğini açıkladı. Üç erkek rehinenin tutulduğu binada, İsrail güçleri ve Hamas mensupları arasında çatışma çıktı. Daha sonra, çatışma sürerken, içinde üç rehine ve yaralı İsrailli askerin bölgeden tahliye edildiği araç bozuldu ve aracın etrafı 'militanlar' tarafından sarıldı. Paylaşılan bilgilere göre, askerlere rehineleri kurtarmak için 'yeterli koruma ve zaman tanıyabilmek' için hava kuvvetleri yakınlardaki hedefleri vurmaya başladı. Pek çok Filistinli de yaşanan çatışmadan, bombaların patladığını duyduğunda haberdar oldu. 

'KASSAM TUGAYLARI ÜNİFORMALARI VARDI AMA GARİP GÖRÜNÜYORLARDI'

İsrail, saldırıdan birkaç hafta önce, aralarında yaklaşık 180 metrelik bir mesafe bulunan iki binayı tespit etmiş, bu iki binada rehinelerin tutuluyor olabileceği değerlendirmesinde bulunmuştu. 8 Haziran Cumartesi günü 'operasyonu' düzenleyen birimler, yerel kamyonlara benzer araçlarla Nusayrat Mülteci Kampı'na geldi ve rehinelerin bulunduğu binalara doğru ilerledi. Bölgede yaşayan esnaf Halil Abdülkadir El Tahravi, dükkanının dışında oturduğu sırada, Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin El Kassam Tugayları'nın üniformalarını giyen kişilerin binaya yaklaştığını gördüğünü anlattı. Bu grubun kendisine 'şüpheli ve garip' göründüğünü söyleyen Tahravi, 'binaya merdivenlerle tırmandıklarını ve daha sonra yeniden silahlarını her yere doğrultarak oradan indiklerini' söyledi. 

Diğer görgü tanıkları da bu kişilerin İsrail özel kuvvetlerinden olduğuna ama sivil kıyafetler giydiklerine inandıklarını söylerken, İsrailli yetkililer, İsrail güçlerinin baskın sırasında kılık değiştirip değiştirmedikleri konusunda bilgi vermeyi reddetti.

'BOMBA VE FÜZE SESLERİ DUYULDU, İNSANLAR BAĞIRMAYA BAŞLADI'

7 Ekim 2023 tarihinde Nova müzik festivalinden kaçırılırken çekilen görüntüleri basına yansıyan Noa Argamani, helikopterle tahliye edilmek üzere Gazze'nin Akdeniz kıyısına götürülürken, üç erkek rehinenin bulunduğu binada çatışma çıktı. İsmini vermek istemeyen İsrailli yetkililere göre, kurtarma amacıyla kullanılan ikinci kamyon ise bozuldu. Yetkililerin verdiği bilgiye göre, ilerleyemeyen kamyona koruma sağlamak için, İsrail Hava Kuvvetleri 'ateşten bir kalkan' oluşturarak yakın bölgeleri bombalamaya başladı.

İsrail'in hava saldırısı sırasında bir aile üyesini ziyaret etmek için dışarıda olan Ebu Amr, "Birden bir bomba sesi duydum, caminin çevresinden füze sesleri geliyordu. Zamanı tam olarak hatırlayamıyorum, belki 11.20 sularındadır. Sonra yeniden büyük, yüksek bir füze sesi duyuldu. Gri bir duman yükseliyordu. İnsanlar bağırmaya başladı. Çocuklar bağırıyordu. Kadınlar koşarken yere düşüyordu" diye konuştu.

İsrailli yetkililerin verdiği bilgiye göre, bu esnada yakında konuşlu olan İsrail kara birlikleri, bölgeye gelerek bozulan araçtaki rehine ve İsrail askerini başka bir araca sevk etti.

'İSRAİL ORDUSU, KAMPA SİVİL ARAÇLARLA GELDİ'

ABD'nin CNN International kanalı da konuya ilişkin haberinde, Nusayrat Mülteci Kampı'ndan rehineleri kurtarmaya çalışan İsrail güçlerinin Hamas mensubu ya da sivil gibi giyindiklerini aktardı. İsrail güçlerinin operasyon sırasında sivil araçlar kullandığı da ifade edilse de İsrail ordusu sivil araçların kullanıldığı iddialarını kabul etmedi. 

CNN'e konuşan Tiravi ve bölgede yaşayan bir başka Filistinli de İsrail askerlerinin sivil araçlarla Nusayrat Mülteci Kampı'na geldiğini anlattı. CNN'e konuşan görgü tanığı Abdullah Jouda, saat 11.30 gibi sokaktan sesler duyduğunu, ne olduğuna bakmaya gittiğinde İsrail güçleri olduğuna inandığı ama üzerinde Kassam Tugayları'nın amblemi bulunan siyah kıyafetler giymiş erkeklerin Mercedes marka bir araçtan indiğini gördüğünü anlattı. CNN, bu iddiaları bağımsız olarak teyit edemediğini ama bir videoda üzerinde yatak, plastik poşet ve diğer eşya ve malzemelerin olduğu, savaştan kaçan insanların sığındığı kampta görülmeye alışık olunan tipte beyaz bir Mercedes'in kameralara yansıdığını aktardı.

FİLİSTİN: BU ARAÇLARIN KULLANILMASI SAVAŞ SUÇUDUR

Filistin Kızılayı ise İsrail ordusunun Gazze'de dört rehineyi kurtarma 'operasyonunda' insani yardım kamyonlarını kamuflaj olarak kullanmasının savaş suçu olduğunu belirtti.

AA'nın aktardığına göre, Filistin Kızılayı'ndan yapılan açıklamada, İsrail ordusunun kullandığı bu yöntemin insani yardım çalışmalarına katılan ekiplerin hayatını tehlikeye attığına işaret edildi. Açıklamada, 'işgal güçlerinin gıda güvenliğinin bulunmadığı bir süreçte, yardım kisvesi altında sivil insanlara ihanet ettiği' vurgulandı. Filistin Kızılayı, uluslararası topluma İsrail'e işlediği bu savaş suçundan dolayı hesap sorulması, sivil savunma, sağlık çalışanları ve sivillerin acilen korunması için çağrıda bulundu.

Ne olmuştu?

AA muhabirine konuşan Filistinli kaynaklar da İsrail özel kuvvetlerinin Gazze Şeridi'ndeki dört İsrailli rehineyi kurtarmak için Nusayrat Mülteci Kampı'na kapalı nakliye kamyonu ve sivil araçla sızdığını belirtmişti. Söz konusu kaynaklar, "Gazze Şeridi'nde yaygın olan bu nakliye kamyonları genellikle eşya taşımak için kullanılıyordu ancak İsrail saldırıları nedeniyle artık sıklıkla insani yardımların taşınmasında kullanılır oldu" demişti. İsrail Ordu Sözcüsü Avichay Adraee ise İsrail özel kuvvetlerinin Nusayrat'a yardım kamyonlarıyla girmediğini ve ABD'nin yüzer iskelesinin de kullanılmadığını savunmuştu.

İsrail ordusunun dört İsrailli rehineyi 'kurtarma operasyonundan' önce Nusayrat Mülteci Kampı, yerinden edilen Filistinlilerin yoğun şekilde bulunduğu bir bölgeydi.

Gazze'deki Sağlık Bakanlığı, yaptığı açıklamada, İsrail ordusunun 8 Haziran'da Gazze Şeridi'nin orta kesimindeki Nusayrat Mülteci Kampı ve çeşitli bölgelere eş zamanlı şekilde kara, hava ve denizden yoğun şekilde düzenlediği saldırılarda 64'ü çocuk, 57'si kadın 274 Filistinlinin öldüğünü ve 153'ü çocuk, 161'i kadın 698 Filistinlinin yaralandığı bildirmişti.

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)