NYT yazdı: 'Diriliş Ertuğrul'un siyasi şifreleri

Amerikan gazetesi New York Times'dan 'Diriliş Ertuğrul' yorumu: Bu dizi hem düşmanlara karşı ulusal bir varlık gösterme konusundaki derin arzuyu, hem de Türkiye'nin içinde bulunduğu karman çorman gerçeklikten rahatlatıcı bir fantezi dünyasına kaçma isteğini yansıtıyor.

Abone ol

DUVAR - New York Times gazetesi, Türkiye'de izlenme rekorları kıran 'Diriliş Ertuğrul' dizisini mercek altına aldı. 'Bir televizyon dizisinin Erdoğan'ın Türkiye'si hakkında anlattıkları' başlıklı makalede, 'Diriliş Ertuğrul'un Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın söylemlerindeki hissiyatı yansıttığı tezi işlendi.

'TARİHSEL DOĞRULUK ÇOK DA ÖNEMLİ DEĞİL'

Makalede, 'Diriliş Ertuğrul' dizisinde kullanılan 'Bir Milletin Uyanışı' sloganının, 'Erdoğan'ın nisandaki anayasa referandumunu Türk ulusunun düşmanlarına ve içerideki hainlere karşı bir mücadele' olarak tanımlaması sonrası oluşan atmosferle uyumlu olduğu belirtildi. "Türkiye'nin ulusal ruh hali sık sık belirli televizyon şovlarıyla ölçülebiliyor" denilen makalede, Diriliş Ertuğrul dizisindeki atmosferin 'milliyetçi' olduğu ve bu durumun 'başarısız darbe girişiminden sonra yaralı ve savaşçı bir ruh haline giren ülkeyi etkilediği' yorumu yapıldı. Makalede, "Dizinin siyasi ruh halini ne kadar yansıttığı, tarihsel doğruculuk konusundaki gevşek yaklaşımından daha önemli. Sizi, referandum boyunca hilal ile haç arasındaki acı bir mücadeleden söz eden Erdoğan'ın ifade ettiği Müslüman milliyetçiliğini yakalıyor" denildi.

'DİZİLER SİYASETİ YANSITIYOR'

Makalede, "[Türkiye'de diziler genelde siyasi atmosferi yansıtıyor. Geçen yılki darbe girişimden sonra ve IŞİD'le PKK'ye yönelik askeri operasyonların ortasında, iç ve dış düşmanlarla savaşan askerlerin ve istihbaratçıların konu edildiği bir televizyon dizisi dalgası söz konusu" ifadeleri kullanıldı; Diriliş Ertuğrul için "Belki de kaçınılmaz olarak, bu dizi Türkiye'nin dindar muhafazakârlar ile laik, kültürel seçkinler arasındaki sert kültür savaşına da gömüldü" denildi.

New York Times'a göre, Diriliş Eruğrul'ın popülaritesinin bir sebebi, 'prestij ve düşmanlara karşı ulusal bir varlık gösterme konusundaki derin arzu'. Gazete, "Diriliş Ertuğrul gibi diziler, Türkiye'nin büyük bir imparatorluğun mirasçısı ve güçlü, cesur, bilge adamlar tarafından kurulan bir ulus olarak benzersiz bir misyonu olduğu fikrini ifade ediyor" ifadelerini kullandı.

'POPÜLİST BİR KAÇIŞ'

Makalede, Diriliş Ertuğrul'un popülaritesinin bir diğer sebebi de, 'siyasi gerçeklikten kaçış' olarak yorumlandı:

"Bu tür dizilerin popülaritesi aynı zamanda, izleyicilerin Türkiye'nin bugün içinde bulunduğu karman çorman gerçeklikten, daha rahatlatıcı olan bir fantezi dünyasına kaçma isteği de olabilir. Artan ekonomik sıkıntılar ve Suriye'deki savaş nedeniyle sorun yaşayan, şiddetli biçimde kutuplaşmış bir ülkede, 'Diriliş Ertuğrul' dizisi Türk görkemine dair onur verici kurucu efsaneyi hatırlatarak izleyicileri rahatlatıyor. Bu temalar, Erdoğan'ın popülist çekiciliğinin de temel taşı. Erdoğan yıllar boyu, Türkiye'nin çehresi değiştiren büyük inşaat projelerini ülkenin yükselişini çekemeyen kıskanç yabancı güçlerle mücadelenin parçası olarak sundu. Erdoğan'ın, 'milli irade'nin cisimleştiği tek kişi olarak görüldüğü bir kişilik kültü oluşmuş durumda." (Dış Haberler)

MAKALENİN İNGİLİZCE ORİJİNALİ