ODTÜ'de direniş sonuç verdi, ağaç kesimi durduruldu

ODTÜ kampüsünde yurt binası inşaatına karşı 55 gündür eylem yapan öğrenciler, polis tarafından tartaklanarak dışarı çıkartıldı. İş makinelerinin kampüse girdi ve ağaçları kesti. Direnişin bitmediğini vurgulayan öğrenciler rektörlüğe yürüyüş başlattı. Çankaya Belediyesi inşaatın ruhsatsız olduğunu açıkladı ve tutanak tuttu. CHP Ankara Milletvekili Taşcıer, ODTÜ Rektörü Kök ile görüştüğünü ağaç kesiminin durdurulduğunu açıkladı.

Abone ol

ANKARA - ODTÜ'de Kavaklık diye bilinen 40 dönümlük arazinin 49 yıllığına Kredi ve Yurtlar Kurumu'na (KYK) devredilmesinin ardından yapılması planlanan KYK yurdu projesine karşı öğrenciler tarafından başlatılan 'nöbet' eylemi bugün 55. gününde. Ancak bu sabah erken saatlerde polis ODTÜ'ye gelerek, direnişteki öğrencilerin etrafını sardı. Bölge ablukaya alınırken, öğrencilerin çadırların olduğu alandan çıkması istendi.

Öğrencilere desteğe gelen hocalar, rektörün istifasını isteyen sloganlar atarken, milletvekillerinin ise içeriye girmesine izin verilmedi. Saat 09.30 sıralarında ise polis, eylemci öğrencileri tartaklayarak dışarı çıkarttı.

Bu gelişmenin ardından  kampüs içerisine inşaatta kullanılacak araçların bazılarının da geldiği görüldü.

ODTÜ’DE AĞAÇLAR KESİLMEYE BAŞLANDI

Öğrenciler bölgedeki yüzlerce ağacın kesilmemesini, KYK yerine, mezunlar derneğinin desteğiyle yapılacak yurdun da ağaçsız bir bölgeye inşa edilmesini talep ediyordu. Ancak polis tarafından öğrencilerin alandan çıkarılmasının ardından alana gelen görevliler hızlıca ağaç kesimine başladı.

AĞAÇ KESİMİNE KARŞI ÇIKAN ÖĞRENCİLERE BİBER GAZI

“ODTÜ’de KYK istemiyoruz” sloganlarıyla ağaçların kesildiği alanda toplananlara polis biber gazı sıktı. Bazı öğrenciler, tepkilerini uzun eşek oynayarak gösterdi.

ODTÜ ÖĞRENCİLERİ: DİRENİŞİMİZ BİTMEDİ

Polis tarafından alandan çıkarılan öğrenciler yazılı açıklama yaparak, “Bu saldırıyı yapanlar ve yaptıranlar bilsinler ki direnişimiz bitmemiştir, bitmeyecektir! Bugün yaşanan korkunç saldırıda arkadaşlarımızı darp ettiniz, biber gazıyla saldırdınız ama bilin ki direnişin 55. günü biter, 56. günü başlar!” dedi.

Yurt yapım sürecinden öğrencilerin haberi olmadığı belirtilen açıklamada şöyle denildi: “Saldırıyla binlerce canımızı yok ettiler, ağaçlarımıza kıydılar ama bizler bu yurdu inşaa ettirmeyeceğiz! ODTÜ tarihinde daha önce de bunu görmüştük. Bir iktidar piyonu olan Hasan Tan ODTÜ’ye faşist işçileri sokarak içeriden yıkmaya çalışmıştı. Şimdi de AKP, Verşan Kök ile anlaşıp yurt yaptırarak aynısını hedeflemektedir. Bu katliamın sorumluları başta Verşan Kök, ODTÜ yönetimi olmak üzere hâlâ yılmayan ODTÜ kalesini yıkmak isteyen AKP’dir.”

ODTÜ’DE ÖĞRENCİLER REKTÖRLÜĞE YÜRÜDÜ

ODTÜ’de öğrenciler ve mezunlar tarafından yapılan basın açıklamasında, “KYK inşaatı ruhsatsız olmasının yanında, ekolojik bir katliamla ODTÜ’yü dize getirmek için planlanan bir saldırıdır” denildi.

KYK yurdu planlamasından hiçbir ODTÜ öğrencisinin, emekçisinin ve akademisyenin haberi dahi olmadığını vurgulayan öğrenciler, şu açıklamada bulundu: "Ülkedeki tek adam zihniyetinin dirayeti olan Rektör Verşan Kök ve işbirlikçileri protokol imzalayarak, ODTÜ öğrencilerini peşkeş çekmiştir. Ağaçlarımıza kıyıyorlar ama bizler bu yurdu inşa ettirmeyeceğiz.”

“Verşan Kök ODTÜ’ye rektör olamaz” sloganları eşliğinde devam eden basın açıklamasının ardından öğrenciler, ODTÜ Rektörlüğü’ne doğru yürüyüş yaptı.

TAŞDELEN: İNŞAAT RUHSATI YOK

Çankaya Belediye Başkanı Alper Taşdelen, ilçe sınırları içerisindeki ODTÜ kampüsünde yapılmak istenen yurt inşaatının ruhsatının olmadığını duyurdu. Taşdelen sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, “ODTÜ’de yurt yapılması istenilen alanda, Parselasyon yok, arsa şu anda kadastral parsel konumunda. Bu nedenle kazı izni ve inşaat ruhsatı yok. ODTÜ İmar Planı 12 no’lu plan notuna göre bu işlemleri yapmaya yetkili olan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan da bunlar alınmış değil” ifadelerine yer verdi.

CHP'Lİ TAŞCIER DUYURDU: AĞAÇ KESİMİ DURDURULDU

CHP Ankara Milletvekili Gamze Taşcıer, ODTÜ Rektörü Verşan Kök ile görüştüğünü ve ağaç kesiminin durdurulduğunu açıkladı. Taşcıer, “İnşaatla ilgili belediyemiz tutanak tuttu. Hem Çankaya hem de büyükşehir belediyesiyle görüşüp oranın bir an önce mühürlenme işleminin takipçisi olacağız. Şu an gözaltında olan arkadaşlarımız var. Oraya gidip serbest bırakılmalarını sağlayacağız. Sürecin hukuk içerisinde işlemesi için de sürecin takipçisi olacağız” diye konuştu.

YAVAŞ, YURT İÇİN, ‘GEREKİRSE BİZ YAPALIM’ DEDİ

ODTÜ’de polisin müdahalesinin ardından ağaçların kesildiği yurt inşaatına ilişkin Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş ODTÜ Rektörü Verşan Kök ile görüştü. Yavaş Twitter hesabından yaptığı açıklamada, “Bugün ODTÜ’de yaşananlar üzerine rektör Sayın Mustafa Verşan Kök ile görüştük. Ankaralıları ve tüm kamuoyunu doğru bilgilendirecek ve sorunu çözüme kavuşturacak bir süreci karşılıklı uzlaşma ile sürdüreceğiz. Kamu vicdanını korumak için çabalarımız devam etmektedir” ifadelerine yer verdi.

Edinilen bilgiye göre Yavaş ODTÜ Rektörü Kök ile görüşmesinde, "Uzlaşalım. Orta yolu bulalım. Gerekirse yapıp hibe de yapabiliriz. Herkesin karara saygı duyacağı bir yol bulalım" dedi. (DUVAR)