Of'ta çay eylemi: ÇAYKUR almıyor, üretici özel sektöre mahkum oluyor

CHP'nin Trabzon ve Rize teşkilatlarının Of'ta gerçekleştirdiği protestoda AK Parti iktidarının tarım politikası sebebiyle çay üreticilerinin mağdur olduğu vurgulandı.

Abone ol

DUVAR - CHP Trabzon İl ve Of İlçe Örgütleri, ÇAYKUR'un çay alım politikalarını protesto etti.

CHP’nin Trabzon’un Of ilçesi Uluağaç köyünde düzenlediği protesto eylemine çay üreticileri, CHP Trabzon İl Başkanı Mustafa Bak, CHP Rize İl Başkanı Saltuk Deniz, CHP Of İlçe Başkanı Fahri Kaptanoğlu, CHP Trabzon İl Sekreteri Mertcan Atik, katıldı.

ANKA'nın aktardığı habere göre; Çay bahçesinde yürüyüş ve basın açıklaması gerçekleştiren CHP teşkilatında Of İlçe Başkanı Fahri Kaptanoğlu son günlerde ÇAYKUR'da kota ve kontenjan ile çay üreticilerine işkence yapıldığını söyledi.

ÇAYKUR'un alım politikası nedeniyle üreticilerin özel sektördeki düşük alım fiyatına mahkum olduğunu söyleyen Kaptanoğlu, "Özel sektör müteahhitleri üreticimizin üzerine kirli ellerini hala sürtmeye devam ediyor. Buradan hükümete sesleniyoruz; Of’un Uluağaç mahallesindeki üreticiler gibi Karadeniz'in birçok noktasındaki üreticileri mağdur ettiğiniz kadar beşli çetelere ve onların uzantılarına servis yapma anlamında ürünümüzü yok pahasına sattırmayın" dedi.

'ÜRETİCİLER EMEKLERİNİN KARŞILIĞINI ALAMIYOR'

CHP Trabzon İl Başkanlığı Sekreteri Mertcan Atik ise ÇAYKUR'un alımları durdurmasının hükümetin tarım politikalarındaki yetersizliğini gösterdiğini dile getirdi. AK Parti'nin çay politikası olmadığını kaydeden Atik, "Bugün özel sektör, kilo başı 12 TL’den yaş çayı almaktadır. ÇAYKUR’un açıklamasında belirttiği üzere, fabrikaların ve ambarların kapasitesinin üzerinde çay alımı yapılması, hükümetin tarım politikasının ne kadar yetersiz ve plansız olduğunu göstermektedir. Çay üreticilerimiz, alın teri dökerek ürettikleri ürünlerini satmakta, zorlanmakta, özel sektöre muhtaç edilerek düşük fiyatlarda çayını satarak emeklerinin karşılığını alamamaktadır" dedi.

"Bugün çay kanunu çıkartılmış olsaydı taban fiyat uygulanacak ve üretici özel sektörün insafına bırakılmayacaktı" diyen Atik, sözlerini şöyle sürdürdü:

Çayını satmakta zorlanıp, çayların ambar önlerine serip, çayım yanarsa ne yapacağım diye kara kara düşünen Ayşe teyze, Mehmet amca bugün çay kanunumuz geçerli olsaydı, bunları düşünmeyecekti. Kanun tekliflerimiz reddedilmeseydi, üreticilerimiz özel sektörün cenderesine sıkıştırılmayacaktı. CHP olarak çay üreticilerimizin yanında olmaya devam edeceğiz. Ayrıca şu unutulmamalıdır ki bugün üreticinin yaşamış olduğu, özel sektörün düşük fiyattan çay alması, kota ve kontenjan sorunu, düşük fiyat uygulaması ve diğer sorunların temel sebebi ÇAYKUR değil, AKP iktidar ve saraydır."

'PEŞİN PARA İÇİN 12 LİRAYA ÇAY VERİYORLAR'

Çay üreticisi Hasan Yılmaz, da ÇAYKUR'un alımları durdurması sebebiyle çayının elinede kadlığını söyledi. Yılmaz, "İki ton çayı iki gün bekleterek bugün bir ufak firmaya ancak verebildim, kasım ayı ödemeli 15 liradan, aralık ayı ödemeli 17 liradan diğer firmalara veriyorduk. Daha düşüğe verenler var peşin para alabilmek için 12- 13 liraya veren var. Bunun gübresi 2 bin lira tutuyor, yemek masrafı ton başına 2 bin liraya geliyor. Çay bitti, ben bu çayın yarısına gelmedim daha borcumu ödeyemedim" sözlerini kullandı.

Çay üreticisi Melahat Güngör ise "Çay insanların umudu, geleceği, çocuğunun çayın parasıyla kışın geçimini sağlayacak, çocuğunu evlendirecek, çocuğunu okutacak ama çay paraları pul olduğu için her şey hayal oldu. Kısa zamanda da sorunların çözülmesini istiyorum, bekliyoruz" diye konuştu.

(HABER MERKEZİ)