Öğrencilerden ekonomik ve psikolojik dayanışma ağı: Geçimsizler

Üniversite öğrencileri, ekonomik ve psikolojik dayanışma amacıyla Geçimsizler Ağı’nı kurdu. Geçimsizler’den Fatma Ardal, dersleri değil, faturaları düşündüklerini söyledi.

Abone ol

Burcu Özkaya Günaydın

DUVAR - Ekonomik krizin her gün derinleştiği, hayat şartlarının ağırlaştığı bir dönemde öğrencinin, memurun, işçinin en büyük sorunu geçim derdi oldu. Öğrenciler bu süreçte hem ekonomik hem de psikolojik anlamda dayanışma, örgütlenme amacıyla Geçimsizler Ağı’nı kurdu. Ankara, İstanbul ve İzmir başta olmak üzere Türkiye’nin farklı üniversitelerinden öğrencilerden oluşan Geçimsizler Ağı’ndan Fatma Ardal ile konuştuk.

Bu sene 105 bin 772 öğrenci, masraflarını karşılayamadığı için yerleştiği üniversiteye kayıt yaptıramadı. Kayıt yaptıranların ise düşük kapasiteli ve niteliksiz yurtlarla, artan ev kiralarıyla, temel gıda ve ulaşım masraflarıyla karşı karşıya kaldığını belirten Ardal, Geçimsizler Ağı’nın bu tablonun bir sonucu olarak kurulduğunu söyledi.

Fatma Ardal

‘DERSLERİ DEĞİL, ELEKTRİK ZAMMINI DÜŞÜNÜYORUZ’

Öğrencilerin nitelikli eğitim almak için ayırması gereken zamanı elektrik faturasını ve ne yiyeceğini düşünmekle geçirdiğini vurgulayan Ardal, “KYK burs ve kredileri barınma, beslenme gibi temel ihtiyaçlarımızın yalnızca birini dahi karşılamaya yetmiyor. Elektrik ve doğalgaz zamları ile son bir yılda enerjiye yüzde 180’e yakın zam geldi. Yurtlarda bir adet poğaça, 20 gram krem peynir, 30 gram zeytin, 20 gram helva, çeyrek ekmek ve bir çaydan oluşan menü var. Bu menü ne kadar doyurucu ve besleyici ortada. Önümüz kış… Daha şimdiden nasıl ısınacağız, ne yiyeceğiz tasasını yaşıyoruz” diye konuştu.

İletişimleri olmayan üniversitelerden birçok öğrencinin kendilerine ulaştığına dikkat çeken Ardal, “Yurtlara yerleşemeyenlerden, kendi ilinde hukuksuzca kira artışına maruz kalanlardan, yemekhanede verilen yetersiz yemeklerden şikayet edenlerden, kısacası her yerden bilgi gelmeye başladı. Birçok öğrenci ağır iş kollarında çalışmaya mecbur kalıyor. Biz her alanda var olacağız” dedi.

‘BİR YERE GİTME KARARIMIZDA BELİRLEYİCİ OLAN AKBİLİMİZDEKİ BAKİYE’

Geçimsizler Ağı, şu an kendilerine gelen şikayetleri not alarak, yurt, semt ve üniversite birimleri oluşturma çalışması yapıyor.

8 milyon üniversite öğrencisi olmasına rağmen KYK yurtlarının kapasitesinin 800 bin olduğunu söyleyen Ardal, yurtların kapasitelerinin odalardan çalışma masalarının alınmasıyla, kıyafet dolaplarının koridorlara taşınmasıyla artırıldığının altını çizdi.

Bir diğer önemli sorun da ulaşım. Ardal, öğrencilerin bulundukları şehre göre, aylık toplu ulaşım kartlarını kullansa da ulaşımın büyük bir maddi külfete dönüştüğünü ifade etti. Ardal, birçok şehirde ulaşım konusunun krize dönüştüğünü ve çok fazla şikayet geldiğini belirterek “Bir noktadan başka bir noktaya giderken iki defa düşünür hale geldik. Bu gençlik yıllarımızda bir yere gitme kararımızda belirleyici olan şeyin akbilimizdeki bakiye olması sözün bittiği yer” dedi.

‘BARINAMAYANLAR’A KARŞI KURULAN BİR ÇALIŞMA DEĞİL’

Geçimsizler Ağı’nda yer alan birçok kişinin Barınamayanlar ve Yurtsuzlar hareketlerinde çalışma yürüttüğünü vurgulayan Ardal, Geçimsizler Ağı’nın, Barınamayanlar’a karşı kurulan bir çalışma olmadığını aksine buralardan aldıkları deneyimle daha kapsayıcı ve geniş bir ağ kurduklarını söyledi. Ardal, “Barınma, öğrencinin büyük bir sorunu ama bugün baktığımızda sağlıklı beslenememe, ulaşım, elektrik zammı, kadın öğrencinin ped alamaması, öğrencilerin iş yerlerinde yaşadıkları mobbing ve taciz de bizim sorunumuz. Biz Barınamayanlar’dan aldığımız deneyimle öğrencilerin her alanda yaşadığı sorunu bütünlüklü ele alacağız” şeklinde konuştu.

Tüm öğrencilere çağrı yapan Ardal, nerede olursa olsun geçinemeyen öğrencilerin yalnız olmadığını, sosyal medya hesaplarından Geçimsizler Ağı’na her türlü sorun, destek için ulaşılabileceğini sözlerine ekledi.