Öğretmen atamasına tepki: Urfa’da 10 bin açık var

Bakan Yusuf Tekin’in duyurduğu 20 bin öğretmen atamasının yetersiz olduğunu söyleyen Urfa Eğitim-Sen Şube Eşbaşkanı Özlem Ulutaş Şengül, kentin yaklaşık 10 bin öğretmen açığı olduğunu söyledi.

Abone ol

URFA - Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, geçtiğimiz günlerde 20 bin öğretmenin atanacağını duyurdu. Tekin’in açıkladığına göre en fazla atama yapılacak branşların başında 3 bin 263 ile sınıf öğretmenliği geliyor. Takip eden branşlar ise 2 bin 499 özel eğitim öğretmenliği, bin 597 rehber öğretmenlik, bin 594 din kültürü ve ahlak bilgisi öğretmenliği, 968 İngilizce öğretmenliği olarak sıralanıyor.

Yapılan atamaların yetersizliği ile ilgili eğitim camiasından tepkiler yükselirken, açıklanan rakam Urfa için ihtiyacın çok gerisinde kaldı.

Eğitim-Sen Urfa Şube Eşbaşkanı Özlem Ulutaş Şengül

'ÖĞRETMEN AÇIĞI ÜCRETLİ ÖĞRETMENLER İLE KAPATILIYOR’

Urfa’da okullardaki duruma ilişkin bilgi veren Eğitim-Sen Urfa Şube Eşbaşkanı Özlem Ulutaş Şengül, “İlimizde yaklaşık 10 bin öğretmen açığı bulunmakta, bu açık ücretli öğretmenlerle kapatılmaya çalışılmaktadır. Eyyübiye ilçemizde ilkokul-ortaokulda derslik başına düşen öğrenci sayısı 49, Haliliye ilçemizde bu sayı 40’tır. Bu sayıları referans aldığımızda bile 10 bin öğretmen ihtiyacı bulunmaktadır. Urfa’da derslik sıkıntısı her geçen gün artmakta ama buna yönelik Milli Eğitim Müdürlüğü'nün herhangi bir eylem planı maalesef bulunmamaktadır” dedi. 

‘EKONOMİK KRİZ KAMU İHTİYAÇLARINI İKİNCİ PLANA İTİYOR’

Türkiye genelinde 130 bin öğretmen açığı olduğunu söyleyen Şengül, “Ekonomik krizin varlığı kamu ihtiyaçlarını ikinci plana itmektedir. Sermayeye teşvik adı altında milyonlarca lira para aktarılırken, söz konusu kamusal ihtiyaçlar olunca hükümet bütçe ve kaynak yetersizliği gibi söylemlerde bulunmaktadır” dedi.

Şengül, atama kontenjanlarına işaret ederek “Bu dağılım bile hükümetin eğitim gibi bir derdinin olmadığını ortaya koymaktadır. Örneğin din kültürü ve ahlak bilgisi öğretmen kontenjanı 1594 iken, ilköğretim matematik öğretmenliği kontenjanı 174, biyoloji 167, fizik 287, fen bilimleri 305 olarak belirlenmiş. Fen alanında toplam atanacak öğretmen sayısının toplamı din kültürü ve ahlak bilgisi öğretmenliği sayısına yetişmemektedir. Bu sayılar hükümetin bilimsellikten uzak bir eğitim hedeflediğini göstermektedir. Kürtçe dersine ayrılan atama sayısına da değinmek istiyorum. 20 milyona yakın Kürt vatandaşının yaşadığı bu ülkede Kürtçe dersine ayrılan atama sayısı maalesef 10 olarak belirlenmiş. Bu da okullarda 'seçmeli ders olarak Kürtçe dersi veriliyor' söyleminin gerçeği yansıtmadığını göstermektedir” diye konuştu.

Seçimden önce mülakatın kalkacağı vaadini anımsatan Şengül, “Mülakat kalkmadı. Maalesef ülkemizde mülakat, 'yandaşları işe almanın' diğer adıdır” dedi.

Öğretmen Yunus Emre Görgün

‘ÖĞRETMEN ÖZEL OKULLARA MAHKUM EDİLDİ’

Öğretmen Yunus Emre Görgün ise atamalarda geç kalındığına işaret ederek “Zaten çok fazla bekletildi. Yaklaşık 400-500 bin civarında atama bekleyen öğretmen var” dedi.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in “emekli olan kadar kamuya alım yapılacağı” sözleri için “Yıkıldık resmen” diyen Görgün, “Çünkü birikme var, bunu kimse görmüyor mu? Özellikle öğretmenlik mesleğinde. Üzerine bir de mezun sayısı artıyor. Mesela ‘fakültelerin kontenjanlarını kısalım, bazı öğretmenlikleri gerekirse kapatalım’ gibi bir çözüm de yok ortada" diye konuştu.

Milli Eğitim Bakanı’nın öğretmenleri deneme sürecinden geçirmeye dair açıklamasına da tepkili: “Zaten 5-6 yıl fakülte okumuş, atama için denemeye alma mevzusu nedir? Bu akademi süresi boyunca da 22 bin lira civarında neredeyse yeni dönemin asgari ücretin fiyatına denk gelecek bir maaş ödeyecekler, çok düşük bir ücret.” Eğitim sistemindeki düzenlemelerle öğretmenlerin özel okullarda düşük ücrete çalışmaya mahkum edildiğinin altını çizen Görgün, “Çoğunluk özel eğitim kurumlarındaki patronların eline kaldı” ifadelerini kullandı.