Öğretmenin ihbarıyla ortaya çıkan usulsüzlük yargıya taşındı

İzmir Vakıflar Bölge Müdürlüğü'nün İzmir Milli Eğitim Müdürlüğü'ne bedelsiz olarak tahsis ettiği alanda bulunan okulun spor salonu ve kantin işletmesi usulsüz şekilde özel bir şirkete kiralandı. Olay başka bir okul müdürlüğünü yapan öğretmen Özlem Özer'in şikayetiyle ortaya çıktı, Vakıflar Müdürlüğü konuyu yargıya taşıdı.

Abone ol

DUVAR - 15 Temmuz darbe girişiminden sonra çıkan 23 Temmuz 2016 tarihli 667 sayılı Kanun Hükmünde Kararname (KHK) uyarınca, 'FETÖ iltisaklı' olduğu belirtilen birçok kurumun taşınmazları Vakıflar Genel Müdürlüğü'ne devredildi. Bu kapsamda İzmir'deki Yamanlar Koleji de İzmir Vakıflar Bölge Müdürlüğü'ne verildi. Müdürlük, kolejin taşınmazlarını bir gün sonra İzmir İl Milli Eğitim Müdürlüğü'ne 49 yıllığına bedelsiz olarak tahsis etti.

OKULUN İÇİNDE ÖZEL ŞİRKETE USULSÜZ KİRALAMA

dokuzeylul.com'dan Sinan Keskin'in haberine göre, kolejin bulunduğu yerde Şehit Prof. Dr. İlhan Varank Anadolu İmam Hatip Lisesi açıldı. Ardından Karşıyaka İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ve lisenin Okul Aile Birliği'nin, okula ait kantin, halı saha, kapalı saha ve kapalı spor salonunu özel bir şirkete usulsuz bir şekilde kiraladığı ortaya çıktı. Müdürlük ve birliğin, 30 Ekim 2016'da Zübeyde Hanım Spor Tesisleri San. Tic. Ltd. Şirketi'ne kiralanan bölümlerden Mayıs 2019'a kadar 359 bin TL para kazandığı tespit edildi.

Sözleşmeye aykırı kiralama anlaşılınca tahliye işlemi başlatıldı ve İzmir 7. Sulh Hukuk Mahkemesi'nde MEB aleyhine dava açıldı. Söz konusu dava İstinaf Mahkemesi'nde devam ediyor.

NASIL ÖĞRENİLDİ?

Usulsüzlüğü ortaya çıkaran ihbarı ise o dönemde Karşıyaka Kenan Gamsız İlkokulu Müdürü olan Özlem Özer yaptı. Özer, ihale ve kiralamanın sözleşme hükümlerine aykırı olduğunu, Karşıyaka İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü'nün ve tesisleri işleten firmanın haksız kazanç elde ettiğini ihbar etti.

Özer'in şikayeti üzerine Vakıflar Genel Müdürlüğü 9 Ağustos 2019'da Karşıyaka İlçe Milli Eğtim Müdürlüğü'ne ihtarname gönderdi. Müdürlük, kiralamanın usulsüz olduğunu ve elde edilen 359 bin TL'nin gelirin İzmir Vakıflar Bölge Müdürlüğü'ne ödenmesini istedi. Karşıyaka İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ise kiralamanın Okul Aile Birliği tarafından yapıldığını ve kurumun bu kiralamada dahli bulunmadığını iddia etti.

Vakıflar Bölge Müdürlüğü bu kez 26 Ağustos 2019'da İzmir İl Milli Eğitim Müdürlüğü'ne ihtarname gönderdi. Müdürlük, MEB'e bağlı okulların kantin vs. bölümlerinin sadece MEB denetiminde Okul Aile Birliği tarafından işletilebileceği hükmünü hatırlattı ve İzmir İl Milli Eğitim Müdürlüğü'nden de 359 bin TL'lik kira gelirini istedi. İzmir Vakıflar Bölge Müdürlüğü, para kendisine ödenmediği için yargı yoluna başvurdu.

USULSÜZLÜĞÜ ORTAYA ÇIKARAN ÖĞRETMENE MOBBING

Yaptığı ihbarla haksız kazanç ve işlemleri ortaya çıkaran Özlem Özer, o tarihten bu yana mobbing'e maruz kaldığını iddia etti. Özer, ihbarın ardından görev yerinin sürekli değiştirildiğini, bir süre açığa alındığını ve Karşıyaka İlçe Milli Eğitim Müdürü Mustafa İslamoğlu tarafından baskı gördüğünü öne sürdü.

Karşıyaka İlçe Milli Eğitim Müdürü Mustafa İslamoğlu 2018'de Özlem Özer hakkında "haksız şikayet ve itibarı zedeleme" gerekçesiyle manevi tazminat davası açtı ve kaybetti. Karşıyaka 2. Asliye Hukuk Mahkemesi, 2 Temmuz 2020 tarihinde verdiği kararda, Özlem Özer'in yasal şikayet hakkını kullandığına ve bu nedenle İslamoğlu'nun manevi tazminat talebinin reddine karar verdi.

Özlem Özer ise sözkonusu usulsüzlükle ilgili olarak İslamoğlu hakkında Karşıyaka Cumhuriyet Başsavcılığı'na, "irtikap, ihaleye fesat karıştırma ve evrakta sahtecilik" suçlamasıyla dava açtı. Özer, usulsüzlüğün İzmir Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından doğrulanmasına rağmen, başsavcılığın İslamoğlu hakkındaki şikayetini dikkate almadığını ve dosyayı kapattığını söyledi.