Öğretmenler düşük ücrete tepkili: Sevdiğimiz meslekten soğuttular

Özel sektörde çalışan öğretmenler, düşük ücrete çalışmaya tepkili. Yıllık binlerce lira talep eden okullardan Bursa Bahçeşehir Koleji’nde çalışan bir öğretmen “Bizi meslekten soğuttular” dedi.

Abone ol

Pelin Akdemir

DUVAR - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 22 Aralık 2022 tarihinde 2023 yılında uygulanacak brüt asgari ücreti 10 bin 8 lira, net asgari ücreti ise 8 bin 506 lira 80 kuruş olarak açıkladı. Erdoğan’ın açıklamasından sonra maaşları asgari ücretin altında kalan özel okul öğretmenleri, bir ay boyunca maaşlarında yapılacak iyileştirmeyi bekledi.

Ocak ayı maaşları yatan Bahçeşehir Koleji öğretmenleri, maaşlarının asgari ücret civarında olmasına tepki gösterdi. Bazı öğretmenler, maaş bordrolarını sosyal medyada paylaştı. Komedyen Kaan Sekban da sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımlarla öğretmenlere destek oldu.

Özel Sektör Öğretmenleri Sendikası, taban maaş taleplerini ve özel okulların denetimsizliğini Meclis’e giderek parti temsilcileri ile görüştü. 

ÇALIŞMA SAATLERİ UZUN, ÜCRETLER DÜŞÜK

2023-2024 öğretim yılı için özel okul ücretlerinde yüzde 65’lik tavan artış oranı belirlendi. Bu oran 1, 5 ve 9'uncu sınıflar hariç tüm eğitim kademeleri için geçerli olacak. Ancak bazı özel okullar, bu oranın dışında yemek, kırtasiye gibi ek hizmetlerde de ücret artışı yapıyor. Bir özel okulun yıllık ücreti 120 bin lirayı bulabiliyor. Özel okullarda öğretmenlik yapanlar ise ağır çalışma koşulları ve düşük ücrete tepki gösteriyor.

Özel okul öğretmenleri, geçen yıl da aynı durumda kalarak işverenin yüzde 10’luk zammına karşı çıkmıştı. Konunun medyada gündeme gelmesiyle Bahçeşehir Koleji, öğretmenlerine iyileştirme yapacağı sözünü vermişti. Bunun üzerine kolej, maaşlara ek olarak 2 bin lira iyileştirme yapmıştı.

Özel okul öğretmenleri, maaşlarını 20+20 ders saati üzerinden alıyorlar. 20 saatin üzerinde derse giren öğretmen için ek ders ücreti ödenmesi yapılması gerekiyor. Okulun bulunduğu ile, branşa veya etüt sayısına göre, öğretmenlerin aldıkları maaşlarda farklılıklar olabiliyor.

Devlet okullarında ise yeni bir öğretmenin maaşı 12 bin liradan başlıyor. Maaşlar, kademeli bir şekilde artış gösteriyor. En yüksek kademedeki bir öğretmen 17 bin civarında maaş alıyor.

36 SAAT DERSE ASGARİ ÜCRET

Bursa’da Bahçeşehir Koleji’nde çalışan ve adını vermek istemeyen bir öğretmen, yapılan zammı, “Bize ‘zam yaptık’ dedikleri promosyonları, 12 aya bölerek veriyorlar. Artık ‘yurt dışında nasıl yaşarım’ diye düşünüyorum” dedi. Başka bir okulda çalışan öğretmen, 36 saat ders karşılığında asgari ücret alıyor. İzmir’de sekiz yıldır Bahçeşehir Koleji’nde çalışan bir başka öğretmen ise, “Söyleyecek bir şey yok. Öğretmenler mutsuz, sinirli ve üzgün” ifadelerini kullandı.

Bursa’da Sınav Kurs Merkezi’nde çalışan öğretmenlerin maaşları, asgari ücret + 500 liraya yükseltildi ama yemekleri kaldırıldı. Bir öğretmen, “Öğretmenlik yapılır mı, bilemiyorum. İnsanı bıktırdılar. Her seferinde aynı şey. Sevdiğimiz meslekten soğuttular” diye konuştu.

‘ANAYASAL BİR SUÇ İŞLENİYOR’

Özel Sektör Öğretmenleri Sendikası, taban maaş taleplerini ve özel okulların denetimsizliğini Meclis’te AK Parti, CHP, İYİ Parti ve HDP milletvekilleri ile görüştü. Milli Eğitim Komisyon Başkanı Emrullah İşler, taban maaş hakkının doğru olduğunu belirtirken diğer vekiller, taban maaş uygulamasının tekrar gelmesi için çalışacaklarını ifade etti. 

Özel Sektör Öğretmenleri Sendikası Yönetim Kurulu Üyesi Umut Erkurt, “Asgari ücrete mahkum edilmek, Türkiye’deki on binlerce öğretmenin sorunu. Hatta binlerce öğretmen, asgari ücretin altında çalışmaya zorlanıyor. Asgari ücreti bankaya yatırıyorlar ama zarfla geri istiyorlar. Anayasal bir suç işleniyor” dedi. Güvencesizlik nedeniyle öğretmenlerin bu durumu kabul etmek zorunda kaldığını belirten Erkurt, “Özellikle Hatay’dan çok fazla ihbar alıyoruz. Çünkü oradaki okul sahipleri, iktidarla içli dışlı. Ankara, Sincan da usulsüzlük yaşanan yerlerden biri” diye konuştu.  

‘DALGA GEÇER GİBİ ASGARİ ÜCRETİN 5-10 LİRA ÜSTÜNÜ YATIRIYORLAR’

Komedyen Kaan Sekban’ın öğretmenlerin asgari ücret almalarına ilişkin paylaşımlarına yanıt veren Bahçeşehir Uğur Eğitim Kurumları Başkanı Enver Yücel, “22 bin çalışan öğretmenimiz var. Asgari de var devletin 3 katı da” sözleriyle yanıt verdi.

Erkurt, Yücel’in verdiği yanıtı şöyle değerlendirdi: “Hiçbir Bahçeşehir okulunda devletin üç katı maaş alan öğretmen yok. En iyisi 20 bin alıyordur. Her asgari ücret döneminde, başta Bahçeşehir olmak üzere yüzlerce öğretmen asgari ücretten yatan maaş bordrolarını gönderiyor. Dalga geçer gibi işveren asgari ücret 5 bin 500 lira iken 5 bin 505 lira yatırdı, şimdi de 8 bin 510 lira yatırmışlar.”

‘ÖRGÜTLENMEDEN BU DURUMDAN KURTULMAK MÜMKÜN DEĞİL’

Asgari ücretin açıklanmasıyla sendika olarak çalışmalara başladıklarını aktaran Erkurt, öğretmenlerin birleştikleri zaman kazanım elde ettiklerine dair şu örnekleri verdi: “Asgari ücret açıklandıktan sonra öğretmenlerimize, okul yönetimleriyle toplantı talep etmelerini söyledik. Bazı okullarda güzel kazanımlar elde ettik. İstanbul’da bir ana okulda maaşlarına yüzde 75 zam isteyerek örgütlenen öğretmenlerle yönetim masaya oturmak zorunda kaldı. Örgütlenmeden bu durumdan kurtulmak mümkün değil. İş yerinde öğretmenlerin çoğu örgütlenerek ‘fazla mesai yapıyorum’ diyorsa, patronun yapacak bir şeyi kalmıyor.”

‘ŞARTLARI EN İYİ NOKTAYA TAŞIMAK İÇİN ÇALIŞIYORUZ’

Bahçeşehir Koleji Genel Müdürü Özlem Dağ, söz konusu tartışmalara sosyal medya hesabından yaptığı açıklamayla yanıt verdi. Dağ, “Maddi ve manevi her süreçte elimizden gelen azami çabayı göstererek başta öğretmenlerimiz olmak üzere tüm çalışma arkadaşlarımızın şartlarını en iyi noktaya taşımak için çalıştık ve çalışıyoruz. Her zaman olduğu gibi bugün de Bahçeşehir Koleji öğretmenleri kurumuna, mesleğine sahip çıkmaya ve güvenmeye devam etmektedir. Bugüne kadar olduğu gibi, bugünden sonra da öğretmenlerimizin koşulları, ihtiyaçları ile ilgili muhatabımız öğretmenlerimiz ve okullarımızdır” ifadelerini kullandı.