Öğretmenler iş bırakıyor: MEB ısrarla somut adım atmıyor
Öğretmenler yarın ÖMK’ya karşı iş bırakıyor. Eğitim-Sen Genel Başkanı Kurul, “MEB ısrarla taleplerimizi görmüyor. 2 Kasım’da iş bırakıyoruz” dedi.
Nur Kaplan
ANKARA - Öğretmenleri, ‘baş öğretmen’, ‘uzman öğretmen’ biçiminde kademelendiren, eğitimciler arasında eşitsizliği derinleştireceği ifade edilen Öğretmenlik Meslek Kanunu’na karşı eğitimciler geçtiğimiz hafta okullarda eyleme başladı.
Kamuoyunda uzun süredir tartışılan Öğretmenlik Meslek Kanunu’nun iptal edilerek yeniden düzenlenmesini isteyen 13 eğitim sendikası yarın iş bırakma eylemi yapacak.
‘MEB ISRARLA SOMUT ADIM ATMIYOR’
Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim-Sen) üyeleri, genel merkez binasında, yarın Türkiye’nin dört bir yanında iş bırakacak olan öğretmenlerin eylemi hakkında açıklama yaptı.
Eğitim-Sen Genel Başkanı Nejla Kurul, Millî Eğitim Bakanlığı’nın ‘ısrarla’ somut adım atmadığını söyleyerek, “Öğretmenlerin mesleki birikimini ve niteliğini yok sayan kariyer basamakları uygulamasının öğretmenlik mesleğinin saygınlığını daha da düşürmesine karşı hiçbir eğitim emekçisinin, eğitim alanında örgütlü hiçbir sendikanın sessiz ve tepkisiz kalması beklenemez. Bu amaçla 14 Ekim tarihinde eğitim alanında örgütlü ve mücadeleden yana olan sendikalar bir araya gelmiş ve ortak talepler belirlenmiştir” dedi.
‘KARİYER BASAMAKLARI SINAVI İPTAL EDİLSİN’
Öğretmenlik Meslek Kanunu’na karşı birlikte hareket eden 13 eğitim sendikasının taleplerinden söz eden Kurul, 19 Kasım’da gerçekleşecek olan kariyer basamakları sınavının iptal edilmesini, eğitim emekçilerine ayrım gözetmeksizin maaş ödeneğinin aynı tutarda sağlanması gerektiğini belirtti. Kurul, taleplerini şöyle sıraladı:
“Tüm eğitim çalışanlarına yoksulluk sınırının üzerinde bir ücret artışı sağlanmasına ilişkin düzenleme yapılması, kamuda mülakat uygulamasına son verilmesi, tüm eğitim çalışanlarına sosyal devlet ilkesi gereği ayrım yapılmaksızın; giyim, ulaşım, barınma, beslenme, yakıt, kira yardımı yapılması ve aile çocuk yardımı tutarlarının iyileştirilmesi, vergi dilimi adaletsizliğine son verilmesi, öğrencilerin en temel hakkı olan eğitim, barınma ve beslenme haklarının, sosyal devlet anlayışıyla devlet güvencesine alınması ve kamusal eğitim sağlanmasını istiyoruz.”
‘YENİ BİR MESLEK KANUNU HAZIRLANMALI’
Öğretmenlerin temel haklarının, ekonomik taleplerinin ve iş güvencesi başta olmak üzere sosyal, demokratik ve özlük haklarını güvenceye alan yeni bir meslek kanunu hazırlanması gerektiğini söyleyen Kurul, “Ay sonunu getiremeyen, kirasını ödeyemeyen, faturalarını ödemekte zorlanan bir eğitim emekçisinin mesleğini sağlıklı şekilde yapabilmesi mümkün değildir. Eğitim emekçilerinin ihtiyacı kariyer değil, insanca yaşayacak ücret, sağlıklı çalışma koşulları ve güvenli gelecektir” dedi.
‘2 KASIM’DA İŞ BIRAKIYORUZ’
Millî Eğitim Bakanlığı’na çağrıda bulunan Kurul, kariyer basamakları sınavının yapılmaması ve Öğretmenlik Meslek Kanunu’nun bütün sonuçlarıyla birlikte iptal edilmesini istedi. Kurul, “Eğitim Sen olarak eğitim emekçilerinin kariyer sınavının yapılmaması, ÖMK’nın iptal edilmesi ve yoksulluk sınırının üzerinde bir ücret artışı yönündeki taleplerini önemseyen bütün sendikaları 2 Kasım iş bırakma eylemine katılmaya ve ortak talepler etrafında birlikte hareket etmeye davet ediyoruz” diye konuştu. (DUVAR)