Öğretmenler sürgün edildiği yerden de sürüldü!

Diyarbakır’da 264 öğretmen Milli Eğitim Bakanlığı tarafından 'zorunlu yer değişikliği' gerekçesiyle başka illere gönderildi. Sivas’a gönderilen 13 öğretmenin ise oradan başka yere sürüldüğü ortaya çıktı. Eğitim-Sen Diyarbakır 1 No’lu Şube Sekreteri Halis Kızılırmak, “Öğretmen arkadaşlarımızın mülki amirler tarafından kabul edilmediğini düşünüyoruz” dedi.

Abone ol

DİYARBAKIR - Diyarbakır’da Kanun Hükmünde Kararname (KHK) kapsamında açığa alınan yaklaşık 4 bin 400 öğretmenden 180'i meslekten ihraç edildi. Görevlerine geri dönen öğretmenler hakkındaki soruşturmalar ise devam etti. Eğitim-Sen üyesi 264 öğretmen 28 Ağustos’ta Milli Eğitim Bakanlığı tarafından 'zorunlu yer değişikliği' denilerek çeşitli illere atandı. Eğitim Sen bu 'zorunlu yer değişikliği' kararına 'sürgün' diyerek karşı çıktı.

Eğitim-Sen Diyarbakır 1 Nol’lu Şube Sekreteri Halis Kızılırmak

Tartışmalar devam ederken Sivas’a gönderilen 13 öğretmenin, bir süre sonra başka illere atandığı öğrenildi. Konuyla ilgili bilgi veren Eğitim-Sen Diyarbakır 1 Nol’lu Şube Sekreteri Halis Kızılırmak, şunları söyledi: “Sivas Milli Eğitim Müdürlüğü ve Valiliği, Sivas’a sürgün edilen arkadaşlarımızı başka illere sürdü diye düşünüyoruz. Elbette Valilik ile İl Eğitim Müdürlüğü’nün bu kararı kendi başlarına alıp hayat geçirdiklerini söylemiyoruz. Ancak Milli Eğitim Bakanlığı ile görüşerek almışlardır bu kararı.”

Kızılırmak, Valilik ile İl Eğitim Müdürlüğü’nün neden böyle bir karar almış olabilecekleriyle ilgili ise şöyle konuştu: “Bilindiği gibi sürgün edilen arkadaşlarımız sosyal medya üzerinden hedef gösterildiler. Sivas Valiliği ile İl Eğitim Müdürlüğü, Sivas’a sürgün edilen arkadaşlarımızı koruyamayacaklarını ileri sürmüş olabilirler. Sonuçta arkadaşlarımız sürüldükleri yerden başka bir yere sürgün edildiler. Yani kısa sürede iki kez sürülmüş oldular.”

TAYİN İSTEME HAKKI İÇİN GİTTİLER

Görev yerleri değiştirilen öğretmenlerin tamamının sürgün edildikleri yerlere gittiğini söyleyen Kızılırmak, “Sürgün edilen arkadaşlarımızın tayin isteme hakkı var, bu haklarını kullanabilmek için sürgün edildikleri yerler vakit kaybetmeden gittiler” dedi.

28 öğretmenin sürgünü durduruldu

Sürgün edilen öğretmenler tayin isteyebilir mi? Onlar isteseler bile haklarında, “Zorunlu yer değişikliği kararı vermiş Milli Eğitim Bakanlığı onların bu haktan yararlanmasına izin verir mi? Kızılırmak bu sorulara şöyle cevap verdi:

“Tayin istemek arkadaşlarımızın yasal haklarıdır. Tayin istemelerine karşı çıkmak yasaya karşı çıkmak olur. Milli Eğitim Bakanlığı arkadaşlarımızın bu isteğini değerlendirmek zorundadır. Tersini yaparsa yasalara karşı çıkmış olur.”

SÜRGÜNDE MESLEKTAŞ DAYANIŞMASI 

Sürgün edilen sendikalı arkadaşlarıyla iletişim halinde olduklarını belirten Kızılırmak, bazı illerde İl Eğitim Müdürleri’nin sürgün öğretmenlere çok iyi davrandığı bilgisini aldıklarını söyledi. Kızılırmak, şöyle dedi: “Bazı illerde öğretmen arkadaşlarımızı hemen köylere göndermişler, ‘Görev yerinizde olun’ denilerek. Köyde görev vermeleri ayrı bir sıkıntı ama aynı şekilde, arkadaşlarımızın yasal hakkı olmasına rağmen birkaç günlük izin de vermemişler. Ama bu olumsuzluklar bütün illerde var diyemeyiz. Bazı illerde meslektaş dayanışması gösterilmiş, arkadaşlarımızın ihtiyaç duyduğu izin ve benzeri koşulları sağlamış İl Eğitim Müdürlükleri.”

'Yaklaşık 40 bin öğretmen emekliliğini istedi'

Sendikacı arkadaşlarının sürgün olarak illerine gelen öğretmenlere sahip çıktığını vurgulayan Kızılırmak, “Örgütlü olmak böyle bir şeydir” diyerek şunları söyledi:

“Sendikacı arkadaşlarımız sürgün öğretmenlere ellerinden gelen yardımı yapmaya çalışıyorlar. Sürgün olarak gelen öğretmenlerin uyum sağlaması ve diğer ihtiyaçları için dayanışma gösteriyorlar. Örgütlü mücadele de bunu gerektiriyor zaten. İnanıyorum ki sürgüne giden arkadaşlarımız gittikleri yerde de mücadele etmeye devam edecekler ve bu süreci direnerek atlatacağız.”

Öğretmen sürgünlerinde sayı büyüyor