Oğuz Kaan Salıcı: Millet İttifakı genişleyebilir, bundan korkuyorlar

CHP Genel Başkan Yardımcısı Oğuz Kaan Salıcı, toplumdaki erken seçim baskısı ve talebinin gittikçe arttığını belirterek “Cumhur İttifakı’nın hikâyesi bitti. 2023’e kadar dayanabilecekleri kanaatinde değilim. Millet İttifakı genişleyebilir ve iktidar bu durumdan rahatsız" dedi.

Abone ol

DUVAR - CHP İstanbul Milletvekili Oğuz Kaan Salıcı, Boğaziçi eylemlerinde partisinin tutumuna dönük eleştirileri, erken seçim ve ittifak tartışmalarını, muhalefet partilerinin ziyaret turlarını, Saadet Partisi ile görüşme, HDP’nin ziyareti ve CHP kürsüsünde CHP’siz fotoğrafı yeniden tv’de Ayşegül Doğan’a değerlendirdi.

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mahir Ünal’ın “CHP ile HDP bir tarafa, İyi Parti ve Saadet’i ayrı bir tarafa koyuyoruz” açıklamasını değerlendiren Oğuz Kaan Salıcı şunları söyledi:  

“Mahir Bey, gayet veciz bir şekilde ‘biz muhalefet partilerinin bir arada bulunuyor olmasından rahatsızız’ diyor. Muhalefet partilerini kendi içinde çıkarlarımıza ve keyfimize göre kategorize ediyoruz. Eğer bu kategorilere ayırma meselesi tutmazsa muhalefet partileri bizim bütün söylemlerimize rağmen birlikte bir demokrasi ittifakı içinde, Türkiye’yi kucaklayan, farklı siyasi görüşlerin bir arada durabildiğini gösteren, Türkiye’nin asgari müştereklerinde bir işbirliğinin doğru olduğunu düşünen bir şekilde seçimlere girerlerse 31 Mart’ta yaşadığımız tabloyu tekrar yaşarız diyor. Böyle bir ihtimal var, Mahir Bey’i de korkutan budur.”

Toplumdaki erken seçim baskısı ve talebinin gittikçe arttığını kaydeden Salıcı "2023’e kadar dayanabilecekleri kanaatinde değilim. Önümüzdeki hafta sonu seçim olsa biz CHP örgütü ve ittifak stratejileri olarak hazırız” diye konuştu.

'GENÇLERİN HAKLI TALEPLERİNE ZARAR VERECEK'

Boğaziçi eylemlerinde ‘işi özneye bırakmak için CHP’nin yoğun katılımda bulunmadığını’ söyleyen Salıcı, eylemcilerin taleplerini sahiplendiklerini ifade etti. Oğuz Kaan Salıcı sözlerini şöyle sürdürdü: 

“Canan Kaftancıoğlu Boğaziçi eylemine gitti diye söylemedikleri şey kalmadı, bir hafta boyunca kanallar ‘Canan Kaftancıoğlu Boğaziçi eylemlerini teşvik etti, büyütmeye çalıştı’ gibi şeyler söylendi. Oysa Canan hanımın İstanbul’daki bir eyleme gitmiş olması onun siyasi pozisyonunun bir sonucu. CHP’liler daha yoğun bir biçimde o eylemlerin içinde olduğu zaman ortaya çıkacak tablo şu: ‘CHP’liler Boğaziçi’ndeki eylemleri kışkırtıyorlar, bu AKP ile CHP arasında bir mesele, bu bir siyasi mesele, bu iktidar ile muhalefet arasındaki bir karşıtlaşma, kutuplaşma.’ Bu da Boğaziçi’ndeki gençlerin haklı taleplerine zarar verecek. Kaygımız bu. Gençlerle birlikteyiz, onların taleplerini sahipleniyoruz, onların orantısız şiddete maruz kalmamaları için gereken her türlü desteği gösteriyoruz, ama eylemin öznesi gençler, gençleri kenara itip eylemin öznesi biz olmaya çalışmayız.”

'CUMHUR İTTİFAKI'NIN HİKAYESİ BİTTİ'

Muhalefet partileri ve CHP’nin son yerel seçimdeki kazanımlarına dikkat çeken Salıcı, AK Parti’nin bu gidişattan rahatsız olduğunu belirterek, “İttifak siyasetinde kendi hikâyesi tükenmiş durumda. Cumhur İttifakı’nın daha ileriye varacağını düşünmüyor” dedi ve ekledi:

“AKP’nin içerisinde MHP’den rahatsız olan, MHP’nin içinde de AKP’den rahatsız olan kesimler var. Hatta AKP’nin MHP’nin vesayeti altına girdiğini, kendi özünden uzaklaştığını düşünen kesimler var. Böyle bir ortamda AKP şu seçeneği görüyor: Cumhur İttifakı’nın hikâyesi bitti, ama Cumhur İttifakı’nın ilk seçimlerde başarılı olabilmesi için karşısındaki Millet İttifakı’nı ya da muhalefet partilerinin birbiriyle görüşebilme yeteneğini, yaklaşımını, o hoşgörüyü ortadan kaldıralım, parçalayalım; AKP’nin hikâyesi bitti, ama karşı tarafın da hikâyesine zarar verelim, karşı tarafın yapmaya çalıştığı işi bozalım anlayışı içindeler. Her partiyle uğraşıyorlar.”

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Saadet Partisi YİK üyesi Oğuzhan Asiltürk’e ziyareti millet ittifakını bölmeye yönelik bir hamle olabilir mi sorusuna Salıcı “Durup dururken Sayın Erdoğan Sayın Asiltürk’ü neden hatırladı? Yakın tanışmıyorlar, bir tanışma ziyareti değil” cevabını verdi. 

'HDP'YLE İTTİFAK KONUSU GÖRÜŞÜLMEDİ'

Muhalefet partileri arasındaki görüşme trafiğinin sorulduğu Salıcı, Saadet Partisi’yle yapmış oldukları görüşmenin içeriğiyle HDP’yle yapılan görüşmenin içeriğinin “başka şeyler” olduğunu belirterek “Saadet’le olan görüşmeyle HDP ile olan görüşmeler birbirinden bağımsız görüşmeler. Bizden birkaç gün önce de HDP ile Saadet görüştü" dedi. HDP’nin daha çok Türkiye’nin demokratikleşmesine yönelik önerileri ve tartışmak istediği konular üzerinden giden bir görüşme trafiği yaptığını belirten Salıcı, bunun içine ittifakların dahil olmadığını söyledi. “Bir ittifak olacak mı, olacaksa nasıl olacak, kim içinde olacak” konularının hiç konuşulmadığını ifade eden Salıcı, HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar’ın da bundan bahsettiğini kaydetti:

“Biz 2021 Türkiye’sinde nezaket sahibi insanlarız, dolayısıyla bayramlaşmalarda da diğer siyasi partilerle görüşmelerde de gereken nezaketi gösteriyoruz. Görüşülemiyor olmasında problem var, görüşülüyor olmasında bir problem yok. Farklı siyasi görüşlerde olan siyasi partilerin yöneticileri, genel başkanlarımız birbirleriyle görüşüyorlar, bu konuyla ilgili rahatsız değiliz. Çünkü diyalog, istişare, görüş alışverişi bizim siyasi kültürümüzde de demokrasinin temelinde de olan şeyler. Fakat maalesef uzun bir süredir ‘şununla görüşmeyin, görüşürseniz yaftalanırsınız’ ya da ‘bizim istediğimiz şekilde görüşün’ diyen bir siyasi iktidar var. Ama bayramlaşmada bile bütün siyasi partilerle bayramlaşamayan bir siyasi iktidar bu.”

'FOTOĞRAF ÜZERİNDEN SPEKÜLASYONLA BİR YERE VARILMAZ'

Şu ana kadar yapılan ziyaretler sonrası açıklamalarda liderlerin hep bir arada bir görüntü vermesi, ortak açıklamalar yapmasına rağmen, HDP heyetinin ziyaretin ardından CHP kürsüsünde açıklamayı yalnız yapmasına ise Salıcı’nın yanıtı şu oldu:

“Bu konu aslında Sancar’a soruldu. Basın açıklamasında ‘bizim talebimizle gerçekleşti’ dedi. HDP’nin önceki ziyaretinde Saadet’le olan duruma baktığınızda, orada Pervin Buldan heyet başkanı olarak bulunuyordu, Buldan basına bir açıklama yapıyor ve Saadet sonra açıklama yapıyordu. Yani burası üzerinden yapılmaya çalışılan spekülasyonlarla bir yere varılmaz. Bunlar iktidar partisinin amaçlamış olduğu dile ya da onların bize biçtiği davranış kodlarına uyum sağlamamızı tavsiye eden yaklaşımlar olur.”

'İKTİDAR ÇOK RAHATSIZ'

İktidarın muhalefet partilerinin bir arada bulunuyor olmasından çok rahatsız olduğunu vurgulayan Salıcı, “Demokrat mısınız değil misiniz, meseleye buradan baktığınızda, Millet İttifakı bu anlayışı temsil ettiği sürece niye genişlemesin” dedi. Salıcı sözlerini şöyle sürdürdü:  

“Genişleyebilir. Millet İttifakı’nın dışında olup da bu görüşlere katılan siyasi partiler de olur, onlarla da görüşülür, bunda bir gariplik yok… Türkiye’de şu anki başkanlık sistemini tahkim etmek üzerine kurulmuş bir anlayış var; Cumhur İttifakı. Bir de ‘hayır, bizim demokratlar ittifakına ihtiyacımız var, farklı görüşlerden farklı siyasi partilerden olsak da demokrat partilerin bir arada bulunduğu bir yaklaşıma ihtiyacımız var’ diyen geniş bir kesim var. Biz ikincisini temsil ediyoruz, ikincisinin görüşlerini ortaya koymaktan da mutluyuz.” (HABER MERKEZİ)