OHAL’de gazetecilik konuşuldu

TGS, basın açıklaması yaptı. Nuri Akman, Erdoğan Alayumat’un serbest bırakılmasını istedi.

Abone ol

DİYARBAKIR - İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Şubesi’nde ortak basın açıklaması yapan Özgürlükçü Gazeteciler İnisiyatifi ile Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) Diyarbakır Temsilciliği, Gaziantep’in İslahiye ilçesinde gözaltına alındıktan sonra Hatay Emniyet Müdürlüğü’ne götürülen gazeteciler Nuri Akman ve Erdoğan Alayumat’ın serbest bırakılmasını istedi. Özgür gazeteciler İnisiyatifi ile TGS Diyarbakır Temsilciliği, Olağanüstü Hal (OHAL) koşullarında gazetecilere yönelik baskılarla ilgi bilgileri de paylaştılar.

Özgürlük Gazeteciler İnisiyatifi sözcüsü Hakkı Boltan, gazetecilerin gözaltına alınmasıyla ilgi bilgi verdi ve OHAL’in ilanından sonra gazetecilerin karşılaştığı sorunları aktardı.

BİR YILDA 370 GAZETECİ GÖZALTINA ALINDI

Boltan, “OHAL, Türkiye’ye normalleşme getirilme adına ilan edildi. Bir yıl sonra hayat normalleşmedi. Hayat-hayat olmaktan çıktı ve zindana oldu. Türkiye, devlete ve hükümete destek vermeyen, ona yardakçılık yapmayanların zindanına dönüştürüldü” şeklinde konuştu.

Boltan, bir yıl içinde gazeteciler yönelik gerçekleştirilen baskıları ise şöyle sıraladı: “370 gazeteci gözaltına alındı; 119 gazeteci yakalandı; 129 gazeteci yargılandı. Sadece Temmuz 2017’nin son 20 gününde 18 gazeteci gözaltına alındı; 1 gazeteci tutuklandı; 3 internet sitesi BTK tarafından 5 kere erişimi engellendi; 1 gazeteciye ceza kesildi; 20 gazeteci yargılandı; 4 gazeteci 7 günden fazla gözaltında tutuldu. Toplamda 170 gazeteci Türkiye de zindanda. 301 gazeteci çeşitli suçlamalarla toplam 142 ağırlaştırılmış müebbet, 5 müebbet ve 4 bin 259 yıl 10 ay hapis cezasıyla yüz yüze kaldı.”

‘ŞİDDETLE KINIYORUZ’

Hakkı Boltan son birkaç gün içinde yapılan gözaltıları ise şöyle sıraladı:

“Özgürlükçü Demokrasi gazetesi çalışanı Zeki Erdem, 11 Temmuz’da şehirlerarası yolcu otobüsüyle Adana’dan Diyarbakır’a giderken, Urfa’nın Siverek ilçesinde gözaltına alındı. Özgürlükçü Demokrasi Gazetesi ile Rojeva Medya gazetelerinin dağıtımcısı Mehmet Emin Yılmaz, 13 Temmuz günü Suruç’ta evine yapılan baskın sonucu gözaltına alındı. Haber takibi için gittikleri Hatay-Antep sınır hattında Dihaber muhabirleri Erdoğan Alayumat ve Nuri Akman 13 Temmuz günü, “makul şüphe” gerekçesi ile gözaltına alındılar.

AA ve DHA ajansları Alayumat ve Akman’ın isimlerinin baş harflerini işleyerek iki PKK’li yakalandı biçimin haber yaptılar. Zeki Erdem 10 günü, M. Emin Yılmaz, Erdoğan Alayumat ve Nuri Akman 7 gündür gözaltındalar. Özgür Gazeteciler İnisiyatifi olarak diyoruz ki bu durum kabul edilecek bir durum değildir ve şiddetle kınıyoruz. Başta iktidar olmak üzere herkesi uluslararası adalet ölçülerinde kalmaya çağırıyoruz. Uluslararası adalet normları dışında gözaltına alınanların, tutuklananların, hüküm verilenlerin, yargılananların derhal serbest bırakılmasını ve haksızlığa uğradıkları için kendilerinden derhal özür dilenmesini istiyoruz.”

HER GÜN GÖZALTI HABERİ

TGS Diyarbakır Temsilcisi Mahmut Oral ise, “Günümüz Türkiye'sinde gazetecilik gerçek anlamda en karanlık dönemini yaşıyor. 159 gazetecinin hapishanede bulunduğu, birçok gazetecinin yaptığı haberlerden dolayı hedef gösterildiği ve soruşturmaya uğradığı bir dönemdeyiz. Her gün ülkenin bir yerinden, meslektaşlarımızın gözaltına alındığı, tutuklandığı, haklarında davalar açıldığı haberlerini alıyoruz” dedi.

“Mesleğimizi özgürce yaparak, gerçek haberlerin ışığıyla aydınlanan, her kesimin, her düşüncenin kendisini ifade edebildiği bir toplumu, bir medya düzenini arzuluyoruz” diyen Mahmut Oral, Nuri Akman ile Erdoğan Alaymut’la birlikte tutuklu bulunan bütün gazetecilerin serbest bırakılmasını istedi.

NE OLMUŞTU?

Dihaber muhabirleri Nuri Akman ile Erdoğan Alaymut, Gaziantep’in İslahiye ilçesinde 13 Temmuz’da gözaltına alındılar. Emniyet tarafından yapılan ilk açıklamada gazetecilerin “Şüphe” üzerine gözaltına alındığı bildirilmişti. Bir müddet İslahiye Emniyet Müdürlüğü’nde tutulan muhabirler, daha sonra Hatay Emniyet Müdürlüğü’ne götürülmüştü. (DUVAR)