OHAL'e Karşı Hukukçular: Savunma hakkı ve mesleğimizi savunuyoruz

OHAL'e Karşı Hukukçular, Ankara'da açıklama yaptı. Açıklamayı okuyan Ankara Barosu Genel Sekreteri Aşkın Demir, "Verdiğimiz mücadele adil yargılanma hakkının, savunma hakkının ve mesleğimizin savunulmasıdır" dedi.

Abone ol

DUVAR - OHAL'e Karşı Hukukçular, Ankara Barosu'nda açıklama yaptı. Açıklamaya HDP Adana Milletvekili Meral Danış Beştaş da katıldı.

Sendika.org'un haberine göre, açılış konuşmasını yapan avukat Sevinç Hocaoğulları, hukukçuların birçok farklı noktada OHAL karşı mücadele ettiğini söyledi. Sevinç Hocaoğulları, “Bu OHAL karanlığını, OHAL hukuksuzluğunu durdurmak için bir aradayız. Beraber bu karanlığa son verebiliriz, demek için buradayız” dedi.

'OHAL'İ DURDURABİLİRİZ'

Basın açıklamasını yapan Ankara Barosu Genel Sekreteri Aşkın Demir, "OHAL’i durdurabiliriz diyerek bugün yan yana gelen tüm hukuk kurumları, yargıç ve savcılar, avukat kolektifleri, akademisyenler ve çaba sunmak isteyen tüm hukuk insanları, yani bizler; olağanüstü hal uygulamalarına, hukuksuzluklarına karşı mücadele ederek, OHAL’i durduracak bir birliktelik yaratacağımızı biliyoruz" diye konuştu.

İnsan hakları ihlallerinin cezasız kaldığını belirten Demir, "OHAL KHK’larının 'olağanüstü' dönem ve koşullarla sınırlı olmadığını, 'geçici' bir süreç öngörmediğini, 'olağanüstü'nün 'olağan'laştığı yeni bir rejimin inşası olarak okuyoruz" ifadelerini kullandı.

'TEK TİP ELBİSE ADİL YARGILAMA İHLALİ'

Tek tip kıyafet uygulamasını karşı olduklarını dile getiren Aşkın Demir, "Tutuklulara, henüz yargılamanın sürdüğü masumiyet karinesi aşamasında, duruşmalara getirilirken tek tip elbise giyme zorunluluğu ile savunma hakkı ve adil yargılanma hakkının ihlaline zemin oluşturulduğunu da görüyoruz. Üstelik sıkıyönetim döneminde dahi aynı uygulamayı Danıştay iptal etmişti" dedi.

'AVUKATLIK, İŞ TAKİPÇİLİĞİNE DÖNÜŞTÜRÜLMEYE ÇALIŞILIYOR'

Avukatlığın iş takipçiliğine dönüştürülmek istendiğini söyleyen Demir, "Toplumun bazı kesimleri savunmasız bırakılırken, avukatlık mesleği teknik iş takipçiliğine dönüştürülmeye çalışılmaktadır. Bugün verdiğimiz mücadele adil yargılanma hakkının, savunma hakkının ve mesleğimizin savunulmasıdır. Savunma hakkı ve avukatlık mesleğine yönelik her türlü saldırı karşısında duracağız" şeklinde konuştu.

'OHAL KALDIRILSIN, KHK'LAR İPTAL EDİLSİN'

Demir, OHAL'e Karşı Hukukçular'ın taleplerini ise şöyle sıraladı:

- OHAL kaldırılsın.

- Yasaları kalıcı olarak değiştiren ve OHAL ile ilgisi olmayan OHAL KHK’larının tamamı iptal edilsin.

- Cezasızlık ve cezaevinde tek tip düzenlemesini getiren 696 sayılı KHK iptal edilsin.

- 24 saatlik avukat görüş engeline son verilsin.

- 3 avukat sınırı kaldırılsın.

- Avukat görüş yasaklarına son verilsin. Avukatlar hakkında soruşturma açılması sebebiyle müdafilik yasağı düzenlemesi kaldırılsın.

- TMK kapsamındaki suçlarda artık genel uygulama haline gelen kısıtlılık kararlarına son verilsin. Avukatların dosyalara ulaşımı sağlansın.

- Cezaevlerinde avukatların müvekkilleriyle tam bir gizlilik içinde görüşmesi sağlansın. Aksi yöndeki düzenlemeler iptal edilsin.

- Savunma dokunulmazlığı anayasal güvenceye kavuşturulsun.

- Cezalandırmaya dönüşen uzun gözaltı süreleri sonlandırılsın, anayasal üst gözaltı süresine geri dönülsün.

- Gözaltı merkezlerindeki kötü tutulma koşulları düzeltilsin.

- Mesleklerini ifa ettikleri için tutuklanan meslektaşlarımız serbest bırakılsın.

- Yargı üzerindeki vesayet kaldırılsın. Yargı örgütleri üzerindeki baskılara son verilsin.

- Anayasa Mahkemesi ve yargı organlarının bağımsızlığı sağlansın.