OHSAD Başkanı Bahat’tan Erdoğan’a: Hekimler kendilerini güvende hissetmeli

OHSAD Başkanı Reşat Bahat, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, hekimler için kullandığı "Gidiyorlarsa gitsinler" ifadelerine ilişkin konuştu.

Abone ol

ANKARA- Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, yaşadıkları sıkıntılar nedeniyle yurt dışına giden veya özel sektöre geçen hekimler için kullandığı, "gidiyorlarsa gitsinler" ifadelerine tepkiler sürüyor.

Özel Hastaneler ve Sağlık Kuruluşları Derneği (OHSAD) Başkanı Reşat Bahat, özel sektöre geçen ya da yurtdışına çıkan hekimlerin öncelikle kendilerini Türkiye’de güvende görmek istediklerini kaydetti.

Özel Hastaneler ve Sağlık Kuruluşları Derneği Başkanı Reşat Bahat

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın serzenişini bir noktaya kadar anlayabileceğini, ancak hekimlerin de motive etmenin değerli olduğunu belirten Bahat, “Bütün sağlıkçılarımız 2 yıldır Covid-19’la savaşıyor. Hekimler özlük haklarında, mali yapılarında, malpraktis davalarında kendilerini güvende görmek istiyorlar. Var olan sınırlı kaynakları iyi kullanmak, doktorlarımızı motive etmek değerli. Ben umuyorum ki, Sayın Cumhurbaşkanımız 14 Mart itibariyle problemlerin çözümüne iradesiyle katkı sağlayacak. Cumhurbaşkanımızın hekimlere yönelik konuşması bir hekim olarak da, sektör olarak da tabi ki bizi üzdü. Cumhurbaşkanımızın eksik bilgilendirilmiş olabileceğini düşünüyorum” ifadelerine yer verdi.

DOKTOR SAYILARI: ÖZEL SEKTÖRDE YÜZDE 12, KAMUDA YÜZDE 40 ARTMIŞ

Türkiye’de doktor artışlarına ilişkin verileri de paylaşan Bahat, şöyle konuştu:

“2012 yılında Türkiye’de özel sektörde 21 bin 252’si uzman olan 26 bin 499 doktor varken, 2021 yılında Türkiye’de özel sektörde 27 bin 436’sı uzman olan 30 bin 683 doktor var. Bizim uzman artışımız yüzde 25, toplamdaki artışımız 10 yılda yüzde 12. Sağlık Bakanlığı’nda 2012 yılında 73 bin 663 doktor varken, bu sayı 2021 yılında 104 bin 158 doktor... Sağlık Bakanlığının son 10 yıldaki doktor artışı yüzde 41, üniversitelerdeki doktor artışı ise yüzde 35. Toplam doktor sayılarına baktığımızda özel sektör yüzde 12 artarken kamudaki doktor oranı yüzde 40 artmış.”

'MEZUNLAR NEREDE?'

“Türkiye’de 2012 yılında 129 bin doktor varken, 2021’de 171 bin doktor var. 10 yılda yaklaşık 42 bin doktor artışı yaşanmış. Her yıl en az 10 bin doktor mezun verdiğimize göre 10 yıldır artışın en az 100 bin olması gerekiyordu. 10 yılda 20 bin doktor ölümü ya da emekli olmuş olabileceğini düşürseniz doktor artışının bugün itibariyle 80 bin olması gerekirdi. Ama 42 binlik bir artış olmuş. Bu kişiler nerede? Türkiye’deler ise neden doktorluk yapmıyorlar, bunun üzerine durulması lazım. Son 1 yıl içinde 5 binden fazla doktorun yurtdışına gittiğini 5 bine yakın doktorun da muayenehane açtığını duyuyoruz. Kesin rakamlar Sağlık Bakanlığı’nda var. Bir doktorun muayenehane açmasından daha doğal bir şey olabilir mi?”

‘DÜNYADA DOKTORA TALEP PATLAMASI VAR’

Özel sektörün ‘kafasına göre’ doktor alımı yapmadığını hatırlatan Bahat, Covid-19 salgını dolayısıyla bütün ülkelerin doktor açığı olduğunu ve doktorlara yönelik ciddi bir talep patlaması yaşlandığını söyledi.

Bahat, “Özel sektörde Sağlık Bakanlığı’nın yatak, tıbbi cihaz, doktor, hastane bölümü planlaması var. Burada hekim arkadaşlar özel hastanelerde iş bulamayınca ya muayenehane açtılar ya da yurtdışına gitmeyi tercih ettiler. Covid salgınından dolayı bütün ülkelerin doktor açığı var ve doktorlara yönelik ciddi bir talep patlaması yaşanıyor. Tüm ülkeler birbirlerinden doktor almaya amiyane tabirle çalmaya başladılar. Ülkemizde hekimlerin gördüğü komplikasyon davaları, hekimlerin rahatsız olduğu sağlıkta şiddet ve ücretlerindeki azlık dikkate alındığında hekim kaybımız daha da arttı. Bizim çözmek istediğimiz konu bu. Bunun üzerinde durursak daha doğru tespitler yapacağız” dedi. (DUVAR)