Okullarda karne heyecanı

2016-2017 Eğitim ve öğretim yılı bugünden itibaren başladı. 15 tatil itibariyle yüzbinlerce öğrenci geçirmiş oldukları yoğun ders dönemini geride bıraktı. Psikologlar ise 'karne' endişesi yaşan çocukların velilerini uyarıyor: Çocuğunuzun çalışma düzenini ve motivasyonunu gözden geçirin

Abone ol

DUVAR- Bugün okullar tatil oluyor. Milyonlarca öğrenci okulların kapanması ile birlikte tatile giriyor. Uzmanlar ise karne düşük karne notu olan öğrenci velilerini uyarıyor: Tepki vermeyin

20 Ocak 2017 itibariyle 15 tatil başladı. Yarıyıl tatilinin bitmesiyle birlikte ikinci dönem için 6 Şubat pazartesi günü ders başı yapılacak. Okulların ikinci dönemi 9 Haziran 2017 cuma günü son bulacak. 2016-2017 çalışma takvimine göre de 2017-2018 eğitim ve öğretim yılı başlangıç tarihi 18 Eylül 2017 pazartesi olarak belirlendi.

KAR TATİLİ TELAFİSİ VE 15 TATİL

Olumsuz hava koşulları ve yoğun kar yağışı nedeniyle okullara yapılmıştı. Okulların tatil edilmesi ile birlikte yapılamayan dersler için bir telafi yapılacağı, resmi makamlarca duyurulmuştu. Kar tatili telafisinin 15 tatil içerisinde yapılacağı söylentileri kafaları karıştıran bir durum oluşturmuştu. Çünkü ülke genelinde birçok il ve ilçede kar tatili uygulanmıştı. Bu karışıklığı gidermek için Milli Eğitim Bakanlığı resmi sosyal medya hesapları üzerinden bir açıklama ile konuyu tam olarak açıklığa kavuşturdu. Atılan tweette, 15 tatil içerisinde telafi eğitimlerinin yapılmayacağı bilgisine yer verildi ve böylece kar tatili telafi derslerinin 15 tatili etkilemeyeceği kesinleşmiş oldu.

KARNESİNDE KIRIK NOT OLAN ÇOCUĞA NASIL DAVRANILMALI?

Psikoloji Uzmanı Ceren Aydın, düşük karne notlarına ebeveyn olarak nasıl tepki verilmesi, nelere dikkat edilmesi gerektiğini anlattı.

- Bir çocuğun temel ihtiyacı sizin tarafınızdan her koşulda değerli olduğunu hissetmektir. Karnesi nasıl olursa olsun çocuğunuzu koşulsuz kabul ettiğinizi ona hissettirin.

- Tek iletişim gündeminizin notlar, sınavlar ve dersler olmamasına özen gösterin. Bir araya her geldiğinizde yaptığınız tek şey ders çalışmak olmasın ya da çocuğunuza sadece derslerle ilgili sorular sormaktan kaçının.

- Düşük notun sebeplerini değerlendirin, neler yapılacağı ile ilgili çocuğunuzla beraber tartışıp karar verin.

- Bir sonraki dönem için çocuğunuzun çalışma düzenini ve motivasyonunu gözden geçirin.

- Özel eğitim alması gereken bir durum varsa, bir özel eğitim uzmanına başvurun.

- Davranışlarında değişiklikler olduğunu fark ederseniz bir uzmana başvurun.

- Değerlendirme yaparken not odaklı değil, süreç odaklı olun. Notlarına göre cezalandırmayın ya da aşırı ödüllendirmeyin.

- Maddi ödülleri değil, duygusal ödülleri tercih edin. Sarılmak, onu ne kadar sevdiğinizi söylemek ya da beraber bir gün planlamak en güzel hediye olacaktır.

- Tatil döneminde dinlenmesine izin verin, notlarını telafi etmesi için aceleci ve baskıcı olmayın, notların her zaman telafisi olduğunu öncelikle siz unutmayın.

- Onu suçlamayın, başkalarının yanında küçük düşürmeyin, alay etmeyin, aşağılamayın.

- Bunu size ifade edemese de onun da üzüldüğünü, kendini ne kadar kötü hissettiğini hiç unutmayın. İyi olan notlarının da üzerinde durun, onları da takdir edin.

- Bazı çocukların ailelerinden korktuğu için yalan söylediğini, evden kaçtığını, intihara yöneldiğini unutmayın.

- Konuyu eşler arası kavgaya dönüştürmeyin, bu çocuğunuza kendisini suçlu hissettirir.

HEM EĞLENCELİ HEM DE ÖĞRETİCİ TATİL PLANI OLUŞTURUN

Uzman Psikolog Özge Merve Türk, yarıyıl tatili planı için anne babalara şu önerilerde bulundu:

- Çocuğunuzla zaman geçirin. Birlikte kitap okuyun, sinemaya ve müzelere gidin.

- Evdeyseniz tatilde birlikte oyunlar oynayın.

- Sportif ve sanatsal faaliyetler gerçekleştirin.

- Sevdiği akrabaları ziyaret edin.

- Tatilde sürekli ders çalışması yönünde baskı kurmayın.

- Televizyon, bilgisayar ve tablet ile çok vakit geçirmesine izin vermeyin.

- Verimli ders çalışma teknikleri konusunda destek alması için yardımcı olun. (HABER MERKEZİ)