‘Okulları gerekli önlemleri alarak açın’

Diyarbakır Eğitim Sen şubeleri, Milli Eğitim Bakanlığı'nı okulların açılabilmesi için hızlı bir aşı planlaması ve okullarda gerekli önlemleri alması konusunda uyardı.

Abone ol

DİYARBAKIR - Diyarbakır Eğitim Sen 1, 2 ve 3 nolu şubeleri okulların ve üniversitelerin yüz yüze eğitime açılması ve eğitimin sürdürülebilmesi için alınması gereken önlemleri sıralayarak bakanlığı uyardı.

Basın toplantısında konuşan Eğitim-Sen 2 No'lu Şube Sekreteri Volkan Tuncer, "Birbiri ile ilişkili üç önlemin alınmasını gerekli bulmaktadır" dedi ve bunları şöyle sıraladı:

'SINIF MEVCUTLARI 20'NİN ALTINA DÜŞÜRÜLMELİ'

"Birincisi, toplum sağlığı için nüfusun tamamının hızlı ve yaygın bir biçimde aşılanmasıdır. İkincisi, okullarda sınıf mevcutlarının 20 öğrencinin altına düşürülmesi ve yeni eğitim emekçisi istihdamı sağlanarak başta küçük yaş grupları olmak üzere yüz yüze eğitimin başlatılmasıdır. Okul bileşenlerinin okulda önlem alma kapasitesini de geliştirerek çocukların eğitim hakkından yararlanması sağlanmalıdır. Üçüncüsü, eğitim emekçilerinin tamamının öğrenci yaş gruplarının doğurduğu risk faktörlerini dikkate alan bir planlama ile hızlı biçimde aşılanması ve sağlıklı ve güvenli bir ortamda çalışmalarının sağlanmasıdır."

'UZAKTAN EĞİTİMİ ÇOK UZAKTAN İZLEDİLER'

Okulların kapalı olduğu yaklaşık bir yıllık dönemde, milyonlarca öğrencinin uzaktan eğitime erişemediğini vurgulayan Tuncer, "Sayıları giderek artan yoksul çocuklar, toplumsal cinsiyet rollerine uygun olarak ev içi işlere yönlendirilen kız çocukları, özel gereksinimli çocuklar, anadili farklı olan çocuklar, mevsimlik işçi çocukları, göçmen çocuklar uzaktan eğitimi çok uzaktan izlediler" diye konuştu.

'KÖY OKULLARI İÇİN DÜZENLEMELER YAPILMADI'

Açılan köy okulları için ne eğitim programlarında azaltma, ne telafi eğitimlerini yaşama geçirme ve ne de sağlık okuryazarlığı gibi içerik düzenlemeleri yapıldığını vurgulayan Tuncer, okul bileşenlerinin okulda önlem alma kapasitesini geliştirecek düzenli ve doğru maske kullanımı, fiziksel mesafe, el yıkama ve solunum görgü kuralları, temizlik ve temaslı izlemi, tespiti ve takibi çalışmaları için de yoğunlaşma zamanı ayrılmadığını anlattı.

"Milli Eğitim Bakanlığı aşı konusunda bir planlama ortaya koymadığı gibi salgının başlamasının üzerinden neredeyse bir yıl geçmesine rağmen okullarda gerekli tedbirleri almamıştır" diyen Tuncer, Milli Eğitim Bakanlığı’nı sağlıklı ve güvenli bir eğitim için okul açma ve salgında eğitimi sürdürme stratejilerini farklı eğitim sendikaları, veli dernekleri ve okullardaki eğitim emekçilerini içerecek biçimde katılımcı mekanizmalarla belirlemeye çağırdı. (DUVAR)