Okulun duvarındaki Osmanlı mezar taşları söküldü
Erzurum’da bir okulun bahçe duvarında üzerinde Arapça kitabeler yazılı Osmanlı dönemine ait 19 mezar taşı sökülüp normal taşlarla değiştirildi. Tarihi taşlar arkeoloji müzesinde koruma altına alındı.
DUVAR - Erzurum'un Yakutiye ilçesindeki tarihi Şair Nefi Ortaokulu'nun bahçe duvarının inşaasında kullanılan ve üzerinde Arapça kitabeler yazılı Osmanlı dönemine ait 19 mezar taşı, arkeologlar eşliğinde söküldü. Duvardan çıkarılan mezar taşları yapımı süren açık hava müzesinde sergilenecek.
Tarihçiler, Erzurum'da bulunan tarihi Üç Kümbetler, Çifte Minareli Medrese ve Ulu Cami'nin hemen yanına 1958 yılında yapılan Şair Nefi Ortaokulu'nun bahçe duvarının inşasında çevredeki mezar taşları da kullanıldığı konusunda uyarıda bulundu. Uyarıları dikkate alan İl Kültür Müdürü Cemal Almaz, Müze Müdürlüğü ve Milli Eğitim Müdürlüğü ile görüşerek okulun bahçe duvarında tespit edilen 19 mezar taşının koruma kurulu kararı ile sökülüp korunmasını sağladı. Müze Müdürlüğü'nün arkeologları kontrolünde işçiler tarafından titizlikle yerlerinden sökülen mezar taşlarının yerine, normal taşlar kondu. Mezar taşlarının müzeye teslim edileceğini vurgulayan Almaz, daha sonra bu taşları merkez Aziziye ilçesinde 2 yıldır yapımı devam eden açık hava müzesinde toplanan yüzlerce taşla birlikte sergileneceğini söyledi.
'BU MİRAS MÜZELERDE KORUNMALI AHIRLARDA DEĞİL'
İl Kültür ve Turizm Müdürü Cemal Almaz, şehrin her yerinde mezarlar bulunduğunu ve içlerinde önemli insanlara ait üzeri işlemeli, motifli hatta yazılı birtakım kitabeler yer aldığını ifade ederek şunları söyledi: "Şehrin merkezinde 1930 ve 40'lara kadar varlığını koruyan mezarlıklar vardı ve buralarda önemli insanların kitabeler ve Türk motifleri ile hazırlanmış mezarları bulunuyordu. Zaman içerisinde bu taşlar, bilinçsizlik yüzünden korunmamış, birtakım yerlerde kullanılmış, kırılmış, dökülmüş ve heba edilmiş. Bunlardan önemli bir kısmı da şu an merkezde bulunan yine tarihi tescilli okullarımızdan Şair Nefi Ortaokulu'nun bahçe duvarlarına bırakılmış. Bulunan 19 mezar taşımızın birçoğu motifli, yazılı ve kitabe tarzında. Arkeologlarımız, sanat tarihçilerimiz hepsini belirledi ve bu taşları kurtardık. Taşlar üzerinde çalışmalarımız, temizlik, okuma, tescilleme ve envanter gibi çalışmalarımız olacak. Bu mirası korumak zorundayız. Korurken de doğru yerde doğru şekilde korumak gerek. Öyle duvarlarda, ahırlarda değil. Müzelerde, sergi salonlarında korumalıyız. Bu 19 mezar taşını da birçok yerden topladığımız yüzlerce taş gibi Dadaşkent ilçesinde yaptığımız açık hava müzesinde sergileyeceğiz." (ERZURUM/DHA)