Ölü arabalar cenneti Türkiye

En yüksek vergilerle ezilen Türkiye’de trafikteki araçların yarısı aslında hurdalık. Gelişmiş ülkelerde araç yaş ortalaması 10’u geçmiyor, yeşil dönüşüm için de hurdaya ayrılmaları teşvik ediliyor.

DUVAR - Türkiye’nin yollarında dolaşan otomobil ve hafif ticari araçların toplam sayısı 20,6 milyonu geçiyor. Bu araç parkının dörtte birini ise 21 yaş üzeri araçlar oluşturuyor. Basit bir örnek; sahibinden.com sitesinde satışta olan ikinci el otomobil sayısı 481 bin civarındayken, bunun 113 bini yani yüzde 24’ü 20 yaşın üzerinde.

Otomotiv Satış Sonrası Ürün ve Hizmetleri Derneği (OSS) bu hafta özel bir rapor yayınladı. Buna göre, araçları daha uzun süre tutma eğilimi, parktaki hafif ticari taşıtlarda artış, finansal dalgalanma ve fiyat enflasyonu ile kentten kırsala araç göçü gibi konular başlıca trendler olarak öne çıkıyor.

Türkiye araç parkında 2018’de 4,24 milyon hafif ticari, 12,4 milyon ise binek araç olduğunu belirleyen rapor, 2024 itibariyle rakamların 5,13 milyon hafif ticari ve 15,53 milyon otomobil olacak şekilde yükseldiğini ortaya koyuyor. Toplam otomobil parkının yüzde 15’ini Renault, yüzde 10’ar payla da Fiat ve Volkswagen marka araçlar oluşturuyor.

Haberin Devamı
Ölü arabalar cenneti Türkiye Düğünde takı olarak takıldı: Kilosu 300 bin lirayı buluyor Özgür Özel 7 ayda yükseldi Yarından itibaren '81 ilde' geçerli: Kuyumcular bu altınları almayacak SGK uzmanından kötü haber: En düşük emekli maaşı ne kadar olacak? Meteoroloji'den 6 il için kuvvetli rüzgar ve kuvvetli yağış uyarısı