Ölüm orucundaki avukat Aytaç Ünsal hakkında tahliye kararı
Adil yargılanma talebiyle ölüm orucunda olan avukat Aytaç Ünsal'ın sağlık durumunun kötüleşmesi nedeniyle tahliyesine karar verildi. Tahliye edilen Ünsal, "Hepinizin emeğiyle, sevgisiyle, sahiplenmesiyle oldu. Hepinizi çok seviyorum. Biz kazanacağız" dedi.
DUVAR - Yargıtay 16. Ceza Dairesi, ölüm orucunda olan avukat Aytaç Ünsal hakkındaki hapis cezası kararının durdurulmasına ve tahliyesine karar verdi.
Yargıtay'dan Bakırköy Cumhuriyet Savcılığı'na gönderilen yazıda, Aytaç Ünsal'ın sağlık durumunun kötüleşmesinden dolayı cezaevinde kalamayacağına İstanbul Adli Tıp Kurumu'nun raporu olduğu hatırlatıldı.
Yazıda, Yargıtay 16. Ceza Dairesi'nin rapor doğrultusunda Ünsal iyileşene kadar infazın durdurulmasına ve başka dosyadan hükümlü ya da tutuklu değilse tahliye edilmesine karar verildiği aktarıldı. Savcılığa gönderilen yazında şu ifadelere yer verildi:
"Dairemizin 03.09.2020 tarih ve 2020/1499 esas, 2020/3679 sayılı kararı ile sanık hakkındaki İstanbul Adli Tıp Kurumu 3. İhtisas Kurulunun 29.07.2020 tarih 11927 sayılı raporuna göre; sanığın cezaevi şartlarında kalmasının hayati bakımından tehlike yaratacağı anlaşıldığından 5275 sayılı Kanunun 16/2 maddesi gereğince iyileşinceye kadar İNFAZIN DURDURULMASINA başka suçtan hükümlü ya da tutuklu değilse derhal SALIVERİLMESİNİN sağlanması için yazı yazılmasına karar verilmiştir. Gereğinin yapılması rica olunur."
Halkın Hukuk Bürosu, kararın ardından Aytaç Ünsal'ın Kanuni Sultan Süleyman Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne tahliye edildiğini açıkladı.
Ambulansa bindirilirken açıklama yapan Ünsal, "Hepinizin emeğiyle oldu, sevgisiyle, sahiplenmesiyle oldu. Hepinizi çok seviyorum. Biz kazanacağız" dedi.
ÇHD: TİMTİK'İ RAPORLARA RAĞMEN TAHLİYE ETMEYEREK ÖLÜMÜNE SEBEP OLDULAR
"DHKP-C üyeliği" suçlamasıyla hapis cezaları verilen avukatlar Ebru Timtik ve Aytaç Ünsal, adil yargılanma talebiyle ölüm orucu eylemi yapıyordu. Sağlık durumu kötüleşen Ebru Timtik, eyleminin 238. gününde, 27 Ağustos'ta vefat etmişti.
Tahliye kararının ardından Çağdaş Hukukçular Derneği'nin (ÇHD) Twitter hesabından yapılan açıklamada, Timtik hakkında da cezaevinde kalamayacağına dair rapor olduğu hatırlatıldı.
Açıklamada, "Yargıtay 16. Ceza Dairesi, Avukat Aytaç Ünsal'ın tahliyesine karar verdi. Bugün bu kararı verenler, Avukat Ebru Timtik'i sağlık raporlarına rağmen tahliye etmeyip, havasız bir tecrit odasında ölümüne sebep oldular" denildi.
NE OLMUŞTU?
ÇHD ve Halkın Hukuk Bürosu üyesi avukatların yargılandığı davada, “terör örgütü üyeliği” suçlamasıyla Ebru Timtik’e 13 yıl 6 ay, Aytaç Ünsal’a 10 yıl 6 ay hapis cezası verilmişti.
Mahkeme kararı, dosyada somut deliller olmaması, suçlamanın itirafçı ifadelerine dayanması, savunma avukatlarının beyanlarda bulunamaması, mahkumiyet kararı verilirken savunma avukatlarının salonda bulunmaması gerekçeleriyle eleştirildi ve tepki çekti.
Ceza kararlarının ardından avukatlar, adil yargılanma talebiyle açlık grevine başladı. 3 Şubat’ta açlık grevine başlayan ÇHD Başkanı Selçuk Kozağaçlı ve avukatlar Aycan Çiçek, Engin Gökoğlu ve Ayşegül Çağatay, eyleme 10 Mart’ta ara verdi.
Açlık grevini ölüm orucuna çeviren Ebru Timtik ve Aytaç Ünsal için Adli Tıp Kurumu, cezaevinde kalamaz raporu verdi. Hapis cezası kararına yapılan itiraz üzerine dosya Yargıtay’a gönderildi. Timtik ve Ünsal’ın sağlık durumlarının kötüleşmesi nedeniyle tahliye edilmeleri ve Yargıtay’ın itirazı karara bağlaması için çağrılar yapıldı.
Tahliye talepleri reddedilen avukatlar, 30 Temmuz’da hastaneye sevk edildi. Ebru Timtik, Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne, Aytaç Ünsal da Kanuni Sultan Süleyman Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne götürülmüştü. Timtik, 27 Ağustos'ta vefat etmişti. (HABER MERKEZİ)