Ölüm tehdidi alan hakimin yakın koruma kararı kaldırıldı

Bir AVM'den ve eşinin görev yaptığı askeri birlikten ankesörlü telefondan arandığı gerekçesiyle hakkında FETÖ soruşturması açılan hakim Rukiye Özen Pirinççi’nin yakın koruma kararı da kaldırıldı.

Abone ol

İSTANBUL - Ankesörlü telefondan aranması gerekçe gösterilerek hakkında FETÖ soruşturması açılan ve unvanı elinden alınan Aksaray 1. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Rukiye Özen Pirinççi’nin yakın koruma kararı da kaldırıldı. Hâkim Pirinççi, bir süredir ölüm tehditleri alıyordu.

15 Temmuz 2016’daki darbe girişiminin ardından binlerce FETÖ soruşturması açıldı. Kimi FETÖ soruşturmalarına gerekçe olarak ise ankesörlü veya sabit kontörlü telefonlar üzerinden yapılan aramalar gösterildi. Sadece telefon araması üzerinden gerçekleştirilen soruşturmalara tepkiler gösterilirken eski Adalet Bakanı Abdülhamid Gül ile Sabah gazetesi arasında da “Ankesör soruşturmalarına yüzlerce hâkim takıldı, bu isimler kritik noktalara getirildi” başlıklı haber nedeniyle tartışma yaşandı. Gül, Sabah gazetesini kast ederek “Düne kadar FETÖ’cülerle aynı maklubeye kaşık sallayanlar, çıkıp bize FETÖ ile mücadele dersi vermeye kalkışmasınlar” dedi.

MÜŞTERİ HİZMETLERİ ARAMASI, FETÖ SORUŞTURMASINA DELİL GÖSTERİLDİ

Hakkında ankesörlü telefonla arandığı gerekçesiyle FETÖ soruşturması başlatılan bir isim de Aksaray 1. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Rukiye Özen Pirinççi’ydi. 'FETÖ' ile iltisak' suçlaması yöneltilen Pirinççi'nin unvanı alındı ve düz hakim yapıldı.

Pirinççi ise soruşturmayı 'kumpas' olarak değerlendirdi. İlk olarak gazeteci Barış Terkoğlu’nun gündeme getirdiği olayda Pirinççi, soruşturmaya konu ankesörlü aramalardan birinin şehirde bulunan bir alışveriş merkezinin müşteri hizmetlerinden, diğerinin ise eşinin askerlik hizmeti sırasında görevli olduğu birlikten yapıldığını söyledi.

Pirinççi savunmasında, 2011 yılı adli yargı sınavında ilk 500’e girmesine rağmen FETÖ’nün etkili olduğu komisyon tarafından elendiğini de anlattı. Ancak tartışmalı ankesör aramaları delil gösterilerek Pirinççi’nin ağır ceza üyeliği unvanı elinden alındı.

CHP MECLİS'E TAŞIDI: HAKYOL HEDEF Mİ ALDI?

Konu, CHP Genel Başkan Yardımcısı Gökçe Gökçen tarafından Meclis gündemine de taşındı. Gökçen, yargı içinde örgütlenen çeşitli gruplar arasındaki güç savaşlarına dikkat çekerek Adalet Bakanı Yılmaz Tunç'a; "Rukiye Özen Pirinççi hakkındaki suçlamaların HAKYOL tarikatı tarafından ortaya atıldığı iddiaları doğru mudur?" diye sordu. 

Gökçen, “Yargı camiasında yer alan herhangi bir yapı veya grubun, görevdeki hâkim ve savcılar üzerinde etkide bulunduğuna dair iddialar araştırılmakta mıdır?” sorusunu da Bakan Tunç’a yöneltti.

VALİ YARDIMCISI BİLDİRDİ: YAKIN KORUMA KARARINIZ KALDIRILMIŞTIR 

Bakan Tunç henüz sorulara yanıt vermezken hakim Pirinççi’nin yakın koruması da elinden alındı. Trabzon Vali Yardımcısı Ali Yılmaz, dün (24 Aralık) Pirinççi’ye 29 Ocak’ta verilen yakın koruma kararının kaldırıldığını bildirdi. Pirinççi’ye gönderilen yazıda, yakın koruma kararının kaldırılarak 'çağrı üzerine' koruma kararı verildiği ifade edildi.

Yakın koruma kararı kaldırılan hâkim Pirinççi, ölüm tehdidi almıştı. Pirinççi’ye cezaevinde bulunan bir mahkum tarafından "Acımam vururum sizi tabancayla” diyerek tehdit edilmişti.

YARGITAY’IN “ARDIŞIK ARAMA” KRİTERLERİ NEYDİ?

Yargıtay 16. Ceza Dairesi, ankesörlü veya sabit kontörlü telefonlar üzerinden yapılan haberleşmenin FETÖ soruşturmalarında hukuki delil sayılmasına ilişkin kriterleri belirlemişti.

Kriterler şöyleydi:

1- Mahrem imamların büfe/ankesörlü sabit telefon hattı ile hedef şahıslarla görüşmelerinde gizliliği sağlamak için arayacağı kişinin telefon numarasını çeşitli şifreleme metotları kullanarak kaydetmesi,

2- Aramaların tek taraflı ve kısa süreli olması veya sadece çağrıdan ibaret bulunması,

3- Aranan askerlerin genellikle rütbelerinin ve bağlı bulunduğu kuvvetlerin denk olması,

4- Aramanın mesai saatleri dışında yapılması,

5- Sorumlu şahsın, hedeflerin kaybolmasını sağlamak amacıyla askeri personeli aradıktan sonra tedbir amaçlı ilgisiz ve alakasız kişileri de ankesörle araması,

6- Aramanın 15 gün, ayda veya 2 ayda bir kez olmak üzere periyodik olması,

7- Mahrem imamın sorumlusu olduğu asker şahıs veya şahıslarla aynı ilde ikamet etmesi ve aynı ildeki sabit hatlarla iletişim kurması,

8- Aranan asker şahısların hatların takılı bulunduğu cihazların toplantı yerine götürülmemesi veya götürülse bile kapalı tutulması.