Ömer Faruk Gergerlioğlu. Kocaeli susuzluk tehlikesiyle karşı karşıya

DEM Parti Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, "Yuvacık Barajında su seviyesi düşüyor. Kocaeli, İzmit'iyle ve diğer tüm ilçeleriyle önemli bir susuzluk tehlikesi karşısında" diye konuştu.

Abone ol

DUVAR - Kocaeli’nin Yuvacık Barajına giderek açıklamalarda bulunan DEM Parti Kocaeli Milletvekili Dr. Ömer Faruk Gergerlioğlu, barajdaki su seviyesinin düştüğünü ve önlemlerin alınması gerektiğini söyledi.

Yuvacık Barajı'nın önünde konuşan Gergerlioğlu, “Yuvacık barajı yıllar önce Kocaeli'nin su ihtiyacını karşılamak için yapıldı ve önemli bir hizmet verdi. Kocaeli’nin su ihtiyacını giderdi. Tam barajın üstündeyiz. Su dolum alanı, suyun tutulduğu ve geçişine izin verilmediği alanı görüyoruz. Burada büyük bir hazine olan su birikintisi var. Ama bu su son haftalarda çok azaldı. Geçen yıl 2023 Temmuz ayında su oranı barajda %98 iken 19 Temmuz 2024 ölçümlerine göre aynı dönemdeki ölçümde %61'e düşmüş. Hızla düşüyor. Yağış yok. Şu anda 60'ın da altına düştüğünü tahmin ediyoruz. Seviye düşüyor ve Kocaeli, İzmit'iyle ve diğer tüm ilçeleriyle önemli bir susuzluk tehlikesi karşısında. Su sıkıntı şu anda Kocaeli için devam ediyor. Kocaeli'nde su sıkıntısının giderilmesine yönelik çalışmalar yapılması gerekiyor. Buradaki su yetmeyince Sapanca Gölü'nden su almaya başladılar. Fakat Sapanca Gölü'nden su yeterince arıtma yapılmadan verilince Kocaeli halkı kirli su sorunuyla karşı karşıya kaldı ve ardından önemli bir sıkıntı oluştu. Herkes bu sefer arıtma cihazı almaya başladı.” ifadelerini kullandı.

'KOCAELİ HALKI TEMİZ SU İÇEMİYOR'

Sayıştay raporlarında İSU’nun önemli yolsuzluklarla anıldığını hatırlatan Gergerlioğlu,  “Mecliste bu yolsuzlukları gündem etmiştik. Ardından İSU’nun verdiği hizmetle ilgili de biz açıklamalar yapmıştık ve takip de ediyoruz. 200 kilometre kadar asbestli bir borunun daha halen giderilemediği yönünde iddialar var. Bütün bunlarla ilgili İSU'yu biz eleştirmeye de devam ediyoruz. Çünkü yeterli bir su alanı yok ve şu anda Kocaeli önemli bir susuzlukla karşı karşıya. Sapanca Gölü'nden alınan su da yeterli arıtma olmadığı için temiz değil. Bundan dolayı şu anda Kocaeli'de önemli bir su sorunu var. İlerleyen günlerde bir susuzluk ortaya çıkabilir. Şu ana kadar gereken önlemler alınmadığı için böyle bir tehlikeyle karşı karşıya Kocaeli halkı ve şu anda temiz bir su içemiyor. Çünkü Sapanca Gölü'nün suyu yeterince arıtılamıyor. Biz bütün bunlardan dolayı burada bir açıklama yapma ihtiyacı hissediyoruz. Şimdi önlem olarak bu konunun susuzluk tehlikesinin ciddiyeti tam anlaşılmış değil ve gereken uyarılar halka yapılmıyor.” şeklinde konuştu.

Su kullanımında Kocaeli halkına çağrıda bulunan Gergerlioğlu, “Az su tüketmeye çalışalım çünkü önemli bir sıkıntı var. Belediye bu konularda gereken uyarıları yapmakta yetersiz kalıyor lütfen su kullanımında biraz daha özenli olalım. İş yerlerine yönelik gri su kullanımı önerisi var. Fakat gri su kullanımı konusunda firmaların pek bir deneyiminin olmadığını da biliyoruz. Maalesef birçok yerde temiz su yıkamada kullanılabiliyor. İçme suyu dışında birçok yerde kullanılabiliyor ve bu yüzden Yuvacık'ın suyu böyle azalmaya devam ediyor. Büyük bir sıkıntı var. Halen su miktarındaki azalma devam ediyor. Yağış yok, küresel ısınma var. Havalar sıcak. Bir haftada 1 milyon 450 bin metreküp su gitmiş barajdan. Bu çok büyük bir rakam. Hızla su oranı düşüyor. Ne olacak? Gerçekten çok ciddi bir durum” dedi.

‘SUDA KÖTÜ KOKU VE İÇİLEMEYECEK KADAR KÖTÜ BİR TAT VAR’

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ve İSU'nun su konusunda yeterli önlem almadığını belirten Gergerlioğlu, “Şu ana kadar daha nitelikli çalışmalar yapılsaydı bu durum oluşmazdı diye düşünüyorum. Biz en azından halkımız şu anda susuz kalmasın, temiz su içsin diye uyarılarda bulunuyoruz.  Sapanca suyu arıtmada yetersiz kaldığı için insanlar mecburen arıtma cihazları almak zorunda kalıyor. Kötü koku ve içilemeyecek kadar kötü bir tat var suda. İSU Müdürlüğü'ne, Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın'a neden halkımızı böyle bir büyük tedirginlikle baş başa bıraktınız diye soruyoruz. Bir hekim olarak, Meclis Sağlık Komisyonu üyesi olarak ben Kocaeli halkının karşı karşıya kaldığı bu çok önemli halk sağlığı sorununa dikkatinizi çekmek istedim. Gayet güzel bir doğası var Yuvacık barajının ve herkes piknik yapmaya geliyor ama bir müddet sonra burada baraj bile kalmayabilir Allah korusun. Böyle bir sıkıntıya dikkat çekmek istedik. İSU görevini yapsın, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi görevini yapsın ve bu noktada sıkıntılar giderilsin diyorum” ifadelerini kullandı.