Online sınav, cezaevinde yapılamıyor

Öğrenci mahpuslar, cezaevlerinin alt yapıları yeterli olmadığı için üniversitelerin online eğitimlerine katılamıyor, online yapılan sınavlara giremiyor. HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu konuyu Meclis gündemine taşırken Ceza İnfaz Sisteminde Sivil Toplum Derneği Hapiste Öğrenci Ağı Temsilcisi Serdar Usturumcalı "Öğrenci mahpusların harçlarının ödenmesi ve eğitim materyallerine ulaşmasında da sorunlar yaşanıyor" dedi.

Abone ol

DUVAR - Korona virüsü nedeniyle üniversiteler haftalardır online eğitime devam ediyor. Sınavlar da online olarak yapılıyor. Ancak cezaevlerinde eğitimlerine devam eden öğrenciler bu haktan yararlanamıyor. Bu öğrencilerden biri de Bandırma T Tipi Cezaevi'nde bulunan B.Ç. adlı mahpus. Cezaevi yönetimi, “Altyapı yetersiz” diyerek B.Ç.'ye sınava giremeyeceğini söyledi. Ceza İnfaz Sisteminde Sivil Toplum Derneği Hapiste Öğrenci Ağı Temsilcisi Serdar Usturumcalı, cezaevlerinin alt yapılarının iyileştirilmesi gerektiğini söylerken Açık Öğretim Fakülteleri'nin de acil bir şekilde çözüm üretmesi gerektiğinin altını çizdi. HDP Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu ise Adalet Bakanı Abdülhamit Gül'e, "Cezaevinde kalan mahpusların eğitim haklarını devam ettirebilmesi için yapılan çalışmalar nelerdir" diye sordu.

'MEMUR SAYISI AZ OLDUĞU İÇİN...'

Bandırma T tipi 1 No'lu cezaevinde tutulan B.Ç. adlı mahpus Açık Öğretim Fakültesi Adalet Bölümü 2'nci sınıf öğrencisi. Ders ortalaması ise 100'e yakın. Bu dönem tüm üniversiteler gibi Açık Öğretim Fakültesi de vize sınavını online olarak gerçekleştirecek. Cezaevi yönetimi, sınavlar için hazırlanan B.Ç.'ye “Alt yapı yetersiz olduğu için sınava giremeyeceksin” dedi. Dikey Geçiş Sınavı'yla Hukuk Fakültesi'ne geçme ihtimali yüksek olan B.Ç. ise eğitim hakkının engellendiğini söyleyerek bir çözüm bulunmasını istedi. B.Ç.'ye ders çalışması için gönderilen kitaplar da iki aydır kendisine verilmiyor. Gerekçe ise ceza infaz koruma memuru sayısının az olması. Salgından dolayı cezaevi görüşlerine getirilen görüş kısıtlaması nedeniyle ailesi de kendisine kitap götüremiyor.

'ACİL ÖNLEM ALINMASI GEREKİYOR'

Ceza İnfaz Sisteminde Sivil Toplum Derneği Hapiste Öğrenci Ağı Temsilcisi Serdar Usturumcalı, ÖSYM'nin yaptığı sınavlara geçen yıl 16 bin 69 öğrencinin girdiğini söylerken 99 bin 358 mahpusun da ortaokul ve lise açık öğretim sınavlarına girdiği bilgisini paylaştı.

Hapishane yönetimlerinin, “Alt yapı yetersiz” diyerek öğrencileri eğitim hakkından yoksun bırakmasının yasalara aykırı olduğunu söyleyen Usturumcalı, özellikle açık öğretim fakültelerinin acilen bu konuda önlem alması gerektiğinin altını çizdi. Usturumcalı şunları söyledi: “Hapishanlerin alt yapılarını iyileştirmesi gerekiyor. Aksi takdirde öğrenci mahpusların eğitim hakkı engellenmiş olacak.”

'ÖĞRENCİLERİN HARÇ ÜCRETİ KARŞILANMADI'

Öğrenci mahpuslar sadece korona virüsü nedeniyle engel yaşamıyor. Kitap, okul harcı gibi birçok sorunla da karşı karşıya kalan mahpuslar bu sorunların da çözülmesini istiyor. Usturumcalı, öğrenci mahpusların karşılaştığı diğer sorunları için de şunları söyledi: “Asıl mesele ekonomik sorunlar. Mahpus öğrencilere 2017'den beri, 'Okul harçları sosyal yardımlaşma vakıflarına başvurun' denildi. Bu vakıflar birçok nedenle öğrencilere harç vermedi. Siyasi mahpusların harçları yatırılmadı ya da diğer nedenlerden dolayı harç ücretleri karşılanmadı. Birçok öğrenci de harcını yatıramadığı için eğitim göremiyor. Eğitim materyallerine de ulaşamıyorlar. Eğitim materyalleri internet üzerinden veriliyor. Ziyaretçiler bu materyallerin fotokopisini çekip götürmek istedi. Ancak bandrolsüz olduğu için mahpuslara verilmedi. Bu sorunlar çözülmediği müddetçe öğrenci mahpusların eğitim hakları ellerinden alınmış olacak. Bu da Anayasa'nın 'Kimse, eğitim ve öğretim hakkından yoksun bırakılamaz' ilkesine aykırı olur.”

BAKANA SORULAR: MEZUN OLAMAYAN ÖĞRENCİ SAYISI KAÇ?

HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu da konuyu Meclis gündemine taşıdı. Adalet Bakanı Abdülhamit Gül'e, "Cezaevinde kalan mahpusların eğitim haklarını devam ettirebilmesi için yapılan çalışmalar nelerdir?" diye sordu. Gergerlioğlu'nın Gül'ün yanıtlaması istemiyle sorduğu soruları şöyle:

- B.Ç. isimli yurttaşın AÖF Adalet Bölümü 2'nci sınıf öğrencisi olduğu ve Cezaevi İdaresi’nin altyapı olmadığı gerekçesiyle sınavı yapamayacağını söylediği iddiası doğru mudur? Eğer bu iddia doğruysa B.Ç. isimli yurttaşın sınavlara giremeyeceği iddiası doğru mudur?

- B.Ç. simli yurttaşın cezaevinde mahpus olması eğitim hakkını engellemekte midir?

- B.Ç. isimli yurttaşın eşinin gönderdiği kitapların 2 ay geçmiş olmasına rağmen kendisine verilmediği iddiası doğru mudur?

- Son 3 yılda cezaevinde kaldığı için sınavlara katılamayan mahpus sayısı kaçtır?

- 5 yılda cezaevinde kalıp mezun olamayan mahpus sayısı kaçtır?