Orban'ın AB karşıtı grubu büyüyor: İtalya'nın faşist Lig Partisi de katıldı

Macaristan Hükümet Sözcüsü, İtalya'daki iktidar ortağı Lig Partisi'nin yanı sıra Fransa'daki Ulusal Birlik'in de "Avrupa'nın Vatanseverleri" AP grubuna katılma kararı aldığını söyledi.

Abone ol

DUVAR - İtalya'da iktidar ortağı faşist Lig Partisi, Macaristan Başbakanı Viktor Orban'ın başını çektiği Avrupa Birliği (AB) karşıtı "Avrupa'nın Vatanseverleri" ittifakına katıldı.

AB üyesi ülkelerde 6-9 Haziran'da yapılan Avrupa Parlamentosu (AP) seçimlerinin ardından siyasi gruplara son şeklini vermek için çabalar hızlanırken, Macaristan Başbakanı Orban'ın başını çektiği yeni "Avrupa'nın Vatanseverleri" ittifakına farklı ülkelerden yeni üyeler eklenmeye devam ediyor. Belçika'da faşist Vlaams Belang (VB) ile Hollanda'da faşist Geert Wilders'ın liderlik yaptığı faşist Özgürlük Partisinin (PVV) ardından bugün İtalya'daki göç ve İslam karşıtı faşist Lig Partisi de bu gruba katılacağını duyurdu.

SALVİNİ: AVRUPA'NIN GELECEĞİNİ DEĞİŞTİRMEDE BELİRLEYİCİ OLACAK

AA'nın aktardığına göre, Lig Partisi lideri ve aynı zamanda İtalya Başbakan Yardımcısı ve Ulaştırma-Altyapı Bakanı Matteo Salvini, Fransa'daki seçimlerin ertesinde bu sabah sosyal medya platformlarındaki hesaplarından yaptığı açıklamada, "Bugün uzun bir çalışmanın ardından Brüksel'de Lig ile beraber büyük Vatanseverler Grubu doğuyor. Bu, Avrupa'nın geleceğini değiştirmede belirleyici olacak" dedi. Salvini, bu duyurusuyla "Kimlik ve Demokrasi" (ID) grubundan ayrılığını da resmileştirmiş oldu.

Bu arada, Salvini, Fransa'daki genel seçimlerin ikinci turunda 3'üncü parti olarak çıkan müttefiki Marine Le Pen'in ve partisi Ulusal Birlik'in (RN) dünkü seçimlerinde parlamentodaki koltuk sayısının azaldığını ancak ona olan desteğin azalmadığını savundu.

MACARİSTAN: RN DE KATILACAK

Öte yandan, bugün basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Macaristan Hükümeti Sözcüsü'ne göre, dün yapılan seçimlerde sandıktan üçüncü sırada çıkan Fransız faşist Ulusal Birlik (RN) partisi de "Avrupa'nın Vatanseverleri" ittifakına katılma kararı aldı.

Fransa'da düzenlenen erken genel seçimlerde beklenen başarıyı elde edemeyen RN'nin liderlerinden Jordan Bardella da sonuçların açıklanmasının ardından yaptığı açıklamada 'Avrupa Parlamentosu'nda RN milletvekillerinin, büyük bir grup içinde rollerini oynayacaklarını' duyurmuştu. Fransız ve İtalyan aşırı sağ partilerin ittifaka katılma kararı almasının ardından Orban'ın öncülük ettiği Avrupa'nın Vatanseverleri'nin Hristiyan Demokratlar ve Sosyalistlerin ardından AP'nin 3. grubu olması öngörülüyor.

LİG PARTİSİ'NİN KARARI İTALYA BASININDA: 'MELONİ ÇIKMAZ SOKAKTA'

Avrupa siyasetinde, Salvini liderliğindeki Lig'in de "Avrupa'nın Vatanseverleri" ittifakına katılması ve Fransa'daki seçimlerin ikinci turu İtalyan basınında da yankı buldu.

La Stampa, "Meloni kıskaçta" başlığıyla verdiği haberinde, Avrupalı Muhafazakarlar ve Reformistler (ECR) grubunun liderliğini yapan İtalya Başbakanı Giorgia Meloni'nin, Avrupa Komisyonu'nda üst düzey bir komiserlik görevine yönelik pazarlıklarda elini güçlendirmek için Fransa'daki seçimlerde Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un yenilgisini ve Le Pen'in zaferini umduğunu ancak işlerin, Meloni'nin umduğu gibi gitmediği ifade edildi.

Gazetenin haberinde, 'Avrupa'daki aşırı sağ partiler arasındaki bölünme, İngiltere'deki seçimlerde dostu Rishi Sunak'ın kaybetmesi ve Fransa'daki seçimlerde de solun zafer elde etmesi sebebiyle Meloni'nin iyi bir hafta geçirmediği' değerlendirmesinde bulunuldu.

La Repubblica gazetesi de "Meloni çıkmaz sokakta" başlığıyla verdiği haberinde, Fransa'da Macron'un zayıflamasını uman İtalya Başbakanı'nın istediği sonucun çıkmadığını kaydetti. Gazetenin haberinde, Fransa'daki sonuçlar ve Avrupa'da aşırı sağın yeni grup kurmasıyla 'Meloni'nin Avrupa'da daha yalnız kaldığı' kaydedildi.

Corriere della Sera gazetesinde de Matteo Salvini liderliğindeki Lig'in AP'de "ID"yi bırakıp, Orban'ın ittifakına geçmesiyle Başbakan Meloni ile Başbakan Yardımcısı ve Ulaştırma-Altyapı Bakanı Salvini arasındaki 'mesafenin de açıldığı' yorumu yapıldı. Basında çıkan diğer haber ve yorumlarda, Marine Le Pen'in de Viktor Orban'ın "Vatanseverler İttifakı"na katılması halinde bunun Giorgia Meloni üzerinde baskı yapacağı ve bu yeni grubun AP'nin önde gelen muhalefet gücü olmayı hedeflediği ifade edildi.

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)