Orban'ın 'barış misyonu' Çin'de devam ediyor: Şi'yle Ukrayna'yı görüştü

Başkent Pekin'de Macaristan Başbakanı Orban ile bir araya gelen Çin Devlet Başkanı Şi, Rusya-Ukrayna savaşına işaret ederek, siyasi çözüm arayışının tüm tarafların yararına olacağını söyledi.

Abone ol

DUVAR - Macaristan Başbakanı Viktor Orban, geçen hafta Ukrayna ve Rusya'ya yaptığı ziyaretlerin ardından bugün de Çin'e gitti. Sosyal medya platformu X (eski adıyla Twitter) üzerinden bu sabah paylaşım yapan Orban, "Barış misyonu 3.0: Pekin" ifadelerini kullandı.

Orban, geçen hafta başkent Kiev'de Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy ile görüştükten sonra, sosyal medya hesabından "Barış misyonu devam ediyor" dediği bir paylaşım yaparak başkent Moskova'da Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'le bir araya gelmişti. Avrupa Birliği (AB) dönem başkanlığını 6 ay süreyle devralan Macaristan'ın başbakanının Rusya'yı ziyareti ise AB yetkilileri tarafından tepkiyle karşılanmıştı.

Şİ: SİYASİ ÇÖZÜM ARAMAK TÜM TARAFLARIN YARARINA

Reuters'ın aktardığına göre, Macaristan Başbakanı Orban, bugün başkent Pekin'de Çin Devlet Başkanı Şi Cinping ile bir araya geldi. Görüşmenin gündeminde olası bir Ukrayna barış anlaşması da vardı. Çin devlet basınına yansıyan haberlere göre, Orban ve Şi, Diaoyutai Devlet Misafirhanesi'nde görüştü. Çin Devlet Başkanı Şi, görüşme sırasında Orban'a, Rusya-Ukrayna savaşına işaret ederek, "Uluslararası topum, iki taraf arasında doğrudan diyalog ve müzakerelerin devam etmesi için koşulları yaratmalı ve yardım sağlamalı" dedi. Şi, ateşkes ile siyasi bir çözüm aramanın 'tüm tarafların yararına olacağını' söyledi. 

Orban ise Çin'in 'Rusya-Ukrayna savaşında barış koşullarının yaratılmasında kilit bir güç olduğunu' savunarak, Çin lideri Şi'nin başkent Budapeşte'ye yaptığı ziyaretten sadece iki ay sonra kendisinin de Pekin'e gelmesinin sebebinin bu olduğunu anlattı. 

TİCARİ İLİŞKİLER DE GÜNDEMDE

Orban'in Çin'e yaptığı ziyaret aynı zamanda Avrupa Komisyonu'nun geçen hafta Çin'de üretilen elektrikli araçların ithalatından yüzde 37,6 gümrük vergisi alınmasını teyit etmesinin ardından geldi. Macaristan, pek çok AB ülkesinin aksine, Çin'in önemli bir ticaret ve yatırım ortağı konumunda. Çin, Avrupa'dan yapılan domuz eti ithalatına karşı 'misilleme' olarak bir dizi önlem alabileceğine işaret ederken, Macaristan Dışişleri ve Ticaret Bakanı Peter Szijjarto, ülkesinin devlet medyasına yaptığı açıklamada, iki ülkenin Çin'e domuz ve kanatlı hayvan eti ihracatının yeniden başlatılmasını görüştüğünü söyledi. 

Bazı Avrupa Birliği liderleri, Macaristan'ın AB dönem başkanlığının Orban'ın AB'yi temsil ettiği anlamına gelmediğini söylerken, Çin Devlet Başkanı Şi, bugün Orban'la görüşmesi sırasında yaptığı açıklamada, Macaristan'ın 'Çin-AB ilişkilerinde sağlıklı ve istikrarlı bir gelişmeyi ilerletmek için aktif bir rol oynamasını umduğunu' anlattı. 

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)