Ordu'da halk mahkemenin verdiği kararın uygulanması için eylemde

Ordu'da mahkeme kararına rağmen çalışmaya devam eden çöp tesisine karşı bölge halkı eylem yaptı. Halk, tesisle ilgili verilen mahkeme kararının uygulanmasını talep ediyor.

Abone ol

İsmail Akduman

DUVAR - Ordu'nun Çaybaşı ilçesinde ormanlık alana, bölge halkının karşı çıkmasına rağmen yapılan Katı Atık Bertaraf Tesisi'nin çalışmasını mahkeme durdurdu. Ancak mahkeme kararına rağmen tesisin çalışmaya devam etmesi üzerine bölge halkı bugün eylem yaparak AK Partili Ordu Büyükşehir Belediyesi’nin mahkeme kararını uygulamasını istedi.

'MAHKEME KARARINA RAĞMEN BELEDİYE ÇÖP TAŞIMAYA DEVAM EDİYOR'

Çaybaşı ilçesindeki Kepçeli Yaylası mevkiinde AK Partili Ordu Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan ve çöpten elektrik üretileceği belirtilen Katı Atık Bertaraf Tesisi, bölge halkının karşı çıkmasına rağmen 2020 yılında çalışmaya başladı. Bir süre sonra özel bir şirkete devredilen tesis, sızan atık suların dereleri ve içme sularını kirlettiği gerekçesiyle şikayet edildi. Hatta geçen yıl Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü, Büyükşehir Belediyesi'ni 88 bin 499 lira idari para cezasına çarptırdı. 4 kez para cezası uygulanan tesisin lisansının iptali için davada ise mahkeme yürütmeyi durdurma kararı verdi. Ancak bu karara rağmen tesisin çalışmaya devam etmesi üzerine bölge halkı eylem yaptı.

Çaybaşı ilçesinde yapılan eyleme bölge halkının yanı sıra, siyasi parti temsilcileri de katılarak destek verdi. Davanın avukatı Emrah Duman, belediyenin mahkeme kararını hiçe sayarak tesise çöp taşımaya devam ettiğini söyleyerek, “Burada su kaynaklarının olduğunu, aşağıda Çaybaşı, İkizce, Ünye ilçelerinin etkileneceğini söyledik. Ancak dinlemediler. Dava açtık ve Ordu İdare Mahkemesi bizi haklı gördü. Mahkeme, suların, çevrenin kirlenmesi nedeniyle telafisi zor zararların yaşanmaması için lisans iptal davamızda yürütmeyi durdurma kararı verdi. Belediyenin üst mahkemeye yaptığı itiraz da kabul edilmedi. Ordu Büyükşehir Belediyesi mahkemenin kararına uymalı ve tesiste çalışmaları derhal durdurmalıdır” dedi.

'TESİS YANLIŞ YERE YAPILDI'

Ordu Çevre Derneği Başkanı Ertuğrul Gazi Gönül de çöp tesisinin yerinin yanlış olduğunu vurgulayarak, “Bu tesisin yeri yanlıştı. Çünkü burada yayla ve içme suyu var, hayvancılık yapılıyor. Tesis çöp arıtma tesisi olarak yapıldı ama vahşi depolama olarak kullanılıyor. Çöp toplanma alanının üzeri toprakla örtülmesi, sızdırmazlık olması gerekiyordu. Bunların hiçbirisi yok. Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Müdürlüğü'ne dilekçe verdik. OBB’ye dört kez ceza kesildi. Cezalar da dikkate alınarak dava açıldı. Mahkeme bizi haklı buldu. Belediye mahkeme kararını uygulamalı, çöp tesisindeki çalışmayı durdurmalıdır” diye konuştu.

Eylemin ardından bölge halkı mahkeme kararının uygulanması için Çaybaşı Kaymakamlığı'na dilekçe verdi.