Organ naklinde çığır açacak yapay kan

ABD'de bir tıp merkezinde geliştirilen sıvı, karaciğeri 9 saat canlı tutmayı başardı. İlaç için FDA'dan ona bekleniyor.

Abone ol

DUVAR — McGowan Rejeneratif Tıp Merkezi'ndeki bir makina, domuz karaciğerine oksijen yüklü, serin bir sıvı zerkederek yaptığı testte yüze 100 başarı sağladı. Merkez araştırmacısı Paulo Fontes, kanın yapısına benzeyen sıvı vasıtası ile zerk edilen oksijenin, karaciğer dokularını dokuz saat canlı tuttuğunu söyledi.

Fontes cihazın işleyişini şöyle anlattı: “Cihazın iki farklı pompası var. Pompalar ya karaciğer toplardamarından, ya da hepatik arterden karaciğer içine sıvı taşıyor.”

TEMEL SORUN OKSİJEN

Günümüzde bağışlanan karaciğerlerin yüzde 20 ila 40’ı, uzun süre donuk kaldığı ya da yeterince oksijen alamadığı için kullanılmaz hale geliyor. Dr. Fontes, esas odaklanmak istediklerinin, organların korunabileceği en ideal sıcaklık aralığını kullanmak olduğunu belirtiyor. Eğer bu koşul sağlanabilirse, organ nakliyle ilgili bazı sorunlar çözüm bulabilecek.

DENEYLERDE YÜZDE YÜZ BAŞARI

Karaciğer nakli üzerinde 20 yıldır çalışan Pittsburgh Üniversitesi uzmanları, Hollanda’daki Groningen Tıp Merkezi’yle işbirliği yaparak tüm karaciğere oksijen veren yapay kan benzeri bir sıvı geliştirdi. Laboratuvar canlıları üzerinde yapılan deneyler, yüzde 100 oranında başarı sağladı. Karaciğer, dokulara derinlemesine işleyen hemoglobin molekülleri taşıyan sıvının zerkedilmesiyle soğutuluyor. Bu cihaz, karaciğere diğer makinalardan 8 kat daha fazla oksijen taşıyor. Uzmanlar, oksijenlenmiş karaciğerin klinik deneylerinin insanlar üzerinde yapılması için Amerika Gıda ve İlaç Dairesi’nden (FDA) onay bekliyor. Ayrıca cihazın başka organlarda, hatta kol ve bacak nakillerinde bile kullanılması için çalışmalar yapılıyor. (Kaynak: Amerikanın Sesi)