Orhan Pamuk: Türkiye Avrupa'dan uzaklaştıkça otoriterleşti
Orhan Pamuk, son romanı Kırmızı Saçlı Kadın'ın Almanya tanıtımında konuştu. Pamuk, "Türkiye Avrupa’dan uzaklaştıkça otoriterleşiyor. Bu kitapta yaptığım şey birazcık bu konulara derinden ve edebi bir şekilde yaklaşmak oldu” şeklinde konuştu.
DUVAR - Nobel ödüllü yazar Orhan Pamuk'un Almanca'ya çevrilen son romanı “Kırmızı Saçlı Kadın”ın tanıtımı için düzenlenen etkinliklerin ilki dün akşam Berlin’de gerçekleşti. Romandan parçaların okunduğu etkinlikte, ünlü yazar Orhan Pamuk bu romanı nasıl ve neden yazdığını anlattı. Pamuk, "Türkiye'nin siyasi durumu, beni 30 yıldır kafamda taşıdığım bu hikayeyi yazmaya yöneltti” dedi.
'TÜRKİYE AVRUPA'DAN UZAKLAŞTI'
Deutsche Welle Türkçe'den Jülide Danışman'ın haberine göre, Türkiye’nin Avrupa’dan uzaklaştığını ifade eden Pamuk, “Ben buna kızgınım, öfkeliyim ve eleştirelim. Ben Türkiye’nin barışının, mutlu geleceğinin, zenginliğinin, huzurunun ve kültürel zenginliğinin en iyi Avrupa’ya yaklaşmakla ifade edileceğini bilen bir yazarım. Bütün hayatım buna inanmakla geçti. Ama Türkiye Avrupa’dan uzaklaştıkça otoriterleşiyor. Bu kitapta yaptığım şey birazcık bu konulara derinden ve edebi bir şekilde yaklaşmak oldu” şeklinde konuştu.
Pamuk sözlerini "Türkiye’de siyasetçiler Rüstem gibi çocuklarını öldürüyorlar, eziyorlar, yok ediyorlar” şeklinde sürdürdü. Ama Türkiye'de "Hâlâ sınırlı da olsa bir demokrasi var ve hâlâ oyları almaya devam ediyorlar” diyen Pamuk, romanında bunun nedenine yanıt aradığını söyledi.
Orhan Pamuk, Gerhard Meier tarafından Almanca’ya çevrilen “Kırmızı Saçlı Kadın”ın tanıtımı kapsamında, 19 Ekim Perşembe akşamı Essen’da, 20 Ekim Cuma akşamı da Münih’de okurlarıyla buluşacak.