Orman yangınları Meclis gündeminde

DEVA Partisi Milletvekili Cem Avşar, Bakan Yumaklı'ya "Kıyı bölgelerimizde orman yangını sonrası oluşan alanların yapılaşmaya açılması söz konusu mu?" diye sordu.

Abone ol

DUVAR - DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve Tekirdağ Milletvekili Cem Avşar, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’nın yanıtlaması istemiyle son günlerde birçok bölgede meydana gelen orman yangınlarına ilişkin yazılı soru önergesi verdi.

Avşar, önergede orman yangınlarına karşı yürütülen hazırlık çalışmalarını, yanan ormanlık alanların yerine ilgili yönetmelik gereği ağaçlandırma (ormanlaştırma) çalışması yapılıp yapılmadığını, iddia edildiği üzere özellikle kıyı bölgelerimizde orman yangını sonrası oluşan alanların ormanlık alan vasfı kaldırılarak yapılaşmaya açılmasının söz konusu olup olmadığını sordu.

Avşar, Bakan Yumaklı’ya şu soruları yöneltti:

“Bakanlık görevine başladığınız 3 Haziran 2023 tarihinden bugüne ülkemizde meydana gelen yangınlarda kaç hektar ormanlık alan yanmıştır?

Orman yangınlarına karşı; yangın öncesi hazırlık (araç-gereç envanteri, teknolojik donanım ve altyapı ve eğitimli personel), yangın anı hızlı ve etkin müdahale ve yangın sonrası tedbirler anlamında yapılan çalışmalar nelerdir?

Orman yangını yaşanan alanların yüzde kaçında yeniden ağaçlandırma (ormanlaştırma)çalışması yapılmıştır? Bu alanların yüzde kaçı orman alanı olma vasfını kaybetmiş ve orman sınırları dışına çıkarılmıştır? Bu alanların bölge bazlı dağılımı nedir?

Kamuoyunda çokça tartışıldığı ve iddia edildiği üzere özellikle kıyı bölgelerimizde orman yangını sonrası oluşan alanların yapılaşmaya açılması söz konusu mudur? Bu konuda bir tespitiniz var mıdır? Buna karşın önlem alma bakımından bir çalışmanız bulunmakta mıdır?”