'Ormana giriş' yasağı Cengiz Holding için mi alındı?

Çanakkale'de alınan 'ormana giriş' yasağı, valilik kararı ile 30 Kasım’a kadar uzatıldı. 28 Ekim’de alınan yasak kararının hemen ardından Cengiz Holding’in, ağaç kesimi yapması tepkiye neden oldu.

Abone ol

ÇANAKKALE - Çanakkale Valiliği’nin ormana girişleri yasaklama kararından iki gün sonra Cengiz Holding tarafından Bayramiç’te ağaç kesimi başladı.

Çanakkale Valiliği, 28 Ekim tarihinde aldığı kararla, ormana giriş yasaklarının 30 Kasım’a kadar uzatıldığını açıklamıştı. Bayramiç Orman İşletme Müdürlüğü, sosyal medya hesabından yaptığı duyuruda, “Bölgemizde hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi, beklenen yağışların gerçekleşmemesi, kuraklık yaşanması ve riskli meteoroloji şartlarının devam etmesi nedeniyle, 6831 sayılı kanun gereği, görevliler haricinde ormana giriş yasağı valilik kararıyla 30 Kasım 2024 tarihine kadar uzatılmıştır” denildi.

YASAK GELDİ, KESİM BAŞLADI

Çanakkale Valiliği’nin 28 Ekim tarihli bu kararının ardından, 30 Ekim günü Cengiz Holding tarafından Halilağa Bakır Madeni proje alanında ağaç kesimleri başladı. CHP Çanakkale Milletvekili Özgür Ceylan’ın, 1 milyon ağacın kesileceğini söylediği proje tepkilere neden oldu. 

Kazdağları Ekoloji Platformu ise söz konusu yasak kararına ve ağaç kesimlerine dikkat çekerek, bu kararın 'Cengiz Holding’in ağaç kesimlerini engelleme olmadan yapabilmesi için mi' alındığını sordu.

Kazdağları Ekoloji Platformu’ndan yapılan açıklamada, kesim faaliyetleri ile yasaklama kararının aynı günlerde gerçekleşmesine dikkat çekti. Platformdan yapılan açıklamada, “Ülkenin en kuzeyinde yer alan Kazdağları'nda kasım ayında kış yağışları başlamış, sıcaklıklar ciddi olarak düşmüşken, bölgede bu kararın alınması 30 Ekim'de kesime başlanılan Halilağa Bakır Madeni'nde, Cengiz Holding engelleme olmadan kesim yapabilsin diye mi alınmıştır?” denildi.

Açıklamada ayrıca, “Ormana girişlerde uygulanacak adli cezalarla doğa ve yaşam savunucularını mı durdurmak amaçlanmıştır? Vali 'Kamu Yararı Yoktur' diye bilirkişi raporu verilmiş projede, orman ekosistemine verilecek zararın değerlendirilmesinin yapılmadığı, ormansızlaşma, tarım ve mera alanlarının kaybının görmezden gelindiği 513 hektarlık sık ormanlık alanda bu kararı kamuya rağmen mi almıştır?” diye soruldu.