Örnek Evler boşaltılıyor: 'Muhteşem bir arazi kurtarma operasyonu'

Hatay'da ÇİMTAŞ'a ait arazi önce TOKİ için istendi sonra Örnek Evler projesinde kullanıldı. Avukat Alkan, yol geçeceği söylenen evlerin boşaltılmasını 'arazi kurtarma' operasyonu olarak değerlendirdi.

Abone ol

HATAY - Maraş merkezli 6 Şubat depremlerinin ardından Hatay’ın Antakya ilçesi Kuzeytepe Mahallesi'nde 77 dönüm arazi üzerine mimar Zülal Çakıcı ve bir grup gönüllü öncülüğünde 'Örnek Evler' kuruldu. Çakıcı’nın girişimiyle TÜYAP Fuar Merkezi'nde, 4 binden fazla gönüllü ve yüzlerce markanın bir araya gelmesiyle Örnek Evler projesinin finansal ayağı örüldü. 100 adet, 12 metrekare 'tiny house' olarak tabir edilen evlerden oluşan Örnek Evler'de, ekip biçme alanı da yer aldı. 

Geçtiğimiz hafta Örnek Evler’de kalan depremzedelere, Hatay Valiliği’ne bağlı İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü (AFAD) tarafından Hatay 5. Bölge Deprem Konutları için bağlantı yolları yapılacağı gerekçesiyle konteynerleri bir hafta içinde boşaltmalarına dair tebligat gönderildi. Önceki gün itibarıyla konteynerler tamamen boşaltıldı. Bazı depremzedeler ev tuttu, bazıları da konteyner kente yerleşti. Örnek Evler'de yaşayan depremzedeler, Hatay Valiliği ile yaşam alanının kurucuları arasında beş yıllık bir sözleşme olduğuna dair bilgileri olduğunu, tebligatları görünce de çok şaşırdıklarını söyledi.

Örnek Evler'in bulunduğu araziye daha önce TOKi konutları yapılmak istendi.

TOKİ’DEN KURTULDU, ÖRNEK EVLER’E KİRALANDI

Kuzeytepe’de Örnek Evler’in kurulduğu 77 dönüm arazi ÇİMTAŞ’ın. ÇİMTAŞ ise Necmi Asfuroğlu, Asaf Asfuroğlu ve Sabiha Asfuroğlu’na ait. Asfuroğlu ailesi Hatay’ın en büyük ve güçlü ailelerinden. Örnek Evleri kuran gönüllü ekip, araziyi Hatay Valiliği yönlendirmesiyle kiraladı ve yaşam köyünü buraya kurdu. Söz konusu arazi, aslında önce AFAD tarafından kamulaştırılarak, 18 bloklu Toplu Konut (TOKİ) yapılacaktı ancak ani bir değişiklikle TOKİ projesi Dikmece’ye kaydırıldı. Daha sonra Asfuroğlu Ailesi’nin arazisi ise Örnek Evler projesi için kiralandı.

TOKİ için 100 yıllık zeytinliklerin kesildiği Dikmece’de mahalle halkı, zeytinlerini korumak için aylarca hem eylemlerle hem de hukuki olarak mücadele etti, davalar hâlâ da sonuçlanmadı.

'MUHTEŞEM BİR ARAZİ KURTARMA OPERASYONU'

Dikmecelilerin avukatı Ecevit Alkan, TOKİ’lerin Kuzeytepe’den kaydırılmasını, Dikmecelilerin dosyasını aldıktan sonra yaptığı araştırma sonucu fark etti. Bu kaydırmayı 'arazi kurtarma' operasyonu olarak nitelendiren Alkan, “Dikmece ve Kuzeytepe yan yana. TOKİ’ler Dikmece’ye kayınca 100 yaşındaki birçok zeytinlik gitti. Çok sayıda insan mağdur oldu. Asfuroğlu Ailesi, Hatay’ın en güçlü ailelerinden. Muhtemelen AFAD, araziyi TOKİ için düşündüğünde kime ait olduğunu bilmiyordu. Bir şekilde TOKİ’yi Dikmece’ye kaydırdılar. Ardından da Örnek Evler ekibi bu araziye yönlendirildi ve proje burada yapıldı. Böylece arazi TOKİ’den kurtarıldı. Şimdi de insanları buradan çıkarıyorlar. 77 dönümün tamamından yolun geçmesi imkansız. Geçse bile küçük bir yerinden geçecek. Muhtemelen yolun dışında başka fikir vardır, bir süre sonra öğreniriz. Bu muhteşem bir arazi kurtarma operasyonu oldu” şeklinde konuştu.

'KUZEYTEPE’DEN KAYDIYSA DİKMECE’DEN DE KAYDIRIN'

Dikmece’de mahkeme, iki defa yürütmeyi durdurma kararı verdi. İnşaatın başlamadığı yerler mahkeme sonuçlanmadığı için bekliyor. Bazı etaplarda çalışma durdu, çoğunluğunda ise devam ediyor.

Alkan, Kuzeytepe’den Dikmece’ye kaydırılan TOKİ’leri, Dikmece dosyasında emsal teşkil etmesi için gidip yerinde gördü ve 18 bloklu TOKİ’nin neden kaydırıldığını, kaydırılma esnekliği varsa Dikmece’den de kaydırılmasını talep etti. Alkan'a, TOKİ’den “TOKİ’lerin sınırı değişebilir” şeklinde cevap geldi.

'BİZ BEŞ YIL ORADA OLDUĞUMUZU SANIYORDUK'

Örnek Evler’de yaşayan ve alınan karar yüzünden evinden çıkan Arzu Yılmaz, Defne ilçesi Dursunlu Mahallesi'nde ev tutmak zorunda kaldı. Örnek Evler'i çok sevdiğini ve orada yaşadığı sürece mutlu olduğunu söyleyen Yılmaz, “Evler 12 metrekareydi. Doğayla iç içe ekip biçme alanımız da vardı. Çok seviyordum orayı, deprem travmama iyi geldi. Aylarca üç çocuğumla 12 metrekarede yaşadım ama hiç sorun etmedim, huzurluyduk” dedi.

Valilik tarafından gelen yazıyla şaşırdıklarını, çünkü valilikle sözleşme olduğunu, beş yıl burada kalacaklarına dair bilgileri olduğunu vurgulayan Yılmaz, “Biz herhangi bir sözleşmeye doğrudan imza atmadık ama sözleşme olduğunu duyduk. Kurucular çok iyi insanlardı, hiçbir sorunumuz da olmadı. Burada 100 ev var ama 90’ı dolu. 12 metrekare, çok küçük. 90 evin 50’si, beş yıl burada olduğumuzu düşünerek ek oda yaptı. Her birimiz 100-150 bin kredi çektik. Biz buradan çıktık ama kredi borcumuz devam edecek. Çok mağdur olduk” diye konuştu.