Orwell'in 1984 kitabında 'göç' cümlesi geçiyor mu?

Teyit, George Orwell 1984 kitabında yazdığı iddia edilen ve sosyal medyada gündem olan göç cümlesinin yazara air olup olmadığını araştırdı.

Abone ol

DUVAR - Yazar George Orwell’ın ünlü romanı 1984'den yapıldığı iddia edilen bir alıntı sosyal medyada gündem oldu.

Teyit, "Öyle bir zaman gelecek ki, bazı ülkelerde bazı yöneticiler halklarını kendi istediği şekil ve inançlara eviremeyeceklerini anlayıp, dışarıdan kendilerine uyan başka toplumları getirip onlara vatandaşlık verecekler" sözünün yazara ve 1984 kitabına ait olup olmadığını inceledi.

Kitabın Türkçe ve İngilizce baskılarında böyle bir cümlenin olmadığı belirtilen Teyit incelemesinde şu ifadeler kullanıldı:

"Teyit, Orwell’in eserleri üzerine çalışan yazar Dorian Lynskey’e de ulaştı. Lynskey, George Orwell’in hiçbir kitabında bu temada bir cümlenin yer almadığını doğruladı. Lynskey’e göre, 1984’te geçtiği iddia edilen bu cümle göç karşıtlığı gibi fikirleri benimsemeyen Orwell’in dile getireceği türden değil. 

Teyit’in ulaştığı Orwell Vakfı da yazarın böyle bir cümlesi olmadığını söyledi. Bununla birlikte, Orwell’dan olduğu iddia edilen alıntı ile İngilizce dilinde karşılaşmadıklarını aktardı. 

Sonuç olarak, George Orwell’in distopik bir dünyayı anlatan politik kurgu romanı 1984’te böyle bir cümle geçmiyor. İddiaya konu alıntının topluma mâl olmuş başka biri tarafından söylenmiş olduğuna dair bir bulgu da yok."

(ALINTI)