Osman Kavala tutuklandı

18 Ekim'de gözaltına alınan işadamı Osman Kavala tutuklandı. Kavala '17-25 Aralık ve darbe girişimi' dosyaları ile ilgili olarak gözaltına alınmıştı.

Abone ol

DUVAR - Açık Toplum Enstitüsü'nde Danışma Kurulu Üyesi ve İş Adamı Osman Kavala sabaha karşı tutuklandı.

Kavala, dün gece biten polis sorgusunun ardından ardından Adliye'ye sevk edildi. İstanbul Cumhuriyet Başsavcıvekili Hasan Yılmaz’ın yürüttüğü soruşturmada ifade veren Kavala’nın gözaltı süresi bugün doluyordu.

Kavala ifadesinin alınmasının ardından mahkemeye sevk edildi ve tutuklandı.

Kavala, "Anayasayı ihlal" ve " Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ortadan kaldırmaya teşebbüs" iddiasıyla 19 Ekim'de Gaziantep dönüşü İstanbul'da Atatürk Havalimanı'nda gözaltına alınmıştı.

Soruşturmayı yürüten savcılık tarafından sorgulanan Kavala, "Hükümeti ortadan kaldırmaya teşebbüs" ve "Anayasal düzeni değiştirmeye teşebbüs" suçlarını işlediğine dair kuvvetli suç şüphesinin varlığını gösteren olgular bulunduğu iddiasıyla tutuklanması talebiyle nöbetçi sulh ceza hakimliğine sevk edildi.

‘GEZİ OLAYLARININ ORGANİZATÖRÜ’ İDDİASI

Savcılığın sevk yazısında, Osman Kavala'nın, "Hükümeti ortadan kaldırmaya ve görevini yapmasını engellemeye yönelik bir ayaklanma olan ve tüm terör örgütlerinin (FETÖ/PDY, PKK/KCK, DHKP/C, MLKP) aktif olarak katıldığı ve destek verdikleri kamuoyunda 'Gezi olayları' olarak bilinen eylemlerin yöneticisi ve organizatörü olduğu" iddia edildi.

‘BARKEY'LE YOĞUN İRTİBATI’ İDDİASI

Sevk yazısında, "15 Temmuz 2016'da gerçekleştirilmeye çalışılan darbe girişimi ile ilgili 15-16 Temmuz 2016'da Büyükada Splendid Otel'de yapılan darbe teşebbüsü sürecinde darbenin organizatörlerinden olan Hanry Jak Barkey ile yabancı uyruklu kişi ve kişilerle olağanın ötesinde yoğun irtibat kurarak darbe teşebbüsüne katılmak suretiyle Anayasal düzeni cebir ve şiddet yöntemleri ile değiştirmek suçunu işlediğine dair bulgu ve delillere ulaşıldığı" ifadelerine yer verildi.

Osman Kavala, İstanbul nöbetçi Sulh Ceza Hakimliği'ndeki sorgusunun ardından atılı suçlardan tutuklanarak cezaevine gönderildi.

OSMAN KAVALA KİMDİR?

1957 Paris doğumlu olan Kavala, İstanbul Robert Lisesi'ni bitirdikten sonra Manchester Üniversitesi Ekonomi bölümünden mezun oldu.

Babası Mehmet Kavala'nın 1982 yılında vefat etmesinin ardından, Kavala Grubu'nda yönetici olarak çalışmaya başlayan Osman Kavala, Türk-Polonya İş Konseyi, Türk-Yunan İş Konseyi, Center for Democracy in Southeast Europe (Güneydoğu Avrupa'da Demokrasi Merkezi) gibi çeşitli iş ve toplumsal kuruluşların Yönetim Kurulu üyeliklerinde bulundu.

Kavala darbe soruşturmasından alınmış

İletişim yayınlarının kurucularından olan Kavala; TESEV yönetim kurulu üyeliği, Açık Toplum Enstitüsü'nde danışma kurulu üyeliği ile Helsinki Yurttaşlar Derneği üyeliği yapıyor. (DHA)