Osmaniye'de yer fıstığı hasadı başladı, fiyatı 56 TL'den 28 TL'ye düştü

Osmaniye'nin Kadirli ilçesinde yer fıstığı hasadı başladı. Üretici ise fiyatı 56 TL'den 28 TL'ye düşen satışlardan memnun değil.

Abone ol

DUVAR - Osmaniye'nin Kadirli ilçesinde geçen sene 56 liraya satılan yer fıstığının bu sene 28 liraya düştüğünü ifade eden çiftçiler tepki gösterdi.

Ektikleri ürün için yaptıkları masrafı bile karşılayamadıklarını belirten çiftçiler, gelecek senelerde üretim yapmalarının zor olduğunu ifade etti.

'SOĞANLI DÜRÜM BİLE ALTIN OLDU'

Hasada ilişkin konuşan üretici Bostan Veziroğlu, "Bizim durumumuz çok perişan. Yer fıstığı yağmurlama maliyeti 13 bin 500 lira, yemek masrafı 15 bin lira gideri var. Pekala bu çiftçi ne kazanacak? Fıstık 30- 35 lira diyorlar. Onda para hiç yok. Adam geliyor 60 günlük, bazıları geliyor diyor '6 aylık ver' diyor. Vatandaş bitik. Gübreyi ne ile ödeyeceksin, mazotu ne ile ödeyeceksin bunları düşünen yok. Fıstığın maliyeti gayet de pahalı. Sattığımız fiyata geri aynısını yerine ekemiyoruz. Bunun desteği kösteği hiçbir şeyi yok. Terlik kalmadı yırtıldı terliğim, evde kunduram vardı onu giydim. Millet azık parası bulamaz oldu. On kişi ne ediyor bin 200 lira dürüm parası veriyorum. Üç öğün yemesi 3 bin lira. Hayat pahalanmış. Soğanlı dürüm bile altın oldu" dedi.

'İŞÇİNİN PARASINI DAHİ ÖDEYEMİYOR'

"Çiftçinin sonu geldi" diyen Veziroğlu, "Yarın fıstık kalktıktan sonra, bir ay sonra satılık motor malzemesi sen seyret. Motor, malzeme hep satılacak çünkü borçlu adam. Bankada kredisi var, orada borcu var, burada borcu var. Ne olacak; zehirci para isteyecek. Ne motor kalır ne araba kalır böyle olursa. Ben geçen sene 56 liraya satmıştım, şimdi fıstık 28 lira diyor. Geçen seneye göre 75- 80 lira olması lazım ki çiftçiye bir yevmiyesi kalsın. Yani bunu yapan adam şu anda işçinin parasını dahi ödeyemiyor" ifadelerini kullandı.

(ANKA HABER AJANSI)