ÖSYM yerleştiremedi: 290 bin kontenjan boş!

Eğitim Yazarı Turgay Polat, üniversite yerleştirmelerini değerlendirdi: Geçen sene ve bu sene tercih yapmayan öğrenci sayısı aynı. Ama yerleşemeyen öğrenci sayısı bu sene daha fazla.

Abone ol

DUVAR - Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) yerleştirme sonuçları sonrası üniversite kontenjanları boş kaldı. 290 bin lisans ve ön lisans kontenjanına yerleşen olmadı.

YKS yerleştirme sonuçları, yüksek sıralamayla tercih yapan öğrenciler için beklenmedik sonuçlandı. Son tercihlerine yerleştirilen öğrencilerin yanında binlerce öğrenci ise açıkta kaldı. 450 bin lisans kontenjanının yaklaşık 140 bini, ön lisans kontenjanının ise 150 bini boş kaldı. Veriler, binlerce öğrencinin yerleştirildiği bölüme kayıt yaptırmadığını gösteriyor.

Ek yerleştirme sürecine ilişkin konuşan eğitim yazarı Turgay Polat, "Geçmiş yıllarda ek yerleştirme dediğimizde kontenjanın yüzde 10-15’i açık kalırdı ve çok az bir öğrencinin faydalandığı bir sistem olurdu. Bu sene ise hem sınav sisteminin değişmesinden hem tercihlerde yapılan hatalı puan hesaplamalarından kaynaklanan bir durum oldu. Birçok öğrenci aslında yerleşebilecekken yerleşemedi. Dolayısıyla hem üniversitelerde ciddi boşluklar hem de açıkta kalan çok öğrenci oldu. Şu anda devlet üniversitelerinde 110 bin, vakıf üniversitelerinde 30 bin lisans programı açık. Yani 450 bin lisans kontenjanının neredeyse 140 bini öğrencilerin gelmesini bekliyor. Ön lisans ve lisans olarak toplamda 290 bin civarında açık kontenjan var” şeklinde konuştu.

600 bine yakın tercih yapmayan, 400 bine yakın yerleşemeyen öğrenci olduğunu aktaran Polat, "Hemen hemen tıp fakültesi ve diş hekimliği hariç bütün bölümlerde boş kontenjan var. Geçmiş yıllardan farklı düşünsünler. Geçen yıllardaki gibi artan kontenjan olarak değil de, ikinci bir yerleştirme yapıyor gibiyiz. Mutlaka tercih yapmaya çalışsınlar" dedi.

'ÖSYM'NİN DOĞRU VERİLERİ SUNMASI LAZIM'

Yaşananlarda sınav sisteminin değişmesinin etkili olduğunu belirten Polat, “Puan türlerinin birleştirilmesi ve tercih yaparken yaşanan kafa karışıklığı bu kadar boş kontenjana yol açtı. Geçen sene ve bu sene tercih yapmayan öğrenci sayısı aynı. Ama yerleşemeyen öğrenci sayısı bu sene daha fazla” diye konuştu.

“Bir sınav sistemi değişikliği sırasında, herkesin doğru hareket etmesi lazım” diyen Polat, “YÖK’ün sistemi öğrencilere doğru anlatması, ÖSYM’nin doğru verileri sunması lazım. Hele ki öğrencilere yardımcı olacak uzmanların daha doğru verilerle çocuklara yardım etmesi lazım. Dolayısıyla doğru yönetilmesi gereken bir süreci iyi yönetemediğimiz için şu anda bu durumları yaşıyoruz, yoksa başka bir sorun olduğunu zannetmiyorum" dedi. (İSTANBUL/DHA)