Ötekilerin hayatı ‘Êzîdxan’ sergisinde

Fotoğraf sanatçısı Hüsamettin Bahçe'nin “Ezîdxan” başlıklı sergisi Amed Sanat Galerisi’nde açıldı. Sergi, IŞİD katliamı sonrası Ezidilerin hayatını yansıtıyor. 

Abone ol

DİYARBAKIR – Hüsamettin Bahçe’nin “Ezîdxan” (Ezidilerin Yaşadığı Topraklar) sergisinin açılışına Batmanlı Ezidi kimliği taşıyan HDP milletvekilleri Feleknas Uca, Ali Atalan ile Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanları Gültan Kışanak ve Fırat Anlı’nın yanı sıra çok sayıda davetli katıldı.

Sergi açılışında konuşan Feleknas Uca, Ezidilerin uğradığı 73 katliamı hatırlatarak, IŞİD’in 2014 yılında çok sayıda erkeği katlettiğini, binlerce kadını esir aldığını ve kaçabilen binlerce Ezidi’nin kamplarda yaşamak zorunda kaldığını söyledi. Saldırıdan sonra Ezidilerin örgütlendiğini ve askeri güçlerini oluşturduğunu belirten Uca, kadınların IŞİD’den kurtarılması için herkesin elinden gelen çabayı sarf etmesi gerektiğini ifade etti.

HDP Batman Milletvekili Ali Atalan ise Ezîdilerin IŞİD katliamından sonra tanınmaya başlandığına dikkat çekti. Atalan, Kürtlerin, demokratların, sosyalistlerin çabasıyla kamplarda yaşamak zorunda kalan Ezîdilerin özgür topraklarına dönebileceğini söyledi.

'ONLARI TANITMAK İSTEDİM'

Sergi açılışında konuştuğumuz Hüsamettin Bahçe, Ezidilerin tarih boyunca ötekileştirildiğini ve katliama maruz kaldığını söyledi. Kürdistan’ın ‘öteki”lerininin yaşama biçimlerini, kültürlerini, inançlarını belgelemeye çalıştığını anlatan Bahçe, Ezidilere de bu nedenle ilgi duyduğunu vurguladı.

Bahçe, “2004 yılında Federe Kürdistan Bölgesi’ne gittiğimde, Ezidiler hakkında kimse bir şey bilmiyordu, bilenler de çoğunlukla yanlış biliyorlardı. Uğradıkları katliamlar ve inançlarından dolayı kısmen kapalı bir hayat yaşayan Ezidilerin fotoğrafını çekmeme neden, onları tanıtmak istediğimdendir” dedi.

Bahçe, Ezidilerin yaşamını konu alan ilk fotoğraflarını 2004’te “Êzîdî” başlıklı sergi ile fotoğraf severlerin ilgisine sundu.

47 FOTOĞRAFLA GÜNLÜK HAYAT

Hüsamettin Bahçe, daha önce bir kültürel birikimi belgelemek için dolaştığı Şengal bölgesine, 2015’te IŞİD’in yarattığı yıkımı belgelemek üzere gitti. Yaklaşık 10 bin fotoğraf çeken Bahçe, “Ezîdxan” sergisinde 47 fotoğrafa yer verdi. Bu fotoğraflarda yıkılmış şehirler, Ezîdilerin yerleştirildiği kamplar, dini ritüeller ve günlük yaşama tanıklık etmek mümkün. İnançları gereği savaşa karşı olan Ezîdileri askeri kıyafetler içinde görmek ise sadece şaşırtıcı değil, aynı zamanda insanın içini de acıtıyor.

Hüsamettin Bahçe’nin Amed Sanat Galerisi’ndeki “Ezîdxan” sergisi 10 Eylül’e kadar gezilebilecek.

HÜSAMETTİN BAHÇE KİMDİR?

1974 yılında Diyarbakır’da doğdu. NarPhotos Fotoğraf Kolektifinin üyesi olarak belgesel fotoğraf alanında çalışmalar gerçekleştiriyor. 2003 yılında göçer Kürtlerin yaylalardaki günlük hayatını ele alan “Koçer”; 2006 yılında Irak’ın Federal Kürdistan Bölgesi’nde yaşayan Êzîdî toplumunu anlatan “Êzîdî”; 2008 yılında kendilerini İsa’ya ilk inananlar, İsa’nın konuştuğu dili konuşan etnik grup olarak nitelendiren Süryanileri anlatan “Turabdin Süryanileri” ve 2011 yılında Diyarbakır'ın yoksul bölgelerindeki günlük yaşamı konu alan ve kitap olarak da yayımlanan “Mazxana “adlı sergilere imza attı.