Oyuncu Leyla Bilginel’i sinek ısırdı: Ölümle pençeleşiyor
Oyuncu Leyla Bilginel, sivrisinek ısırması sonrasında kaptığı Dang humması denilen hastalıkla savaştığını gözyaşları içinde anlattı.
DUVAR - Dört yıl önce oğlu Kayra ile birlikte Phuket'e yerleşen oyuncu Leyla Bilginel bir sivrisinek ısırması sonucu hastanelik oldu.
Sosyal medya hesabından paylaştığı videoda beş gündür hastanede yattığını söyleyen ve konuşmakta güçlük çeken oyuncu Bilginel, sivrisinek ısırması sonrasında kaptığı Dang humması denilen hastalıkla savaştığını gözyaşları içinde anlattı. ‘Dengue’ virüsü kapan oyuncu ‘Benim için dua edin’ notuyla Instagram hesabından paylaştığı videoda “5 gündür çok hastayım. Dişlerim birbirine vurduğundan çok konuşamıyorum. Sadece buraya gelenler dikkat etsin. Bir sivrisinek yüzünden ölümcül bir hastalık Dang Humması adında bir hastalık. Bir sivrisinek insanın hayatını alt üst edebiliyor. Dünden beri gelen bütün dualarınız beni buldu. Hepinizi seviyorum” dedi. İlk tehlikeli dönemi atlattığını söyleyen ve kendisine gönderilen dualar ve sağlık temennileri için teşekkür eden Bilginel’in üzgün hali telefonunun kamerasına yansıdı.
Dang humması (Dengue Fever) nedir?
Dang virüsü kaynaklı bir enfeksiyondur. Sivrisinekler dang virüsünü bulaştırır (ya da yayar). İnsanların kemikleri kırılır gibi şiddetli ağrı çekmesine neden olduğu için, Dang humması “kırık kemik humması” olarak da bilinir. Dang hummasının semptomlarından bazıları şunlardır: Baş ağrısı, kızamık görünüşlü cilt kızarıklıkları ve kaslarda ve eklemlerde ağrı. Dang humması, az sayıda insanda hayatı risk haline gelebilir. Bunlardan ilki hemorajik ateş olup kan damarlarında (kan taşıyan tüpler) kanama ve sızıntının yanı sıra trombositlerde (kanın pıhtılaşmasını sağlar) düşük seviyede kan görülmesine neden olur. İkincisi dang şoku sendromudur ve tehlikeli derecede düşük tansiyona neden olur.
Dang virüsünün dört farklı türü vardır. Virüslerin bir türü kişiye bulaştığında, hayatının sonuna kadar bu virüs tipine karşı korunur. Bununla beraber, diğer üç virüsten sadece kısa süre için korunabilir. Daha sonra bu üç virüs türünden birini kapması halinde, ciddi sorunlar yaşaması olasıdır.
İnsanları dang virüsünden koruyan bir aşı bulunmamaktadır. Dang hummasını önlemek için yapılabilecek bazı şeyler mevcuttur. İnsanlar kendilerini sivrisineklerden koruyup ısırılma sayısını azaltabilirler. Bilim insanları ayrıca sivrisineklerin yaşam alanlarını daraltarak sivrisineklerin sayısını azaltmayı önermektedir. Dang hummasına yakalanan kişi, hastalığın hafif ya da orta dereceli olması durumunda, sadece yeterli miktarda sıvı tüketerek iyileşebilir. Durum daha ciddi ise, damardan sıvı alımı (iğne ya da tüp yoluyla damara sıvı verilmesi) ya da kan nakli (başka bir kişiden kan verilmesi) gerekebilir.
1960'lardan bu yana daha fazla sayıda insan dang hummasına yakalanmaktadır. Hastalık İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana dünya çapında bir sorun haline gelmiş olup 110'dan fazla ülkede yaygındır. Her yıl, 50-100 milyon arası insan dang hummasına yakalanmaktadır. Virüsü doğrudan tedavi etme amaçlı bir aşı ya da ilaç üzerinde çalışmalar yapılmaktadır. Bunun yanı sıra, sivrisineklerden korunmak için çok farklı yollar denenmektedir. Dang hummasının ilk tarifi 1779 yılında yazılmıştır. 20. yüzyılın başında, bilim insanları hastalığın dang virüsünden kaynaklandığını ve sivrisinekler tarafından bulaştığını (ya da yayıldığını) öğrenmiştir.