Oyuncu Salih Kalyon: Uğur Mumcu'yu çok arıyoruz

Salih Kalyon iktidarı eleştirdi. Kalyon, "İktidar gibi düşünmüyorsan vatan haini oluyorsun" dedi.

Abone ol

DUVAR - Usta oyuncu Salih Kalyon, gündeme dair açıklamalar yaptı. "Bu seçimde umudumuzu yitirmedik, yeni bir şeyler olması gerekiyor. Ya fikri vicdanı hür nesiller yetiştireceğiz ya da iktidar gibi düşünmüyorsan vatan haini olacaksın" ifadesini kullanan Kalyon, "Bu ikisi arasında halk bir tercih yapmak zorunda. Yurttaş olmak çok zor iş, bilinç, emek isteyen, güven isteyen bir iş. İnsanım ve benim de fikrim var demek gerek. Onun için tiyatro da hep muhaliftir ve iktidarlar tarafından sevilmez" diye konuştu.

Cumhuriyet'ten Öznur Oğraş Çolak'ın sorularını yanıtlayan 6. Emek ve Başarı Ödülleri’nde Onur Ödülü’ne değer görülen Kalyoncu tutuklu gazeteciler, öğrenciler ve öğretim görevlileriyle ilgili olarak, "Korku var tabii ama umudumuz daha büyük... 100 bin talebe içeride bugün dünya kadar gazeteci neden ne için soru sordukları ve haber yaptıkları için hapisteler. 100 bine yakın öğrenci öğretim görevlisi tutuklu, rakamlar çok ciddi. Bugün İlhan Selçuk ve Uğur Mumcu’ları çok arıyoruz. Uğur Mumcu’nun bir sözünü hiç unutmuyorum: 'Bir ekmek, bir Cumhuriyet'" dedi.

"Osmanlı döneminde kadınların tiyatro yapmaları yasaktı. Afife Jale örneğinde olduğu gibi" diyen Kalyoncu, tiyatrocu kadınların sahneye çıkmasının engellenmesini şu sözlerle eleştirdi:

"Bugün de Osmanlıcı oldukları için. Osmanlı özlemi içerisinde bir güruh. İstemiyorlar tabii kadın onlar için ikinci sınıf bir insan. İnsan yerine de koymuyorlar ki. Kadın yok onlar için. Arap kültüründe de yok. Kadın olmazsa insanlık olur mu? Bu ne kadar akıl dışı bir davranış biçimi."

'UMUDUMUZU YİTİRMEDİK'

Kalyoncu açıklamalarını, "Bu seçimde umudumuzu yitirmedik, bir şeyler olması gerekiyor. Ya herkes düşüncelerini anayasamızda da belirtildiği gibi sözle yazıyla açıklayabilecek ya da... Atatürk’ümüzün “Mualimler Cumhuriyet sizden fikri hür, vicdanı hür, irfanı hür nesiller ister...” dediği gibi ya fikri vicdanı hür nesiller yetiştireceğiz ya da iktidar gibi düşünmüyorsan vatan haini olacaksın. Bu ikisi arasında halk bir tercih yapmak zorunda. Yurttaş olmak çok zor iş bilinç, emek isteyen, güven isteyen bir iş. İnsanım ve benim de fikrim var. Onun için tiyatro da hep muhaliftir ve iktidarlar tarafından sevilmez" diyerek bitirdi.