Özak'ta direniş sürüyor: 'Kenti bir tekstil ağası yönetsin istiyorlar'
Urfa’da sendika baskısı ve işten çıkarmalara karşı iş bırakma eylemi yapan Özak Tekstil işçileri, direnişin 7. gününde yürüyüş yapmak istedi. İşçiler engellemelere rağmen Rabia Meydanı’nda toplandı.
Fatma Keber
URFA - Urfa’da Organize Sanayi Bölgesi’nde (OSB) bulunan Özak Tekstil’de, sendika değiştirmeleri sonrası baskı yapılan ve bir işçinin işten atılması ile direnişe geçen işçilerin eylemleri sürüyor.
Urfa Organize Sanayi Bölgesinde bulunan Özak Tekstil’de işçiler, altı yıldır yetkili sendika olan Öz İplik-İş’ten istifa ederek Birleşik Tekstil ve Deri İşçileri Sendikası'nda (BİRTEK-SEN) örgütlenmeye başlamıştı. Bu durum hem yetkili sendikayı hem işvereni rahatsız etmiş, BİRTEK-SEN üyesi bir kadın işçi işten atılmıştı. İşyerinde sendika değişimi sonrası işçilere yönelik baskı artmış, kadın işçinin işten atılması bardağı taşıran son damla olmuştu. İşçiler üretimi durdurarak direniş başlatmıştı.
İşçiler, haklarının verilmesi talebiyle başlattıkları eylemlerinde bugün de Haliliye ilçesindeki Ali Şelli Parkı'ndan başlayarak Rabia Meydanı'na kadar yürümek istediler. Ancak işçilerin yürüyüşü polis tarafından engellendi.
Yürüyüş yapmalarına izin verilmeyen işçiler Rabia Meydanı’nda toplandı.
Burada yapılan basın açıklamasına Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (HEDEP) Urfa Milletvekili Ferit Şenyaşar, Türkiye İşçi Partisi (TİP) Urfa İl Başkanı Halil İbrahim Şansal, Emek Partisi (EMEP), STK temsilcileri ve işçilerin aileleri destek verdi.
İşçilerin, yetkili sendika Öz-İplik İş’ten istifa edip, örgütlendiği, BİRTEK-SEN’in flamalarını taşındığı eylemde, “Özak Tekstil’de baskıya tehdide ve işçi kıyımına son!” yazılı pankart açtı. İşçiler “Özak işçileri yalnız değildir”, “Öz İplik istifa BİRTEK-SEN içeri” sloganları atıldı.
FERİT ŞENYAŞAR: İŞÇİLERİN TALEPLERİ İNSANİ TALEPLER
HEDEP Urfa Milletvekili Ferit Şenyaşar burada yaptığı açıklamada işçilerin yanında olduklarını belirterek şunları kaydetti: “Hatta fabrika sahibi veya yetkilileri ile görüşmek istedik, güvenlik görevlisi hangi parti diye sordu HEDEP deyince görüşme talebinde bulunmadılar bizimle. İşçilerin taleplerinin tamamı insani talepler. ‘Kölelik koşullarında çalışmayı istemiyoruz, sendika anayasal bir hakkımızdır bu hakkımızı da kullanmak istiyoruz’ diyorlar. Ben de bu konuda işçilere destek veriyorum.”
İşçilerin direnişi sonrası polis engelleri ve saldırılarına dikkat çeken Şenyaşar “İşçilerin talepleri insani talepler, kabul edilmeyecek talepler değildir. Bu taleplerin bir an önce kabul edilmesini istiyoruz” diye ifade etti.
‘DİRENİŞİMİZ İYİ GİDİYOR’
İşçi M. ailelerle birlikte yaklaşık 400 kişinin Rabia Meydanı’nda toplandıklarını aktararak “Direnişe devam edeceğimizi ve vazgeçmeyeceğimizi hep birlikte belirttik. Biz yola devam edeceğiz kesinlikle durmak yok ve kesinlikle davamızdan vazgeçmeyeceğiz” diye konuştu.
Yarın da fabrika önünde eylemlerini sürdüreceklerini ifade eden işçi M. “Direnişimiz iyi gidiyor. Yani arkadaşlarımızla bu mücadelemizle başlarken, belki aramızdan pes eden olur, diye düşünmüştük. Ama vazgeçenimiz olmadı pes edenimiz de olmadı. İçerideki arkadaşlarımız da keşke sizin yanınızda olsaydık diyorlar, bize haber gönderdiler, biz yola devam edeceğiz” diye konuştu.
‘YASAK İŞÇİLERE KONULDU’
BİRTEK-SEN Genel Başkanı Mehmet Türkmen ise şunları kaydetti: “4 günlük yasak koydular, biz direnişe başladıktan sonra, Özak patronunun ricası üzerine geldi bu yasak. Bu yasak dün devam ederken, Bekir Bozdağ’ın katılımı ile büyükşehir belediyesinin büyük bir etkinliği oldu. Bu bile yasağın Özak işçilerinin hakkını aramaması için getirilen bir yasaktı. İşçiler, 200 metre ileride bu meydana gelip açılışa seslerini duyurmak istediler. Ama barikat kurdular, buraya gelmemize izin vermediler.”
‘SAVCI BİLE BU YAPILANA HUKUKSUZLUK DEDİ’
İşçilere ve kendilerine yönelik, darp, gözaltı sürecinin işletildiğini anımsatan Türkmen “Fabrika önünde işçilere saldırdılar, hiçbir uyarı yapmadan. Bizleri gözaltına aldılar, bu gözaltı ile ilgili bir savcılık talimatı yokmuş, savcı bile bunun hukuksuz olduğunu söylüyor. Şimdi biz onlar hakkında suç duyurusunda bulunacağız, soruşturma talep edeceğiz. İşçilere müdahale ederken yasaları uygulama prosedürüne bile gerek duymuyorlar. O kadar patronun emrine girmişler ki fabrikanın önünde 200 metre mesafede barikat kurup işçileri fabrikanın yanına bile yaklaştırmıyorlar" diye anlattı.
"Bu kenti bir tekstil ağası, bir patron yönetsin istiyorlar" diyen Türkmen bugün Özak işçilerine uygulanan haksız muamelenin gelecekte tüm Urfa’da işçilere uygulanabileceğini söyledi.
‘ONLAR KÖLELİK DÜZENİ İSTİYORLAR’
Türkmen, Özak patronunun kendi sendikalarını istemediğin ve BİRTEK-SEN’in Özak’ta başarırsa tüm Urfa’daki fabrikalarda örgütleneceğini söylediği aktararak “Sendika hakkı anayasa ile işçilere verilmiş bir haktır işçinin hangi sendikaya üye olacağına patron karar veremez, müdahale edemez. Ama onlar diyor ki ‘Urfa'da kölelik düzeni var, biz de bunların efendileriyiz biz ne dersek olacak’. İşte Özak işçileri bu kölelik düzenine dayatması ile karşı karşıyalar” diye konuştu.