Özdemir Asaf'ın konağının üzerine BİM değil apartman yapılmış
Şair Özdemir Asaf'ın eski evinin bulunduğu sokak gündem oldu. Olgun Arun sokağın hikâyesini anlattı.
DUVAR - Türkiye'nin önemli şairlerinden Özdemir Asaf'ın, 1930-1970 yılları arasında yaşadığı ve sonrasında apartmana dönüşen konak sosyal medyada gündem oldu. Konağın olduğu yer BİM adlı market zincirinin şubesinin olması şairin okurları ve sosyal medya kullanıcıları tarafından tepkiyle karşılandı.
Kadıköy Belediyesi'nin, "Yaşayan Sokaklar" projesi kapsamında Asaf'a ait 5 şiirin sokak kaldırımlarına yazıldığını ifade eden oğlu Olgun Arun, "Sokağı dikkatli inceleyenler, tabelanın, evimizin asıl bulunduğu yer olan yan sokağı gösterdiğini anlayacaktır. Burada herhangi bir kötü niyet yoktur" dedi.
'BABAM ÖNEMLİ BİR AYDINDI'
Konuyla ilgili Gazete Duvar'a konuşan Olgun Arun, "1930-1970 yılları arasında yaşadığımız konağın yerine apartman yapıldı. Bundan 5 yıl kadar önce o apartmanın dükkan kısmına BİM yapıldı. 2 yıl önce Kadıköy Belediyesi'nin "Yaşayan Sokaklar" projesi ile şairler ve yazarlar anılmak istendi. Bu isimlerden birisi de babamdı. Ailemizin izniyle 5 tane şiiri bahsi geçen sokağın kaldırım taşlarına yazıldı. Bu durum kültürel bir izdüşümdü. Sokağı dikkatli inceleyenler, tabelanın, evimizin asıl bulunduğu yer olan yan sokağı gösterdiğini anlayacaktır. Burada herhangi bir kötü niyet yoktur.
Babam Cumhuriyet'in önemli ailelerinden birine mensuptu ve önemli bir aydındı" dedi.
ÖZDEMİR ASAF KİMDİR?
Özdemir Asaf (Ankara, 11 Haziran 1923 – İstanbul, 28 Ocak 1981) Danıştay Üyesi Mehmet Asaf’ın oğludur. Babasını kaybettiği yıl (1930) Galatasaray Lisesi’nin ilk kısmına girdi. 1934 yılındaki Soyadı Kanunu’yla ‘Arun’ soyadını aldı. 1941 yılında on birinci sınıfta, bir ek ara sınavla Kabataş Erkek Lisesi’ne geçip 1942 yılında mezun oldu. İki yıl İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ne, üçüncü sınıfa kadar İktisat Fakültesi’ne devam etti, o dönemde iki yıl olan Gazetecilik Enstitüsü’nün birinci sınıfını okudu.
İlk yazısı 1939 yılında “Servetifünun-Uyanış” dergisinde çıktı. Şiir, yazı ve çevirilerini “Amaç”, “Büyük Doğu”, “Dost”, “Edebiyat Dünyası”, “Kaynak”, “Küçük Dergi”, “Seçilmiş Hikâyeler”, “Servetifünun-Uyanış”, “Şadırvan”, “Türkçe”, “Türk Dili”, “Varlık”, “Yeditepe”, “Yenilik”, “Yirminci Asır” gibi dergilerde ve “Vatan” gazetesinin sanat sayfalarında yayımladı. Zaman ve Tanin gazetelerinde çalıştı, çeviriler yaptı. Bir süre sigorta prodüktörü olarak çalıştı. 1951’de Sanat Basımevi’ni kurarak matbaacılığa başladı ve kitaplarını ‘Yuvarlak Masa Yayınları’ adı altında yayımladı. 1972 yılında Bebek’te “Şimdi” isimli Biblio, Bar, Restoran açtı, yaşamının kalan süresinde mekânında sanatçı dostlarını ve her yaştan, her meslekten insanı ağırladı.
Özdemir Asaf, şiirlerinin özü ve sesiyle, dönemlerin ve akımların ötesinde, çağdaş Türkçe şiirinin en özgün isimlerinden biridir.