Özel okul öğretmenlerine ara tatilde ‘tatil’ yok

Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliği’nde ara tatilde müfredat konularının yer aldığı derslerin verilemeyeceği belirtilmesine rağmen özel okullar, öğretmenleri çalışmaya zorluyor.

Abone ol

Pelin Akdemir

DUVAR - Yılın ilk ara tatili öğrenciler için başladı. 14-21 Kasım tarihlerinde gerçekleşen ara tatilde, birçok özel okulda yönetmeliğe aykırı olarak takviye kurslar yapılıyor. Özellikle 8. ve 12. sınıf öğrencilerine yönelik sınava hazırlık derslerinin verildiği bu dönemde öğretmenler yönetmeliğe aykırı şekilde ek mesai yaptırılırken ek ödeme de alamıyor.

Özel Sektör Öğretmenleri Sendikası Yönetim Kurulu Üyesi Umut Erkurt, kurumlara yönetmelikte bulunan maddeyi hatırlatarak ara tatilin öğretmenlerin hakkı olduğunu belirtti.

'SEMİNER VEYA TOPLANTI ADI ALTINDA ETKİNLİKLERLE ÖĞRETMENLERİ ÇAĞIRIYORLAR'

Millî Eğitim Bakanlığı, ara tatil uygulamasını ilk kez 2019 yılında başlattı. Bakanlığın belirlediği programa göre, ara tatilde öğrenciler için resim, dans gibi kültürel aktivitelerin yer aldığı kurslar düzenlenebilir. Buna ek olarak Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliği 46. Maddesi’ne göre, özel okullarda yarıyıl tatili ve yaz tatillerinde müfredatta yer alan konular işlenemez. Yönetmelikte ders verilemeyeceği açıkça belirtilmesine rağmen özel okullar, sınav grupları için ders programı düzenleyerek ya da ‘seminer' veya 'toplantı’ adı altında etkinlikler organize ederek öğretmenleri okula çağırıyor. Hak gaspı yaşadıklarını dile getiren öğretmenler ise mobbing ve işten çıkarılma tehdidiyle karşı karşıya kaldıklarını söylüyor.

ÖĞRETMENLERE İŞTEN ÇIKARMA TEHDİDİ

Bursa’da bir özel okulda ara tatile 10 gün kala öğretmenlerden geleceklerine dair imza atmaları istendi. Bu okulda çalışan ve adını vermek istemeyen sınıf öğretmeni, ara tatilde okula gelmek istemediğini söylediğinde okul müdürünün işten çıkarma tehdidi ile karşı karşıya kaldığını anlattı. 

Okulda ikinci yılı olduğunu belirten sınıf öğretmeni, okul müdürünün kendilerine “Bu öğretmenler için tatil değil seminerdir, öğrenciler için tatil”, “İşverenin hukukunu korumak zorundayım” dediğini aktardı.

Okul yönetimi, ilk olarak öğretmenlere yüzme, resim ve yoga gibi aktivitelerin olduğu bir seminer programı gönderdi. Ara tatilin başladığı cuma günü ise öğretmenlere 7., 8., 11. ve 12. sınıflar için hazırlanan ders programı ve deneme gözetmenliği görevlerinin yer aldığı program iletildi.

‘SES ÇIKARTMAYINCA KURUM SAHİBİ İSTEDİKÇE İSTİYOR’

Bursa’da aynı kurumda 13 yıldır çalışan matematik öğretmeni, ara tatilde dört gün boyunca sabah 09.00’dan akşam 17.00’ye kadar çalışacak. 8. ve 12. sınıflar için hazırlanan ders programının dışında öğretmenler, şube öğretmenler kurulu toplantısı ve veli toplantısı da yapacak. Çalıştığı kurumda meslektaşlarının bilinçsiz olduğunu belirten öğretmen, “Sendikalaşma oranı çok düşük. Öğretmenler, iş kaybı yaşama korkusuyla ses çıkartmıyor. Kurum sahipleri de istedikçe istiyor” diye konuştu.

Bakanlığın belirlediği haftalık çalışma saati 40 olmasına rağmen haftada 42 saat derse giren öğretmen, okul yönetiminin öğretmenlerin istedikleri maaş iyileştirmesine karşılık “Kararınızı verin. İster çalışırsınız, ister çalışmazsınız” diye karşılık verdiğini dile getirdi.

Umut Erkurt
‘YÖNETMELİĞE UYMAYAN OKULLARIN İSİMLERİNİ YAYINLIYORUZ’

“Resmî belgeye göre ara tatil öğretmenlerin hakkıdır” diyen Özel Sektör Öğretmenleri Sendikası Yönetim Kurulu Üyesi Umut Erkurt, İstanbul Valiliği’nin ilçe milli eğitim müdürlüklerine gönderdiği belgeyi işaret etti. Erkurt, yönetmeliğin hatırlatıldığı belgeye göre, ara tatilde ders verilmesinin yasa dışı olduğunu söyledi. Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürü Ömer İnan ile görüştüklerini ve İnan’ın “Sorunu olan bizi arasın” dediğini aktaran Erkurt, “Kurumlar, dönem başında valilikten izin aldığı takdirde sadece kültürel etkinlikler yapabilirler. Ama takviye kurs, etüt, ders veremezler. Ara tatilde yapamazlar, yaz tatilinde bunu yapacaksa da öğretmenin rızasını almak zorunda. Öğretmenin rızasını aldıktan sonra da ek ücret vermek zorunda” dedi.

Son bir haftada sendikaya öğretmenlerden sayısız ihbar geldiğini anlatan Erkurt, “Kamuoyu, çocuklarına hukuku anlatsın, adaleti öğretsin diye gönderdikleri okullar aslında nasıl hak gaspı yapıyor görsün. Bu nedenle hak gaspı yapan kurumların isimlerini sosyal medyadan yayınlıyoruz” diye konuştu.

Kendilerine ulaşan ihbarları bakanlığa ilettiklerini belirten Erkurt “Sonuç alınan durumların yanı sıra müfettişlerin işlerini yapmaması nedeniyle âtıl kalan durumlar da oluyor. Müfettiş gittiği okulda çay, kahve içiyor, yönetimin duyacağı alanda öğretmenlerle görüşüyor. Görevini kötüye kullanan müfettişler nedeniyle şikâyetlerimiz askıda kalıyor. Ama biz sürekli yaptığımız ihbarlarla, şikâyetlerle müfettişlerin de işlerini yapmaları için çaba harcıyoruz” ifadelerini kullandı.

‘ÖĞRETMENLERİN KORKMAMASI VE SİNMEMESİ GEREKİYOR’

Kurumların ara tatil için öğretmenlere yalan beyanlarda bulunduğunu söyleyen Erkurt, bugüne kadar öğretmenin hakkını aramasıyla karşılaşmadıkları için yöneticilerin tedirgin olduğunu söyledi. Ara tatilini kullanmak isteyen öğretmenlerin okul yönetimi tarafından mobbingle karşılaştığını dile getiren Erkurt, “Öğretmenler önce sendikalı olacaklar. Karşılaştıkları her türlü hak gaspıyla ilgili sendikayla birlikte hareket edecekler. Sendikanın yanlarında olduğunu ve mobbingle işlerinden edilemeyeceklerini bilmek durumundalar. Öğretmenlerin korkmaması ve sinmemesi gerekiyor. Çünkü daha fazla ezilemeyiz. O yüzden birleşmek zorundayız ve mücadeleye kendimizi katmak zorundayız” dedi.