Özel sektöre bırakılan dereler sele neden oluyor
Karacabey’de yaşanan sel, ekili tarım arazilerine zarar verdi. CHP Karacabey İlçe Başkanı Gönül Avil, derelerin özelleştirilmesinin taşkınlara neden olduğunu söyledi.
Pelin Akdemir
BURSA - Bursa’nın Karacabey ilçesinde geçtiğimiz cuma günü etkili olan sağanak yağış, sele neden oldu. Yeşildere Köyü’nde bulunan Karadere’nin taşması sonucu ekili tarım arazileri, evler ve mevsimlik tarım işçilerinin çadırları su altında kaldı. Dağkadı Köyü’nde ise ekili tarım arazilerinin büyük bölümü selden zarar gördü. Karacabey-Çanakkale Karayolu sel suları nedeniyle bir süre trafiğe kapatıldı.
CHP Karacabey İlçe Başkanı Gönül Avil, “Dere yataklarının bakımı zamanında yapılmış olsaydı bu kadar büyük hasar olmayacaktı” dedi.
3 BİN 500 DEKARLIK EKİLİ ALAN ZARAR GÖRDÜ
Meteorolojinin verdiği bilgiye göre, bölgede iki saatte metrekareye 200 kilogram yağış düştü. Karacabey Belediye Başkanı Ali Özkan, can kaybı olmadığını açıkladı.
Kapanan yolların açılmasıyla Belediye ve BUSKİ’ye bağlı ekipler, selin neden olduğu altyapı hatlarındaki ağır tahribatı giderdi. Selden zarar gören tarlalarda, genellikle sebze ve tahıl ürünleri, ağırlıklı olarak domates, biber, karpuz, mısır ve buğday ekiliydi. Tarım arazilerinde zarar tespit çalışmalarının başlatıldığını bildiren Karacabey Tarım ve Orman Müdürü Davut Aytek, Yeşildere, Dağkadı ve Tophisar köylerinde yaklaşık 6 bin dekar alanda su baskınları yaşandığını söyleyerek, yaklaşık 3 bin 500 dekarlık ekili ve dikili alanın zarar gördüğünü belirtti.
‘DERE YATAKLARININ BAKIMI ZAMANINDA YAPILMIYOR’
CHP Karacabey İlçe Başkanı Gönül Avil, ilçede yaklaşık 10 bin dekarlık ekili alanda zarar olduğunu dile getirerek en büyük mağduriyeti çiftçilerin ve mevsimlik tarım işçilerinin yaşadığını söyledi. Avil, “Yeşildere’nin kenarında, yaklaşık 300 tarım işçisi vardı. Yiyecekleri, eşyaları zarar görmüş. İşçiler, aynı yerde kalmaya devam ediyorlar. Özellikle temiz su ihtiyaçları vardı. Kalınan yerlerin bakımının yapılması gerekiyor” diye konuştu. Cumartesi günü bölgeye gittiklerinde çeltik tarlalarında 2,5 metre su olduğunu ifade eden Avil, dere yatakları bakımının zamanında yapılmamasının sele neden olduğuna işaret etti. Avil, “Dere yataklarının bakımı zamanında yapılmış olsaydı, bu kadar büyük hasar olmayacaktı. Son yıllarda her şey özelleştirmeye gidiyor. Bakıyorsunuz ki, Devlet Su İşleri’nin elinde ne yeterli ekip ne de ekipman var. Zamanında yapılması gerekenler böyle aksamış oluyor. Yetkililerce olan bir ihmalkarlık da var” şeklinde konuştu.
‘DSİ ÖZEL SEKTÖRE İŞİ İHALE ETMEDEN, KENDİ YAPMALI’
CHP Bursa Milletvekili ve PM Üyesi Orhan Sarıbal, bölgedeki dere yataklarının zamanında ıslah edilerek, gereken bakım yapılmadığı için yağışların afete dönüştüğünü belirtti. “Bu bir kader değil. Bu ihmalin getirdiği bir sonuç” diyen Sarıbal, sonbaharda Devlet Su İşlerinin bölgedeki dere yataklarında gereken bakımı yapması, su kanallarını açık tutması, dere yataklarına yakın ağaçları budaması gerektiğini söyledi. Aşırı yağışlarda derelerin taşmasının önüne geçilmesi için Sarıbal, “DSİ özel sektöre işi ihale etmeden, işin uzmanı olarak bizzat kendisi bu bakımı yapmalı” dedi.
‘TARIM İŞÇİLERİNİN SAĞLIĞI İÇİN RİSK OLUŞTURUYOR’
Bursa Tabip Odası Yönetim Kurulu, selden etkilenen mevsimlik tarım işçilerinin barınma koşullarına dikkat çeken bir açıklamada bulundu. Açıklamada, 2017 ve 2018 yılında hazırladıkları raporlarda sel ve su baskınına karşı kampların savunmasız olduğunu bildirmelerinin üzerinden üç yıl geçmesine rağmen sorunun giderilmediğinin son yaşanan sel felaketiyle ortaya çıktığı belirtildi. Açıklamada, "Keyfi olarak ve hiçbir kritere bağlı olmadan seçilen kamp alanları ve kamplara ulaştırılmayan hizmetler, mevsimlik gezici tarım işçilerinin sağlığı için risk oluşturmaktadır” denildi. Bursa Tabip Odası, kamp koşullarının iyileştirilmesi, çalışan işçilerin sosyal güvencelerinin sağlanması, çocuk işçiliğinin önüne geçilmesi, toplum sağlığının korunması amacıyla devlet yetkililerinin harekete geçmesini istedi.