Özel yurtların denetimi neden MEB’e verilmiyor?

CHP eski milletvekili Mustafa Gazalcı’nın özel öğrenci yurtlarının neden Milli Eğitim müfettişlerinin denetiminden çıkartıldığını 2005 yılında Hüseyin Çelik’e sorduğu ortaya çıktı. Meclis’te dün görüşülen tasarıyla özel yurtların açılış ve ruhsatlandırma yetkisi MEB’e devredilecek ama denetimle ilgili yeni düzenleme yok.

Abone ol

ANKARA- Adana’nın Aladağ ilçesindeki özel öğrenci yurdunda 11’i öğrenci 12 kişinin hayatını kaybettiği yangın, gözleri özel öğrenci yurtlarına ve denetimsizliğe çevirdi. Yürürlükteki uygulamaya göre özel yurtları bakanlık sadece ‘gerekli gördüğü’ zaman denetliyor. Bunun dışında denetimi ‘yılda iki kez’ mülki amirlikler yapıyor. Yani valilik ve kaymakamlıklar… Aladağ’daki yurdun en son haziran ayında denetimden geçtiği bilgisi, mülki amirliklerin denetiminin sorgulanmasına neden oldu.

Hüseyin Çelik’in Milli Eğitim Bakanı olduğu dönemde değiştirilen Özel Öğrenci Yurtları Yönetmeliği ile ilgili, aynı zamanda eğitimci olan CHP eski milletvekili Mustafa Gazalcı’nın, 2004 ve 2005 yıllarında Meclis’e soru önergesi verdiği ortaya çıktı.

“ÖZEL YURTLARI NEDEN EĞİTİM MÜFETTİŞLERİ DENETLEMİYOR?”

Mustafa Gazalcı, 3 Ekim 2005 tarihinde Meclis’e, dönemin Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik’in yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde özel yurtlar ve Kur’an kurslarının, 21 Temmuz 2005 tarihli değişikle ilköğretim müfettişleri denetiminden çıkartılmasını sormuştu.

Gazalcı’nın “İlköğretim müfettişleri daha önce özel öğretim kurumlarını (özel yurtlar ve Kur’an kursları vb.) denetleyebildiği halde Resmi Gazete’de yapılan değişiklikle (21.07.2005/25882) bu yerler denetleme yetkisinden çıkartılmıştır. Bu değişikliğin nedeni nedir? Değişiklik yapılırken müfettişlerin, örgütlerinin, sendikaların görüşleri alınmış mıdır?” sorusuna, eski Bakan Çelik yanıt vermedi.

GAZALCI: TARİKAT YURTLARI DENETİMDEN KAÇIRILDI

Gazalcı, Duvar’a yaptığı açıklamada şunları söyledi, “Milli Eğitim müfettişleri 2005 yılına kadar bu özel yurtları az çok denetliyorlardı. O tarihte yapılan değişiklikle özel yurtlar Milli Eğitim müfettişlerinin denetiminden çıkarılmıştır. Bunun amacı belki de Fethullah Gülen tarikatının ve diğer tarikatların yurtlarını denetimden kaçırmaktı. Yapılan başka bir değişikle de (2004 yılında) özel yurtlarda dini propaganda yapmayı adeta serbest bıraktıran bir düzenlemeye gidildi.

“ÖZEL ÖĞRENCİ YURTLARI YÖNETMELİĞİ NEDEN DEĞİŞTİRİLDİ?”

Gazalcı’nın, 8 Aralık 2004 tarihli soru önergesinde yer alan bazı başlıklar şöyleydi:

- Özel Öğrenci Yurtları Yönetmelik değişikliği, 3 Aralık 2004 tarih 25659 sayılı Resmi Gazetede yayımlandı. Bu değişikliğe niçin gerek duyulmuştur?

- 13.1.1986 tarihli eski Yönetmeliğin 51’inci maddesinin c fıkrasında “Bölgecilik, ırkçılık propagandası yapan veya dinin veya dini hissiyatı veya dince mukaddes tanınan şeyleri alet ederek faaliyette bulunmak” kapatma nedeni sayıldığı halde yeni yönetmelikte bu ifadeler niçin kaldırılmıştır?

- Özel yurtlarda bölgecilik, ırkçılık yapmak ve dini duyguları sömürmek bundan sonra hoşgörüyle mi karşılanacaktır? Bu biçimde etkinlik yapan özel yurtların olduğu bilinmektedir. Bu tutum tarikatlara bağlı yurtların etkisini ve sayısını artırmaz mı?

- İlk, ortaöğretim ve yükseköğrenim öğrencilerinin kaldığı kaç devlet yurdu vardır? Buralarda kaç öğrenci barınmaktadır?

- İlk, ortaöğretim ve yükseköğrenim öğrencilerinin kaldığı kaç özel yurt vardır?

- Ailesinden ayrı yerlerde okuyan öğrencilerin barınmaları için Bakanlığın ilçe ve illerde yurt açma girişimleri var mıdır?

ÇELİK, YURT YÖNETMELİĞİNİN ‘ÇAĞDAŞ BİR ANLAYIŞLA’ HAZIRLANDIĞINI SÖYLEMİŞ

Eski Bakan Hüseyin Çelik yanıtında ‘eski yönetmeliğin günün değişen ve gelişen şartlarına cevap vermekten uzak olduğu ve özellikle özel hukukun temel prensipleriye bağdaşmadığı için yürürlükten kaldırıldığı’nı belirtirken yeni yönetmeliğin ‘çağdaş bir anlayışla ihtiyaca cevap verecek’ nitelikte olduğuna vurgu yapıyor. Çelik’in yanıtında eski yönetmelikte olmayan ama yeni yönetmelikte yer alanlar sıralanırken, “Denetimlerde etkinlik ve objektifliğin elde edilebilmesi için uygulanabilir ekiplerin oluşturulması…” ifadesi de dikkat çekiyor.

“ÖZEL YURT AÇMA VE RUHSAT DÜZENLEME YETKİSİ MEB’E VERİLİYOR”

Meclis Genel Kurulu’nda dün görüşülen ‘Milli Eğitim Bakanlığı’nın Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname ile Bazı Kanun ve KHK’larda Değişiklik Yapan Tasarı’nın yasalaşmasıyla öğrencilere barınma hizmeti veren ticari işletmeler için kurum açma ve ruhsat düzenleme yetkisinin MEB’e devredilmesinin ardından bakanlık tarafından yeni bir yönetmelik yayımlanması bekleniyor. Ancak bu düzenlemede de denetim MEB müfettişlerine devredilmiyor. Mustafa Gazalcı buna ilişkin sorularımıza da şu yanıtı verdi:

GAZALCI: YURTLAR MEB MÜFETTİŞLERİNCE DENETLENMELİ

“Doğrusu bu yurtların MEB müfettişlerince denetlenmesidir. Şimdi tepkiler doğunca bir düzenleme yapıyormuş gibi bir hava yaratılıyor ama burada yine denetimin MEB’e devredileceğinden bahsedilmiyor. Aladağ olayında haziran ayında yurdun, dostlar alışverişte görsün gibi denetlendiği ortaya çıktı. Devletin burada büyük bir yanlışı ve ihmali var.

Yahu bu çocuk, çocuk! Çocukları koruyamıyorsanız, besleyemiyorsanız, eğitemiyorsanız görevinizi yapmıyorsunuz demektir. Bugünden köklü bir çözüm gereklidir. Devletin bu işi üstlenmesi, çağdışı tarikat yurtlarının derhal kapatılması ve devletin kendisi yapamıyorsa bu yurtları kiralaması gerekir. Aladağ olayında ortaya çıktı ki, bu çocuklara temizlik yaptırılıyor, hizmet ettiriliyormuş. Yani ortada bir çocuk sömürüsü de var. Her açıdan sorunlu!”