Özelleştirilen limanların sözleşmesi 49 yıla kadar uzatılıyor

Anayasa Mahkemesi’nin iptal ettiği ‘limanların özelleştirme sürelerini ihalesiz olarak 49 yıla uzatan kanun teklifi’, AK Parti tarafından üçüncü kez Meclis’e sunuldu.

Abone ol

ANKARA - AK Parti, özelleştirilen limanların sözleşme sürelerini yeni bir ihaleye gerek kalmadan 49 yıla uzatacak düzenlemenin de yer aldığı kanun teklifini Meclis’e sundu. Teklif üçüncü kez Meclis gündeminde.

Aynı düzenleme daha önce yasalaşmış Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilmişti. Aradan 3 ay geçtikten sonra bir torba kanun teklifi içinde tekrar Meclis’e sunulmuş, komisyon görüşmelerinde ilgili madde geri çekilmişti.

ÖZELLEŞTİRİLEN LİMANLARIN SÖZLEŞMESİ 49 YILA KADAR UZATILABİLECEK

AK Parti milletvekillerinin imzasını taşıyan ‘Elektrik Piyasası Kanunu ile Bazı Kanunlarda ve 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’ne göre Türkiye Denizcilik İşletmeleri ile Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demir Yolları İşletmesi Genel Müdürlüğüne ait olan ve özelleştirilmiş bazı limanların sözleşme süreleri, 15 gün içinde başvurmaları halinde 49 yıla kadar daha uzatılacak. Cumartesi gecesi geç saatlerde Meclis’e sunulan teklif yasalaşırsa limanlar 49 yıla kadar ihalesiz olarak şirketlere devredilmiş olacak. Düzenlemeden LİMAK, AKFEN, Ciner, Albayrak ve Doğuş Holding ile Katar merkezli QTerminals gibi şirketler yararlanabilecek.

GEREKÇE: YATIRIMLARIN ZAMANINDA YAPILMASI, REKABET GÜCÜNÜN KORUNMASI

Maddenin gerekçesinde, "Liman yatırımcılarının gerekli olan yatırımları zamanında yapabilmesi, ülkemizin lojistik ve turizm sektörüne paralel olarak rekabet gücünün korunması, böylelikle kamu yararının sağlanması amaçlanmaktadır. Ana sözleşmelerinde işletme hakkı sürelerinin uzatılması hariç herhangi bir değişiklik yapılmaksızın sadece ek sözleşme bedelleri; adil, şeffaf, kontrol edilip denetlenebilir bir şekilde tüm yatırımcılar için aynı koşullar çerçevesinde belirlenerek ek sözleşmeler imzalanacak ve süre uzatımları yürürlüğe girecektir" ifadelerine yer verildi.

TEKLİFİN YOLCULUĞU: AYM İPTAL ETTİ TEKRAR GELDİ, KOMİSYONDA VAZGEÇİLDİ TEKRAR GELDİ

Teklifin Meclis’e ilk gelişi değil. Teklif 2021’de TBMM’ye sunulmuş, Ocak 2022’de kabul edilmişti. Cumhuriyet Halk Partisi’nin (CHP) başvurusu ile Ağustos 2022’de Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilen düzenleme, 3 ay sonra, ekim ayında başka bir torba kanun teklifi içerisinde yeniden Meclis’e sunuldu. Plan ve Bütçe Komisyonu’nda yapılan görüşmelerde, muhalefetin itirazları üzerine, ‘yeniden incelenmek üzere’ ilgili madde tekliften çıkarıldı. Aynı madde, İçişleri Bakanlığı’nın bütçe görüşmelerinin yapıldığı 10 Aralık’ta gece yarısı geç saatlerde torba kanun teklifi içerisinde bir kez daha TBMM’ye sunuldu.

ÖZEL: İKTİDAR DEĞİŞEBİLİR, BİZ BU İNSANLARA VEREMEYİZ

Meclis Genel Kurulu'nda konuşan CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, “Geçtiğimiz yıl bununla ilgili bir kanuni düzenleme yapıldı. ‘Anayasaya aykırı, olacak iş değil’ dedik. Kiracının sözleşmesi bitiyor ve o günkü ihaleye göre şartlar çok daha elverişli. Bir kanunla içindeki kiracıya, ihalesiz 49 yıla tamamlıyorlar. ‘Olmaz’ dedik. Anayasa Mahkemesi iptal etti. Kim yapar böyle bir şeyi? Düşünün siz iktidarda değilsiniz, biz iktidardayız. Kuvvetli ihtimal iktidar değişebilir, biz bu insanlara veremeyiz” dedi.

‘ERDOĞAN NE ZAMAN KATAR’A GİTSE LİMAN DÜZENLEMESİ MECLİS’E GELİYOR’

CHP Antalya Milletvekili Osman Budak da düzenlemenin Katar ile ilişkili olduğunu belirterek şu değerlendirmelerde bulundu: “Antalya Limanı pandemide Katarlılara satıldı. Sözleşmesi 2028 yılında bitecek limanın, sözleşmesini ihalesiz biçimde 2047 yılına uzatmak istiyorlar. Cumhurbaşkanı Erdoğan son olarak Dünya Kupası açılışı için Katar’a gitti. Erdoğan ne zaman Katar’a gitse, limanların özelleştirme sürelerini uzatan düzenleme TBMM’ye geliyor. TBMM bu düzenlemeyi dördüncü kez görüşecek”. Düzenlemenin Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edildiğini hatırlatan Budak, “İktidarın ve Katarlıların Antalya Limanı’nda rant inadı bitmiyor” ifadelerini kullandı.